Met zijn mooie kleur en licht pittige smaak is de radijs perfect in veel soorten gerechten. In een salade, rauw tijdens de borrel of wat dacht je van gebakken radijsjes of radijsboter?
Een knapperig radijsje hoort bij de lente en zomer. Heerlijk om te snacken als gezond tussendoortje of in een lichte maaltijd.
Een radijsje bevat weinig calorieën en veel mineralen en vitamine C. Rijk aan zwavel waardoor radijsjes helpen met de spijsvertering.
Radijsjes helpen bij het versterken van ons immuunsysteem en het bestrijden van vermoeidheid.
Radijsjes zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar het seizoen voor de beste radijzen is in de lente van maart tot juni.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X |
Radijsjes kun je niet lang bewaren, ze worden snel slap. Je kunt de radijsjes 2 tot 3 dagen bewaren in de groentelade van de koelkast.
Bij het kopen van radijsjes let je vooral op de kleur en of deze stevig zijn. Kies radijsjes die vrij klein zijn, hoe groter de radijs hoe groter de kans dat deze hol is van binnen.
Als je radijzen koopt met het blad er nog aan, let er dan op dat het blad stevig en mooi groen is.
Er zijn verschillende soorten radijs, zoals de roze radijs, zwarte radijs en de rettich.
De roze radijsjes zijn onder te verdelen in hun vorm en kleur. Sommige zijn volledig roze en andere zijn deels wit. Ook de vorm kan verschillen van rond tot langwerpig.
Voedingswaarde | Per stuk (8 gram) |
---|---|
Energiewaarde | 2 kcal |
Vet | 0 gram |
Voedingsvezels | 0 gram |
Eiwitten | 0,1 gram plantaardig |
Koolhydraten | 0,3 gram |
Natrium/zout | 0,01 gram zout |
Suikers | 0,2 gram |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Wat eet je van een radijs?
De radijs kun je in zijn geheel eten. Van het blad kun je bijvoorbeeld pesto of hummus maken.
Is radijs gezond?
Radijsjes zitten vol vitamine en mineralen, ze helpen o.a. bij het versterken van ons immuunsysteem.
Hoeveel radijsjes per dag?
Er zit geen maximum aan het aantal radijsjes per dag, je kunt er dus zoveel eten als jij lekker vindt.
De lente en zomer zijn perfect voor salades. Probeer deze groene aspergesalade met eetbare bloemen eens, een fris voorgerecht welke binnen no-time op tafel staat.
Een gezonde quinoasalade met radijs en courgette met geroosterde pijnboompitjes is klaar in 25 minuten, recept voor 2 personen.
Heb je ooit deze grote bonen gegeten? Je kunt ze overal vinden in Griekenland. Dit is een recept voor Griekse witte bonensalade die in weinig tijd klaar is.
Crudité is een makkelijk en smaakvol gerecht uit Frankrijk. Rauwe groenten met een heerlijke dipsaus met limoen en parmezaanse kaas.
Zoetzure groenten zijn niet alleen lang houdbaar door ze in te maken, maar ze zijn ook nog eens het perfecte bijgerecht, net zoals augurken.
Stevige trek? Dit broodje gerookte zalm en komkommer roomkaas is geïnspireerd door 1 van onze lunches in Bordeaux stad in Frankrijk.
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.