De intense paarse kleur van rode kool komt voort uit het unieke gehalte aan blauwe en rode anthocyaninepigmenten. Een groente boordevol goede voedingsstoffen.
Rode kool is een prachtige wintergroente die je gerechten direct veel kleur geeft.
Rode kool wordt niet voor niks met enige regelmaat een “superfood” genoemd. Boordevol vezels, antioxidanten, vitamine C, B en E.
Daarnaast bevat rode kool kalium, mangaan, ijzer, calcium en selenium, allemaal essentiële voedingsstoffen.
Rode kool is een wintergroente die vooral tussen oktober en februari wordt gegeten. Rode kool is echter het hele jaar door verkrijgbaar.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Een hele rode kool kan in een koele kelder of in de groentelade van de koelkast minimaal een week bewaard worden.
Gesneden kan de rode kool zo'n 2 dagen bewaard worden.
Een goede rode kool moet stevig en zwaar zijn. Het buitenste blad is glanzend en heeft bij voorkeur geen beschadigingen.
Er bestaan veel verschillende rassen rode kool. Deze verschillen onderling qua smaak, sommige rassen zijn net iets scherper dan andere rassen.
Voedingswaarde | Per opscheplepel (25 gram) rode kool |
---|---|
Energiewaarde | 7 kcal |
Vet | 0 gram |
Voedingsvezels | 0,9 gram |
Eiwitten | 0,5 gram plantaardig |
Koolhydraten | 0,8 gram |
Natrium/zout | 0,01 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Hoe lang moet rode kool koken?
Kook rode kool is water met zout voor ongeveer 10 tot 15 minuten.
Echter is het smaakvoller om rode kool zachtjes te stoven.
Wat eet je bij rode kool?
Wat je bij rode kool eet is afhankelijk hoe je de rode kool klaar maakt. Bij standaard gestoofde rode kool zijn gekookte aardappel of aardappelpuree samen met een gehaktbal en vleesjus het allerlekkerste.
Gestoofde rode kool met appel, kaneel en laurier. Een ouderwets bijgerecht, perfect voor de winter. Ook een heerlijk bijgerecht voor de feestdagen.
Een salade met rode kool en wortel is ideaal als zomerse salade, kan ook heerlijk als bijgerecht bij de bbq. Makkelijk en klaar in 15 minuten.
Deze mini rode kool strudel is heerlijk krokant en snel klaar door het gebruik van filodeeg. Je kunt de rode kool zelf maken maar kant-en-klaar kan ook.
Vullende gebakken zoete aardappelsalade met hummus is klaar in 25 minuten, recept voor 2 personen. Lekker met een tahinidressing!
Wil je een sjiek diner koken voor je gasten? Verras ze met deze malse eendenborst met romanesco. Klaar in 25 minuten tijd.
Een rode kool stamppot met gebakken appeltjes is smeuïg en smaakvol. Makkelijk te maken met weinig ingrediënten en serveer bijvoorbeeld met krokante vis of vissticks.
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.