De koolrabi is een vrij ouderwetse groente, die niet heel erg populair is. Deze vergeten groente is er in meerdere kleuren en is ontzettend voedzaam.
Zowel rauw als gekookt is de koolrabi een heerlijke groentesoort. De koolrabi heeft een milde smaak die het best te omschrijven als een combinatie tussen radijs, hazelnoot en kastanje.
De koolrabi is een caloriearme groentesoort. Een mooie groente vol met antioxidanten, carotenoïden en vezels.
Koolrabi bevat ook veel vitamine C, B6 en B9 en daarnaast helpt het bij de ijzeropname. Tevens een goede bron van calcium, kalium en fosfor.
Koolrabi is van mei tot oktober verkrijgbaar uit Nederland.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X |
Bewaar koolrabi het liefste in de groentelade van de koelkast, zo is deze zo'n 10 dagen houdbaar.
Als de koolrabi ouder wordt, zal deze vezeliger worden.
Je kunt koolrabi makkelijk invriezen door hem eerst in stukken te snijden en deze kort te blancheren.
Koolrabi is het allerlekkerste als deze niet te groot is, omdat deze dan minder vezelig is. Kleine koolrabi's zijn daarom het meest geschikt om rauw te eten.
Voor optimale versheid kies je een koolrabi die stevig is en geen beschadigingen heeft.
Er bestaan ontzettend veel koolrabi rassen, deze kunnen worden onderverdeeld in witte/groene soorten en paarse soorten. Lees hier wat het verschil is tussen koolrabi en koolraap.
Voedingswaarde | Per 55 gram koolrabi |
---|---|
Energiewaarde | 17 kcal |
Vet | 0,2 gram |
Voedingsvezels | 5,8 gram |
Eiwitten | 0,5 gram plantaardig |
Koolhydraten | 2,6 gram |
Natrium/zout | 0,02 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Hoe kun je koolrabi schoonmaken?
Snijd eerst het blad en de stelen weg en snijd dan de bovenkant en onderkant eraf. Op deze manier kan de koolrabi recht op de snijplank blijven staan en kun je van boven naar beneden de resterende schil eraf snijden.
Wat is het verschil tussen koolrabi en koolraap?
Koolrabi groeit bovengronds, terwijl de koolraap ondergronds groeit. Een ander verschil is dat de koolraap een wintergroente is, terwijl de koolrabi juist in het voorjaar en zomer verkrijgbaar is.
Een frisse en licht romige koolrabi salade met appel is een heerlijke herfst salade. Koolrabi heeft een lichtpittige smaak, waardoor deze goed combineert met appel.
Een heerlijke koolrabi ovenschotel met aardappel, spekjes, prei en meer. De walnoten geven de ovenschotel een perfecte textuur en geven het gerecht een herfstig tintje.
Een ouderwets en makkelijk bijgerecht is deze koolrabi in roomsaus. Maak zelf bechamelsaus en geef de koolrabi een heerlijk en leuk kleurtje met kruiden.
Deze koolrabi hash browns zijn een heerlijke manier om deze smaakvolle groente te eten. Te maken met weinig ingrediënten en het ideale snelle bijgerecht of lunchgerecht.
Een vegetarische koolrabi salade met weinig ingrediënten die ook nog eens in een handomdraai op tafel staat. Een heerlijk fris voorgerecht of lunch salade, ideaal voor de zomer.
Deze koolrabi soep krijgt een extra volle smaak door de koolrabi eerst te roosteren in de oven. Een romige koolrabisoep met een vleugje laurier en tijm, een heerlijke herfst soep.
Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.