De intense paarse kleur van rode kool komt voort uit het unieke gehalte aan blauwe en rode anthocyaninepigmenten. Een groente boordevol goede voedingsstoffen.
Rode kool is een prachtige wintergroente die je gerechten direct veel kleur geeft.
Rode kool wordt niet voor niks met enige regelmaat een “superfood” genoemd. Boordevol vezels, antioxidanten, vitamine C, B en E.
Daarnaast bevat rode kool kalium, mangaan, ijzer, calcium en selenium, allemaal essentiële voedingsstoffen.
Rode kool is een wintergroente die vooral tussen oktober en februari wordt gegeten. Rode kool is echter het hele jaar door verkrijgbaar.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Een hele rode kool kan in een koele kelder of in de groentelade van de koelkast minimaal een week bewaard worden.
Gesneden kan de rode kool zo'n 2 dagen bewaard worden.
Een goede rode kool moet stevig en zwaar zijn. Het buitenste blad is glanzend en heeft bij voorkeur geen beschadigingen.
Er bestaan veel verschillende rassen rode kool. Deze verschillen onderling qua smaak, sommige rassen zijn net iets scherper dan andere rassen.
Voedingswaarde | Per opscheplepel (25 gram) rode kool |
---|---|
Energiewaarde | 7 kcal |
Vet | 0 gram |
Voedingsvezels | 0,9 gram |
Eiwitten | 0,5 gram plantaardig |
Koolhydraten | 0,8 gram |
Natrium/zout | 0,01 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Hoe lang moet rode kool koken?
Kook rode kool is water met zout voor ongeveer 10 tot 15 minuten.
Echter is het smaakvoller om rode kool zachtjes te stoven.
Wat eet je bij rode kool?
Wat je bij rode kool eet is afhankelijk hoe je de rode kool klaar maakt. Bij standaard gestoofde rode kool zijn gekookte aardappel of aardappelpuree samen met een gehaktbal en vleesjus het allerlekkerste.
Rode kool is altijd lekker, maar heb je als eens zoetzure rode kool geprobeerd? Het krijgt door de azijn een prachtige kleur en geeft veel gerechten extra structuur.
Heb je ooit al eens rode kool soep geprobeerd? Dit zal jou en je gasten enorm verassen! Met een mooie paarse kleur, heerlijke smaak is het een geweldige soep!
Deze rode kool ovenschotel met gehakt is extra lekker met een krokant laagje. Een heerlijke winterse maaltijd van rode kool met appeltjes, kruidig gehakt en aardappelpuree.
Een makkelijke gebakken rode kool salade met blauwe kaas is klaar binnen 30 minuten en is de ideale lunch salade. Met een dressing van rode wijnazijn en rozemarijn, mm!
Deze rode kool met appel en kaneel is een ideaal bijgerecht voor de winter. Heerlijke gestoofde rode kool bomvol smaak.
Deze mini rode kool strudel is heerlijk krokant en snel klaar door het gebruik van filodeeg. Je kunt de rode kool zelf maken maar kant-en-klaar kan ook.
Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.