Met zijn mooie kleur en licht pittige smaak is de radijs perfect in veel soorten gerechten. In een salade, rauw tijdens de borrel of wat dacht je van gebakken radijsjes of radijsboter?
Een knapperig radijsje hoort bij de lente en zomer. Heerlijk om te snacken als gezond tussendoortje of in een lichte maaltijd.
Een radijsje bevat weinig calorieën en veel mineralen en vitamine C. Rijk aan zwavel waardoor radijsjes helpen met de spijsvertering.
Radijsjes helpen bij het versterken van ons immuunsysteem en het bestrijden van vermoeidheid.
Radijsjes zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar het seizoen voor de beste radijzen is in de lente van maart tot juni.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X |
Radijsjes kun je niet lang bewaren, ze worden snel slap. Je kunt de radijsjes 2 tot 3 dagen bewaren in de groentelade van de koelkast.
Bij het kopen van radijsjes let je vooral op de kleur en of deze stevig zijn. Kies radijsjes die vrij klein zijn, hoe groter de radijs hoe groter de kans dat deze hol is van binnen.
Als je radijzen koopt met het blad er nog aan, let er dan op dat het blad stevig en mooi groen is.
Er zijn verschillende soorten radijs, zoals de roze radijs, zwarte radijs en de rettich.
De roze radijsjes zijn onder te verdelen in hun vorm en kleur. Sommige zijn volledig roze en andere zijn deels wit. Ook de vorm kan verschillen van rond tot langwerpig.
Voedingswaarde | Per stuk (8 gram) |
---|---|
Energiewaarde | 2 kcal |
Vet | 0 gram |
Voedingsvezels | 0 gram |
Eiwitten | 0,1 gram plantaardig |
Koolhydraten | 0,3 gram |
Natrium/zout | 0,01 gram zout |
Suikers | 0,2 gram |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Wat eet je van een radijs?
De radijs kun je in zijn geheel eten. Van het blad kun je bijvoorbeeld pesto of hummus maken.
Is radijs gezond?
Radijsjes zitten vol vitamine en mineralen, ze helpen o.a. bij het versterken van ons immuunsysteem.
Hoeveel radijsjes per dag?
Er zit geen maximum aan het aantal radijsjes per dag, je kunt er dus zoveel eten als jij lekker vindt.
De lente en zomer zijn perfect voor salades. Probeer deze groene aspergesalade met eetbare bloemen eens. Klaar in een kwartiertje.
Ingemaakte radijsjes zijn een heerlijke toevoeging op een salade. Serveer deze bijvoorbeeld bij een carpaccio, de combinatie is heerlijk!
Doodsimpel recept voor radijsboter, geweldig voor bij de tapas, als snack of voorafje. Klaar in minder dan 10 minuten tijd, recept voor 4 personen.
Heb je ooit deze grote bonen gegeten? Je kunt ze overal vinden in Griekenland. Dit is een recept voor Griekse witte bonensalade die in weinig tijd klaar is.
Een aardappel-radijs roerbak met kalfsvlees is een heerlijk eenpansgerecht met aardappels en groenten, ook lekker als vegetarische maaltijd zonder vlees.
Een pokébowl met krokante kip is een heerlijke kom vol met knapperige groenten, een lekker sausje en de krokantste kip ever!
Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.