Een ouderwets lekkere bruine bonensoep met rookworst, spek en groenten. Een klassieke Hollandse soep tijdens koude dagen, perfect om bij op te warmen.
Deze ouderwetse bruine bonensoep maakt iedereen op zijn eigen manier, ik maak deze soep met gedroogde bruine bonen, groenten, aardappelen, rookworst en een stuk spek. Dat stuk spek kan zowel zuurkoolspek zijn, of gebruik een stuk gerookt spek voor extra smaak.
Je kunt eventueel ook andere soorten vlees laten meesudderen, zoals schenkel, mergpijpen, varkenslappen of een ander stuk vlees met bot.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 12-11-2024, dit recept is voor 10 personen en duurt 2 uur 20 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 20-11-2024
Laat de gedroogde bruine bonen 8 tot 10 uur weken in koud water.
Spoel de bonen vervolgens goed af voor je ze gaat gebruiken.
Schil de wortels en snijd deze in stukjes, bijvoorbeeld halve plakjes.
Verwijder de buitenste bladeren van de prei, was de prei goed en snijd in dikke (halve) ringen.
Schil de halve knolselderij en snijd deze in blokjes.
Pel de ui en snijd deze fijn. Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes.
Verhit een klein klontje boter in een grote pan of braadpan op middelhoog vuur.
Fruit hierin de ui tot deze glazig is geworden en bak dan ook de wortel, prei en knolselderij nog ongeveer 10 minuten mee.
Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen en voeg dan ook de aardappel, laurier, bruine bonen en 2 liter runderbouillon toe. Plaats de deksel op de pan en breng aan de kook.
Leg zodra de soep kookt het stuk spek ertussen, zet het vuur iets lager en laat de bruine bonensoep gaar worden in ongeveer 1,5 uur.
De soep is goed zodra de bonen volledig gaar zijn. Haal het stuk spek uit de soep en pureer de soep kort met een staafmixer. Zorg ervoor dat de soep maar ongeveer voor de helft is gepureerd en er nog genoeg stukjes groenten en hele bonen in zitten.
Snijd het spek in kleine blokjes en de rookworst in plakjes. Voeg deze toe aan de soep, verwarm nogmaals en breng op smaak met peper en zout.
Serveer de bruine bonensoep met verse peterselie, roggebrood en katenspek, eet smakelijk!
Kan ik bruine bonen uit pot gebruiken?
Je kunt eventueel ook bruine bonen uit pot gebruiken, de bruine bonensoep zal dan voornamelijk een iets minder aantrekkelijke kleur krijgen.
Welke aardappelen voor bruine bonensoep?
Je kunt voor het maken van bruine bonensoep zowel (iets) kruimige als vastkokende aardappelen gebruiken. Ik gebruik zelf liever vastkokende aardappelen zodat er nog stukjes aardappel in de soep zichtbaar zijn.
Per 1 persoonsportie:
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.