Kookgids - Rode kool

Kookgids - Rode kool

De intense paarse kleur van rode kool komt voort uit het unieke gehalte aan blauwe en rode anthocyaninepigmenten. Een groente boordevol goede voedingsstoffen.


Rode kool is een prachtige wintergroente die je gerechten direct veel kleur geeft.

De gezondheidsvoordelen van rode kool

Rode kool wordt niet voor niks met enige regelmaat een “superfood” genoemd. Boordevol vezels, antioxidanten, vitamine C, B en E.

Daarnaast bevat rode kool kalium, mangaan, ijzer, calcium en selenium, allemaal essentiële voedingsstoffen.

Wanneer is rode kool verkrijgbaar?

Rode kool is een wintergroente die vooral tussen oktober en februari wordt gegeten. Rode kool is echter het hele jaar door verkrijgbaar.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXXXXXXXXXXX

Hoe kun je rode kool het beste bewaren?

Een hele rode kool kan in een koele kelder of in de groentelade van de koelkast minimaal een week bewaard worden. 

Gesneden kan de rode kool zo'n 2 dagen bewaard worden.

Hoe kies je de juiste rode kool?

Een goede rode kool moet stevig en zwaar zijn. Het buitenste blad is glanzend en heeft bij voorkeur geen beschadigingen.

Soorten rode kool

Er bestaan veel verschillende rassen rode kool. Deze verschillen onderling qua smaak, sommige rassen zijn net iets scherper dan andere rassen.

VoedingswaardePer opscheplepel (25 gram) rode kool
Energiewaarde7 kcal
Vet0 gram
Voedingsvezels0,9 gram
Eiwitten0,5 gram plantaardig
Koolhydraten0,8 gram
Natrium/zout0,01 gram zout
BronVoedingscentrum.nl


Rode kool: Veel gestelde vragen

Hoe lang moet rode kool koken?

Kook rode kool is water met zout voor ongeveer 10 tot 15 minuten.

Echter is het smaakvoller om rode kool zachtjes te stoven.

Wat eet je bij rode kool?

Wat je bij rode kool eet is afhankelijk hoe je de rode kool klaar maakt. Bij standaard gestoofde rode kool zijn gekookte aardappel of aardappelpuree samen met een gehaktbal en vleesjus het allerlekkerste.

Lekkere recepten met rode kool


Gestoofde rode kool

Gestoofde rode kool

Gestoofde rode kool met appel, kaneel en laurier. Een ouderwets bijgerecht, perfect voor de winter. Ook een heerlijk bijgerecht voor de feestdagen.

Salade met rode kool en wortel

Salade met rode kool en wortel

Een salade met rode kool en wortel is ideaal als zomerse salade, kan ook heerlijk als bijgerecht bij de bbq. Makkelijk en klaar in 15 minuten.

Mini rode kool strudel

Mini rode kool strudel

Deze mini rode kool strudel is heerlijk krokant en snel klaar door het gebruik van filodeeg. Je kunt de rode kool zelf maken maar kant-en-klaar kan ook.

Gebakken zoete aardappelsalade met hummus

Gebakken zoete aardappelsalade met hummus

Vullende gebakken zoete aardappelsalade met hummus is klaar in 25 minuten, recept voor 2 personen. Lekker met een tahinidressing!

Malse eendenborst met romanesco

Malse eendenborst met romanesco

Wil je een sjiek diner koken voor je gasten? Verras ze met deze malse eendenborst met romanesco. Klaar in 25 minuten tijd.

Rode kool stamppot

Rode kool stamppot

Een rode kool stamppot met gebakken appeltjes is smeuïg en smaakvol. Makkelijk te maken met weinig ingrediënten en serveer bijvoorbeeld met krokante vis of vissticks.


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.