Kookgids - Knolselderij

Kookgids - Knolselderij

Er bestaan verschillende soorten knolselderij, en wat doe je met het blad? Hoe bewaar je knolselderij het beste?


Knolselderij is een groente uit de oudheid en wordt al eeuwenlang verbouwd. Zeer geurig en deze rustieke groente kan zowel rauw als gekookt worden gegeten.

De gezondheidsvoordelen van knolselderij

Knolselderij is een vezelrijke groente indien rauw geconsumeerd, maar ook boordevol sporenelementen, vitamine C en kalium. Knolselderij is heel goed voor het zenuwstelsel, de bloeddruk en de spierfunctie. 

Deze groente is een bron van vitamine B9, gunstig voor cel vernieuwing en ontwikkeling van de foetus bij zwangere vrouwen. 

Het wordt ook aanbevolen voor de groei van jonge kinderen en degenen die herstellen, omdat het de stofwisseling helpt versterken en het zenuwstelsel verbetert.

Wanneer is knolselderij verkrijgbaar?

Het piekseizoen van de knolselderij loopt van oktober tot maart.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXX XXX

Hoe bewaar je knolselderij?

Na aankoop blijft knolselderij lang goed in de groentelade van de koelkast of in een kelder.

Als je de knolselderij al hebt geschild of geraspt, kun je deze maar enkele dagen in de koelkast bewaren. Voeg hier dan een beetje citroensap aan toe om verkleuren te voorkomen.

Je kunt de knolselderij ook invriezen. Schil de knolselderij, snijd hem in stukjes en blancheer deze enkele minuten in kokend water. Dompel deze vervolgens onder in een bak met koud water. Giet af en verdeel over diepvrieszakken.

Hoe kies je de juiste knolselderij?

Neem geen te grote knolselderij en controleer of deze echt zwaar is. Klop zacht op de knolselderij om ervoor te zorgen dat deze niet hol klinkt. De kleur behoort egaal te zijn en zonder bruinachtige vlekken of kneuzingen.

De soorten knolselderij

Er zijn veel verschillende soorten knolselderij, deze worden onderverdeeld in kortloof of langloof knolselderij. De bladeren, ofwel bladselderij, kunnen ook worden gegeten. Deze zijn heerlijk in bijvoorbeeld soep of in een aardappel-knolselderijpuree.

VoedingswaardePer 70 gram venkel
Energiewaarde27 kcal
Vet0 gram
Voedingsvezels3,4 gram
Eiwitten1,4 gram plantaardig
Koolhydraten3,5 gram
Natrium/zout0,14 gram zout
BronVoedingscentrum.nl


Knolselderij: Veel gestelde vragen

Hoe snijd je knolselderij?

Knolselderij kun je met een groot mes schillen, snijd hiervoor rondom de schil weg. Hierna kun je de knolselderij het beste even wassen.

Knolselderij kan rauw geraspt gegeten worden als salade, je kunt de knolselderij ook koken, bakken, grillen, roosteren of stomen. Je kunt de knolselderij zelfs garen op de barbecue, er zijn oneindig veel mogelijkheden.

Wat is knolselderij precies?

Knolselderij - apium graveolens - is de wortel van een kruidachtige groenteplant met een hoogte tussen 50 cm en 80 cm. Knolselderij is vlezig, groot van formaat en vrij rond van vorm. Ze hebben veel vertakte wortels die tot diep in de grond kunnen doordringen. 

Deze groente heeft een gemiddelde diameter van 10 cm. Het gewicht ligt over het algemeen tussen 800 gram en 1 kilo. Hoewel het een groente is die al sinds de oudheid bekend is, is de teelt ervan veel recenter dan die van bleekselderij. Het dateert uit het begin van de 18e eeuw.

Lekkere recepten met knolselderij


Knolselderij gratin

Knolselderij gratin

Een romige knolselderij gratin met aardappel en rozemarijn is een heerlijk bijgerecht. De knolselderij en rozemarijn maken van een standaard aardappelgratin een winterse gratin met een volle smaak.

Indiase curry van bloemkool en kikkererwten

Indiase curry van bloemkool en kikkererwten

Hele makkelijke pittige en romige Indiase curry van bloemkool en kikkererwten. Klaar in 20 minuten, recept voor 4 personen.

Surinaamse nasi

Surinaamse nasi

Een Surinaamse nasi is niet alleen super smaakvol maar ook nog eens makkelijk te maken. Extra lekker met kip, maar kan eventueel ook zonder kip.

Surinaamse pom

Surinaamse pom

Een bekend en populair gerecht in Suriname: de Surinaamse pom. Een goede pom is een tikkeltje zoet, zuur, zout én umami tegelijk en heeft een vrij stevige structuur.

Selderijsalade

Selderijsalade

Je kent ze vast wel, die heerlijke selderijsalade die kant-en-klaar te koop is. Zelf maken is zelfs nóg lekkerder en nog makkelijk ook. Heerlijk bij de bbq!

Basis groentesoep

Basis groentesoep

Een basis groentesoep om volop mee te variëren. Dit is een vegetarische versie, maar je kunt er natuurlijk gehaktballetjes aan toevoegen voor de liefhebber.


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.