Kookgids - Koolrabi

Kookgids - Koolrabi

De koolrabi is een vrij ouderwetse groente, die niet heel erg populair is. Deze vergeten groente is er in meerdere kleuren en is ontzettend voedzaam.


Zowel rauw als gekookt is de koolrabi een heerlijke groentesoort. De koolrabi heeft een milde smaak die het best te omschrijven als een combinatie tussen radijs, hazelnoot en kastanje.

De gezondheidsvoordelen van koolrabi

De koolrabi is een caloriearme groentesoort. Een mooie groente vol met antioxidanten, carotenoïden en vezels.

Koolrabi bevat ook veel vitamine C, B6 en B9 en daarnaast helpt het bij de ijzeropname. Tevens een goede bron van calcium, kalium en fosfor.

Wanneer is koolrabi verkrijgbaar?

Koolrabi is van mei tot oktober verkrijgbaar uit Nederland.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXXXXX

Hoe kun je koolrabi het beste bewaren?

Bewaar koolrabi het liefste in de groentelade van de koelkast, zo is deze zo'n 10 dagen houdbaar.

Als de koolrabi ouder wordt, zal deze vezeliger worden.

Je kunt koolrabi makkelijk invriezen door hem eerst in stukken te snijden en deze kort te blancheren.

Hoe kies je de juiste koolrabi?

Koolrabi is het allerlekkerste als deze niet te groot is, omdat deze dan minder vezelig is. Kleine koolrabi's zijn daarom het meest geschikt om rauw te eten.

Voor optimale versheid kies je een koolrabi die stevig is en geen beschadigingen heeft.

Soorten koolrabi

Er bestaan ontzettend veel koolrabi rassen, deze kunnen worden onderverdeeld in witte/groene soorten en paarse soorten. Lees hier wat het verschil is tussen koolrabi en koolraap.

VoedingswaardePer 55 gram koolrabi
Energiewaarde17 kcal
Vet0,2 gram
Voedingsvezels5,8 gram
Eiwitten0,5 gram plantaardig
Koolhydraten2,6 gram
Natrium/zout0,02 gram zout
BronVoedingscentrum.nl


Koolrabi: Veel gestelde vragen

Hoe kun je koolrabi schoonmaken?

Snijd eerst het blad en de stelen weg en snijd dan de bovenkant en onderkant eraf. Op deze manier kan de koolrabi recht op de snijplank blijven staan en kun je van boven naar beneden de resterende schil eraf snijden.

Wat is het verschil tussen koolrabi en koolraap?

Koolrabi groeit bovengronds, terwijl de koolraap ondergronds groeit. Een ander verschil is dat de koolraap een wintergroente is, terwijl de koolrabi juist in het voorjaar en zomer verkrijgbaar is. 

Lekkere recepten met koolrabi


Koolrabi salade

Koolrabi salade

Een vegetarische koolrabi salade met weinig ingrediënten die ook nog eens in een handomdraai op tafel staat. Een heerlijk fris voorgerecht of lunch salade, ideaal voor de zomer.

Koolrabi hash browns

Koolrabi hash browns

Deze koolrabi hash browns zijn een heerlijke manier om deze smaakvolle groente te eten. Te maken met weinig ingrediënten en het ideale snelle bijgerecht of lunchgerecht.

Koolrabi in roomsaus

Koolrabi in roomsaus

Een ouderwets en makkelijk bijgerecht is deze koolrabi in roomsaus. Maak zelf bechamelsaus en geef de koolrabi een heerlijk en leuk kleurtje met kruiden.

Koolrabi soep

Koolrabi soep

Deze koolrabi soep krijgt een extra volle smaak door de koolrabi eerst te roosteren in de oven. Een romige koolrabisoep met een vleugje laurier en tijm, een heerlijke herfst soep.

Koolrabi salade met appel

Koolrabi salade met appel

Een frisse en licht romige koolrabi salade met appel is een heerlijke herfst salade. Koolrabi heeft een lichtpittige smaak, waardoor deze goed combineert met appel.

Koolrabi ovenschotel

Koolrabi ovenschotel

Een heerlijke koolrabi ovenschotel met aardappel, spekjes, prei en meer. De walnoten geven de ovenschotel een perfecte textuur en geven het gerecht een herfstig tintje.


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.