Welke soorten bleekselderij bestaan er, hoe kun je deze het beste bewaren en hoe bereid je bleekselderij?
Bleekselderij wordt gekweekt voor de stengels, die zowel rauw als gekookt kunnen worden gegeten. Bleekselderij heeft een krachtige en aromatische smaak waardoor het als smaakmaker kan dienen in veel gerechten. Zo worden de bladeren ervan vooral in soepen gebruikt.
Bleekselderij is een uitstekende eetlustremmer. Het bevat slechts 21 calorieën per 100 gram en zit vol met water (93,5% water).
Selderij bevat luteïne, bètacaroteen en flavonoïden die krachtige antioxidanten zijn. Deze hebben met name ontstekingsremmende eigenschappen, ze helpen bij het bestrijden van veroudering van de huid en beschermen de ogen.
Bleekselderij is rijk aan mineralen en vooral aan kalium, waardoor het een vocht afdrijvende groente is.
Bleekselderij is van mei tot november verkrijgbaar.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X | X |
Bleekselderij is na aankoop niet lang houdbaar. Je kunt deze het beste bewaren in de groentela van je koelkast. Om te voorkomen dat ze te snel beschadigen, kun je de stengels ook eerst in een schone doek wikkelen.
Als je de bleekselderij rauw gaat eten, kun je hier beter niet te lang mee wachten aangezien de stengels na verloop van tijd draderig kunnen worden.
Je kunt bleekselderij invriezen door deze in stukken eerst kort te blancheren. Daarna terug te koelen in ijswater en vervolgens invriezen in diepvrieszakken.
Let op de kleur van de stengels en de bladeren. Deze behoren intens groen te zijn. Zorg ervoor dat de stengels geen bruinachtige plekken of kneuzingen hebben.
Een ander ding om te controleren is de textuur van de selderij. De stengels moeten broos zijn en niet verdord. Als er vloeistof uit de stengels komt, is dit een teken van versheid.
Er zijn verschillende soorten bleekselderij, sommige soorten zijn groener en andere lichter van kleur. Deze worden onderverdeeld in zelf-blekende soorten en groenblijvende soorten.
Voedingswaarde | Per 70 gram bleekselderij |
---|---|
Energiewaarde | 10 kcal |
Vet | 0 gram |
Voedingsvezels | 0.8 gram |
Eiwitten | 0,7 gram plantaardig |
Koolhydraten | 1,4 gram |
Natrium/zout | 0,1 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Wat is bleekselderij?
Bleekselderij - apium graveolens var - is een kruidachtige groenteplant die tussen de 40 en 60 cm hoog wordt. Een stengel bleekselderij weegt gemiddeld 30 gram.
Hoe bereid je bleekselderij?
Bleekselderij wordt vaak gebruikt om extra smaak te geven aan een zelfgemaakte bouillon. Bleekselderij combineert ook goed met bijvoorbeeld kip of vis in een soep, ovenschotel, gratin of gekookt als bijgerecht.
Rauwe bleekselderij is heerlijk als salade of snack met bijvoorbeeld hummus.
Deze gewokte bleekselderij met knoflook is een perfect bijgerecht. Weer eens iets anders om bleekselderij uit de wok te maken!
Zodra het buiten kouder wordt, zetten we weer vaker verwarmende stoofpotjes op tafel. Bijvoorbeeld deze spezzatino, ofwel een Italiaanse kalfsstoof, ook lekker met rundvlees.
Deze Marokkaanse soep zit boordevol kruiden, vlees, tomaat, kikkererwten en zelfs linzen. Harira is een heerlijk vullende maaltijdsoep.
Een pot au feu betekent letterlijk pan op het vuur. Deze Franse klassieker is een heerlijke soep gemaakt met onder andere geurige bouillon, stoofvlees en groenten.
Deze kalfsrollade met roomsaus is een feestelijke maaltijd. Door het vlees langzaam te laten sudderen in de saus, wordt het vlees en de saus ontzettend smaakvol.
Als je een goedkoper alternatief zoekt als pronkstuk tijdens de feestdagen, is varkensrug met rozemarijn en krieltjes uit de oven echt een aanrader.
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.