Kookgids - Pompoen

Kookgids - Pompoen

Voornamelijk in de herfst is de pompoen behoorlijk populair. De pompoen is dan ook ontzettend veelzijdig, niet alleen in hartige gerechten maar ook voor dessert en baksels is de pompoen geschikt.


De pompoen is wat smaak betreft een alleskunner, want er is weinig wat er niet goed mee combineert.

Er bestaan ontzettend veel soorten pompoen. Van grote tot kleinere varianten, de ene feller oranje dan de ander - maar ze zijn er natuurlijk in allerlei kleuren.

Helaas zijn niet alle soorten pompoen eetbaar, simpel gezegd zijn de hele platte soorten vaak niet eetbaar. Deze kalebassen worden ook wel sierpompoenen genoemd, een leuke aankleding van huis en tuin in de herfst.

De gezondheidsvoordelen van pompoen

Vetarm, vol vitamines en mineralen, arm aan calorieën en toch verzadigend. Zeer rijk aan carotenen (provitamine A), het consumeren van pompoen stimuleert de aanmaak van melanine. Melanine zorgt voor een gezonde gloed van de huid. Daarnaast beschermen carotenen tegen vrije radicalen en helpen ze de huid te hydrateren.

Pompoen bevat veel antikankerverwekkende stoffen, waaronder lignanen, die ook in pompoenpitten voorkomen en die helpen bij het bestrijden van de ontwikkeling van kankercellen en de verspreiding ervan.

Wanneer is pompoen verkrijgbaar?

Pompoen is het hele jaar door verkrijgbaar, maar de belangrijkste seizoenen zijn herfst en winter.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXXXXXXXXXXX

Hoe kun je pompoen het beste bewaren?

Als het op opslag aankomt, vraagt ​​de pompoen niet veel. Het kan enkele maanden worden bewaard zoals het is, bij kamertemperatuur en in een geventileerde ruimte. De concentratie van vitamines en suiker neemt namelijk toe met de opslagtijd. Eenmaal geschild en gesneden is de pompoen maar een paar dagen houdbaar in de koelkast. Het is ook mogelijk om de pompoen in te vriezen om deze langer te bewaren. De pompoen zal dan weinig tot geen smaak verliezen. Deze kun je in rauwe of gekookte stukken invriezen of bijvoorbeeld als puree.

Hoe kies je de juiste pompoen?

Om de juiste pompoen te kiezen, is het eerste belangrijke punt om te kijken of de steel er nog aan zit. De kleur zou egaal moeten zijn en de schil mag geen scheuren vertonen. De pompoen moet ook stevig zijn. Als de pompoen zacht aanvoelt, kun je deze beter niet nemen. Heel vaak vinden we pompoenen in stukken gesneden en in plastic. Controleer in dat geval of het vruchtvlees er niet vloeibaar en slijmerig uitziet.

De soorten pompoenen

Er zijn veel soorten pompoen, de vorm kan min of meer ovaal zijn, maar ook langwerpig en smal. 

De kleur kan ook ontzettend variëren. Er zijn oranje, roodachtige of zelfs gele, groene en zelfs blauwe of witte pompoenen.

VoedingswaardePer 50 gram pompoen
Energiewaarde7 kcal
Vet0,1 gram
Voedingsvezels0,5 gram
Eiwitten0,4 gram plantaardig
Koolhydraten1 gram
Natrium/zout0 gram zout
BronVoedingscentrum.nl


Pompoen: Veel gestelde vragen

Hoe lang pompoen koken?

Je kunt pompoen koken of stomen om er vervolgens puree van te maken. Met pompoenpuree kun je vervolgens ontzettend veel soorten gerechten maken.

Kook de pompoen dan ongeveer 10 tot 15 minuten. De exacte tijd is afhankelijk van de grootte van de pompoenstukken.

Hoe bereid je pompoen?

De bekendste en meest gebruikte manier om pompoen te gebruiken, is het maken van pompoensoep.  Je kunt pompoen ook roosteren in de oven, net zoals de pompoenpitten. 

Tip: als je het lastig vind om een pompoen te schillen, kun je deze kort in zijn geheel in een oven leggen. De schil wordt hierdoor iets zachter en dat maakt het makkelijker schillen. 

Lekkere recepten met pompoen


Pompoen curry met spinazie

Pompoen curry met spinazie

Deze pompoen curry met spinazie is makkelijk te maken zonder curry pasta. Door het gebruik van kokosmelk niet alleen vegetarisch, maar ook nog eens vegan en lactosevrij.

Zelf pompoenpuree maken

Zelf pompoenpuree maken

Zelf pompoenpuree maken is ontzettend makkelijk. Met deze puree kun je vele soorten hartige en zoete gerechten, zoals bijvoorbeeld pompoentaart of wat dacht je van wafels?

Ravioli met pompoen en amaretti

Ravioli met pompoen en amaretti

Deze ravioli met pompoen en amaretti is een klassieker in Italië. En je leest het goed, met koekjes in de vulling. Apart he? Geserveerd met beurre noisette.

Pittige couscous met gehaktballetjes en pompoen

Pittige couscous met gehaktballetjes en pompoen

Een heerlijke doordeweekse maaltijd gemaakt in één pan. Deze pittige couscous met gehaktballetjes en pompoen is een echte smaakexplosie.

Pompoen pannenkoeken

Pompoen pannenkoeken

Deze pompoen pannenkoeken zijn heerlijke herfstige pannenkoekjes voor een extra lekker ontbijt tijdens koude(re) dagen.

Pompoen-kastanjesoep

Pompoen-kastanjesoep

Deze pompoen-kastanjesoep is een heerlijke herfstsoep, met een extra zachte smaak door de toevoeging van de kastanjes. Klaar binnen 40 minuten.


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.