Pompoen
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Alles over pompoen

Voornamelijk in de herfst is de pompoen behoorlijk populair. De pompoen is dan ook ontzettend veelzijdig, niet alleen in hartige gerechten maar ook voor dessert en baksels is de pompoen geschikt.

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze kookgids via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 01-02-2023.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 17-01-2024

Inhoudsopgave

De pompoen is wat smaak betreft een alleskunner, want er is weinig wat er niet goed mee combineert.

Er bestaan ontzettend veel soorten pompoen. Van grote tot kleinere varianten, de ene feller oranje dan de ander - maar ze zijn er natuurlijk in allerlei kleuren.

Helaas zijn niet alle soorten pompoen eetbaar, simpel gezegd zijn de hele platte soorten vaak niet eetbaar. Deze kalebassen worden ook wel sierpompoenen genoemd, een leuke aankleding van huis en tuin in de herfst.

De gezondheidsvoordelen van pompoen

Vetarm, vol vitamines en mineralen, arm aan calorieën en toch verzadigend. Zeer rijk aan carotenen (provitamine A), het consumeren van pompoen stimuleert de aanmaak van melanine. Melanine zorgt voor een gezonde gloed van de huid. Daarnaast beschermen carotenen tegen vrije radicalen en helpen ze de huid te hydrateren.

Pompoen bevat veel antikankerverwekkende stoffen, waaronder lignanen, die ook in pompoenpitten voorkomen en die helpen bij het bestrijden van de ontwikkeling van kankercellen en de verspreiding ervan.

Wanneer is pompoen verkrijgbaar?

Pompoen is het hele jaar door verkrijgbaar, maar de belangrijkste seizoenen zijn herfst en winter.

JAN
FEB
MAR
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X

Hoe kun je pompoen het beste bewaren?

Als het op opslag aankomt, vraagt ​​de pompoen niet veel. Het kan enkele maanden worden bewaard zoals het is, bij kamertemperatuur en in een geventileerde ruimte. De concentratie van vitamines en suiker neemt namelijk toe met de opslagtijd. Eenmaal geschild en gesneden is de pompoen maar een paar dagen houdbaar in de koelkast. Het is ook mogelijk om de pompoen in te vriezen om deze langer te bewaren. De pompoen zal dan weinig tot geen smaak verliezen. Deze kun je in rauwe of gekookte stukken invriezen of bijvoorbeeld als puree.

Hoe kies je de juiste pompoen?

Om de juiste pompoen te kiezen, is het eerste belangrijke punt om te kijken of de steel er nog aan zit. De kleur zou egaal moeten zijn en de schil mag geen scheuren vertonen. De pompoen moet ook stevig zijn. Als de pompoen zacht aanvoelt, kun je deze beter niet nemen. Heel vaak vinden we pompoenen in stukken gesneden en in plastic. Controleer in dat geval of het vruchtvlees er niet vloeibaar en slijmerig uitziet.

De soorten pompoenen

Er zijn veel soorten pompoen, de vorm kan min of meer ovaal zijn, maar ook langwerpig en smal. 

De kleur kan ook ontzettend variëren. Er zijn oranje, roodachtige of zelfs gele, groene en zelfs blauwe of witte pompoenen.

Voedingswaarde
Per 50 gram pompoen
Energiewaarde
7 kcal
Vet
0,1 gram
Voedingsvezels
0,5 gram
Eiwitten
0,4 gram plantaardig
Koolhydraten
1 gram
Natrium/zout
0 gram zout

Tips!

Hoe lang pompoen koken?

Je kunt pompoen koken of stomen om er vervolgens puree van te maken. Met pompoenpuree kun je vervolgens ontzettend veel soorten gerechten maken.

Kook de pompoen dan ongeveer 10 tot 15 minuten. De exacte tijd is afhankelijk van de grootte van de pompoenstukken.

Hoe bereid je pompoen?

De bekendste en meest gebruikte manier om pompoen te gebruiken, is het maken van pompoensoep.  Je kunt pompoen ook roosteren in de oven, net zoals de pompoenpitten. 

Tip: als je het lastig vind om een pompoen te schillen, kun je deze kort in zijn geheel in een oven leggen. De schil wordt hierdoor iets zachter en dat maakt het makkelijker schillen. 

Wat vind je van deze kookgids?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Pompoen"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekkere recepten met pompoen

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.