Kookgids - Tomaat

Kookgids - Tomaat

De tomaat is er in vele maten, kleuren en soorten. Ieder met hun eigen prachtige uiterlijk, heerlijke smaak en typische geur.


De tomaat is eigenlijk geen groentesoort, maar de tomaat behoort tot het fruit. Tomaten bestaan in verschillende soorten, kleuren en maten.

De gezondheidsvoordelen van tomaten

De tomaat is laag in calorieën en hoog in vitamine C en bètacaroteen. In tomaten zit ook veel kalium, vezel en water waardoor het een dorstlessende vrucht is.

Wanneer zijn tomaten verkrijgbaar?

Tomaten zijn het hele jaar verkrijgbaar. Het seizoen loopt ongeveer van mei tot oktober, de rest van het jaar zullen de tomaten vooral uit de kas komen.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXXXXX

De tomaten in de zomer zullen veel smaakvoller zijn, tomaten hebben namelijk zon nodig om zoet en geurig te worden.

Hoe kun je tomaten het beste bewaren?

Tomaten kun je zo'n 3 tot 4 dagen op kamertemperatuur bewaren. Bewaar tomaten dus op de fruitschaal en niet in de koelkast.

Door de kou in de koelkast zullen tomaten hun smaak en geur verliezen. Houd de tomaten het liefst aan hun steel, deze zorgt ervoor dat de tomaat langer vers blijft.

Als je tomaten langer wilt bewaren kun je deze verwerken tot soep of bijvoorbeeld passata.

Hoe kies je de juiste tomaten?

Een mooie tomaat zit bij voorkeur nog aan de steel en is niet beschadigd of verkleurd. Een mooie tomaat is niet heel stevig, maar ook zeker niet te zacht.

Soorten tomaat

Er bestaan letterlijk duizenden tomatenrassen. Van vleestomaten tot trostomaten en cherrytomaten en alles daar tussenin.

Daarnaast kunnen tomaten behalve rood, ook andere kleuren hebben zoals paars, geel, groen etc. Sommige rassen hebben streepjes, anderen zijn niet egaal qua vorm.

Elk ras heeft zijn eigen kwaliteiten, zo is de ene soort heel sappig en de andere soort veel steviger. Hierdoor zijn ze ieder geschikt voor een andere toepassing.

VoedingswaardePer stuk (70 gram)
Energiewaarde16 kcal
Vet0,4 gram
Voedingsvezels1,0 gram
Eiwitten0,5 gram plantaardig
Koolhydraten2,1 gram
Natrium/zout0 gram zout
BronVoedingscentrum.nl


Tomaat: Veel gestelde vragen

Is tomaat groente of fruit?

Technisch gezien behoren tomaten tot het fruit, maar ze worden binnen de tuinbouw toch als groente gezien omdat we ze behandelen als groentesoort.

Hoeveel tomaten mag je per dag eten?

Elke dag tomaten eten is goed voor je, maar als je snel last hebt van brandend maagzuur kun je beter maximaal 2 tomaten per dag eten.

Hoeveel weegt een tomaat?

Een gemiddelde tomaat weegt rond de 90 gram.

Lekkere recepten met tomaat


Coeur de boeuf tomaten carpaccio met zwarte olijven

Coeur de boeuf tomaten carpaccio met zwarte olijven

Smaakvolle en licht voorafje. Een coeur de boeuf tomaten carpaccio met zwarte olijven en verse basilicumblaadjes. Recept voor 4 personen.

Serranoham, broccoli en basilicum pizza

Serranoham, broccoli en basilicum pizza

Zelf pizzadeeg maken is geweldig.. en erg makkelijk! Een serrano ham, broccoli en basilicum pizza is smaakvol en zonder de ham heerlijk vegetarisch.

Linzensoep met aardappel

Linzensoep met aardappel

Een makkelijke linzensoep met aardappel is een heerlijk vullende soep die perfect is voor de lunch of avondeten. Kruidig, licht pittig en hartig tegelijk.

Geroosterde rode bietenburger (vegan)

Geroosterde rode bietenburger (vegan)

Een veganistisch alternatief voor een hamburger. Dit geroosterde rode bietenburger recept is voor 6+ burgers, klaar in minder dan 3 uur.

Lamsstoofpot met kruidige couscous

Lamsstoofpot met kruidige couscous

Een winterse stoofpot met grapefruit, tomaat, ui en meer! Deze lamsstoofpot met kruidige couscous heeft vrij weinig ingrediënten en de slowcooker of braadpan doet het werk voor je.

Pizza met tomaat en geitenkaas

Pizza met tomaat en geitenkaas

Makkelijk recept voor een heerlijke pizza met tomaat en geitenkaas. Deze pizza is klaar in 25 minuten, recept voor 2 personen.


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.