Kookgids - Knolselderij

Kookgids - Knolselderij

Er bestaan verschillende soorten knolselderij, en wat doe je met het blad? Hoe bewaar je knolselderij het beste?


Knolselderij is een groente uit de oudheid en wordt al eeuwenlang verbouwd. Zeer geurig en deze rustieke groente kan zowel rauw als gekookt worden gegeten.

De gezondheidsvoordelen van knolselderij

Knolselderij is een vezelrijke groente indien rauw geconsumeerd, maar ook boordevol sporenelementen, vitamine C en kalium. Knolselderij is heel goed voor het zenuwstelsel, de bloeddruk en de spierfunctie. 

Deze groente is een bron van vitamine B9, gunstig voor cel vernieuwing en ontwikkeling van de foetus bij zwangere vrouwen. 

Het wordt ook aanbevolen voor de groei van jonge kinderen en degenen die herstellen, omdat het de stofwisseling helpt versterken en het zenuwstelsel verbetert.

Wanneer is knolselderij verkrijgbaar?

Het piekseizoen van de knolselderij loopt van oktober tot maart.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXX XXX

Hoe bewaar je knolselderij?

Na aankoop blijft knolselderij lang goed in de groentelade van de koelkast of in een kelder.

Als je de knolselderij al hebt geschild of geraspt, kun je deze maar enkele dagen in de koelkast bewaren. Voeg hier dan een beetje citroensap aan toe om verkleuren te voorkomen.

Je kunt de knolselderij ook invriezen. Schil de knolselderij, snijd hem in stukjes en blancheer deze enkele minuten in kokend water. Dompel deze vervolgens onder in een bak met koud water. Giet af en verdeel over diepvrieszakken.

Hoe kies je de juiste knolselderij?

Neem geen te grote knolselderij en controleer of deze echt zwaar is. Klop zacht op de knolselderij om ervoor te zorgen dat deze niet hol klinkt. De kleur behoort egaal te zijn en zonder bruinachtige vlekken of kneuzingen.

De soorten knolselderij

Er zijn veel verschillende soorten knolselderij, deze worden onderverdeeld in kortloof of langloof knolselderij. De bladeren, ofwel bladselderij, kunnen ook worden gegeten. Deze zijn heerlijk in bijvoorbeeld soep of in een aardappel-knolselderijpuree.

VoedingswaardePer 70 gram venkel
Energiewaarde27 kcal
Vet0 gram
Voedingsvezels3,4 gram
Eiwitten1,4 gram plantaardig
Koolhydraten3,5 gram
Natrium/zout0,14 gram zout
BronVoedingscentrum.nl


Knolselderij: Veel gestelde vragen

Hoe snijd je knolselderij?

Knolselderij kun je met een groot mes schillen, snijd hiervoor rondom de schil weg. Hierna kun je de knolselderij het beste even wassen.

Knolselderij kan rauw geraspt gegeten worden als salade, je kunt de knolselderij ook koken, bakken, grillen, roosteren of stomen. Je kunt de knolselderij zelfs garen op de barbecue, er zijn oneindig veel mogelijkheden.

Wat is knolselderij?

Knolselderij - apium graveolens - is de wortel van een kruidachtige groenteplant met een hoogte tussen 50 cm en 80 cm. Knolselderij is vlezig, groot van formaat en vrij rond van vorm. Ze hebben veel vertakte wortels die tot diep in de grond kunnen doordringen. 

Deze groente heeft een gemiddelde diameter van 10 cm. Het gewicht ligt over het algemeen tussen 800 gram en 1 kilo. Hoewel het een groente is die al sinds de oudheid bekend is, is de teelt ervan veel recenter dan die van bleekselderij. Het dateert uit het begin van de 18e eeuw.

Lekkere recepten met knolselderij


Eenvoudige bouillabaisse (vissoep)

Eenvoudige bouillabaisse (vissoep)

Een makkelijkere variant van de klassieke Franse soep. Een eenvoudige bouillabaisse is klaar in ongeveer 50 minuten, recept voor 6 personen.

Gebraden eendenfilet met romige kool

Gebraden eendenfilet met romige kool

Gebraden eendenfilet met romige kool uit de pan is een leuke uitdaging om te bereiden, en een genot om te mogen eten! Klaar in een half uur tijd.

Surinaamse nasi

Surinaamse nasi

Een Surinaamse nasi is niet alleen super smaakvol maar ook nog eens makkelijk te maken. Extra lekker met kip, maar kan eventueel ook zonder kip.

Doperwtensoep met geroosterde paprika

Doperwtensoep met geroosterde paprika

Doperwtensoep met geroosterde paprika is een heerlijke vegetarische soep die perfect is voor de lente door zijn prachtige groene kleur.

Knolselderij soep met spekvet en croutons

Knolselderij soep met spekvet en croutons

Een overheerlijke romige knolselderij soep met spekvet en croutons. Gebakken in het vet van de spek voor een ontzettend smaakvolle soep.

Ovenschotel met romige kip

Ovenschotel met romige kip

Een ovenschotel met romige kip is makkelijk en overheerlijk. Kip, spekjes, knoflook, knolselderij en aardapppel, wat wil je nog meer? Klaar in 3 kwartier.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.