Kookgids - Bleekselderij

Kookgids - Bleekselderij

Welke soorten bleekselderij bestaan er, hoe kun je deze het beste bewaren en hoe bereid je bleekselderij?


Bleekselderij wordt gekweekt voor de stengels, die zowel rauw als gekookt kunnen worden gegeten. Bleekselderij heeft een krachtige en aromatische smaak waardoor het als smaakmaker kan dienen in veel gerechten. Zo worden de bladeren ervan vooral in soepen gebruikt.

De gezondheidsvoordelen van bleekselderij

Bleekselderij is een uitstekende eetlustremmer. Het bevat slechts 21 calorieën per 100 gram en zit vol met water (93,5% water).

Selderij bevat luteïne, bètacaroteen en flavonoïden die krachtige antioxidanten zijn. Deze hebben met name ontstekingsremmende eigenschappen, ze helpen bij het bestrijden van veroudering van de huid en beschermen de ogen. 

Bleekselderij is rijk aan mineralen en vooral aan kalium, waardoor het een vocht afdrijvende groente is.

Wanneer is bleekselderij verkrijgbaar?

Bleekselderij is van mei tot november verkrijgbaar.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXXXXXX

Hoe kun je bleekselderij het beste bewaren?

Bleekselderij is na aankoop niet lang houdbaar. Je kunt deze het beste bewaren in de groentela van je koelkast. Om te voorkomen dat ze te snel beschadigen, kun je de stengels ook eerst in een schone doek wikkelen.

Als je de bleekselderij rauw gaat eten, kun je hier beter niet te lang mee wachten aangezien de stengels na verloop van tijd draderig kunnen worden.

Je kunt bleekselderij invriezen door deze in stukken eerst kort te blancheren. Daarna terug te koelen in ijswater en vervolgens invriezen in diepvrieszakken.

Hoe kies je de juiste selderij?

Let op de kleur van de stengels en de bladeren. Deze behoren intens groen te zijn. Zorg ervoor dat de stengels geen bruinachtige plekken of kneuzingen hebben.

Een ander ding om te controleren is de textuur van de selderij. De stengels moeten broos zijn en niet verdord. Als er vloeistof uit de stengels komt, is dit een teken van versheid.

De soorten bleekselderij

Er zijn verschillende soorten bleekselderij, sommige soorten zijn groener en andere lichter van kleur. Deze worden onderverdeeld in zelf-blekende soorten en groenblijvende soorten.

VoedingswaardePer 70 gram bleekselderij
Energiewaarde10 kcal
Vet0 gram
Voedingsvezels0.8 gram
Eiwitten0,7 gram plantaardig
Koolhydraten1,4 gram
Natrium/zout0,1 gram zout
BronVoedingscentrum.nl


Bleekselderij: Veel gestelde vragen

Wat is bleekselderij?

Bleekselderij - apium graveolens var - is een kruidachtige groenteplant die tussen de 40 en 60 cm hoog wordt. Een stengel bleekselderij weegt gemiddeld 30 gram. 

Hoe bereid je bleekselderij?

Bleekselderij wordt vaak gebruikt om extra smaak te geven aan een zelfgemaakte bouillon. Bleekselderij combineert ook goed met bijvoorbeeld kip of vis in een soep, ovenschotel, gratin of gekookt als bijgerecht. 

Rauwe bleekselderij is heerlijk als salade of snack met bijvoorbeeld hummus.

Lekkere recepten met bleekselderij


Gewokte bleekselderij met knoflook

Gewokte bleekselderij met knoflook

Deze gewokte bleekselderij met knoflook is een perfect bijgerecht. Weer eens iets anders om bleekselderij uit de wok te maken!

Spezzatino - Italiaanse kalfsstoof

Spezzatino - Italiaanse kalfsstoof

Zodra het buiten kouder wordt, zetten we weer vaker verwarmende stoofpotjes op tafel. Bijvoorbeeld deze spezzatino, ofwel een Italiaanse kalfsstoof, ook lekker met rundvlees.

Harira - Marokkaanse soep

Harira - Marokkaanse soep

Deze Marokkaanse soep zit boordevol kruiden, vlees, tomaat, kikkererwten en zelfs linzen. Harira is een heerlijk vullende maaltijdsoep.

Pot au feu

Pot au feu

Een pot au feu betekent letterlijk pan op het vuur. Deze Franse klassieker is een heerlijke soep gemaakt met onder andere geurige bouillon, stoofvlees en groenten.

Kalfsrollade met roomsaus

Kalfsrollade met roomsaus

Deze kalfsrollade met roomsaus is een feestelijke maaltijd. Door het vlees langzaam te laten sudderen in de saus, wordt het vlees en de saus ontzettend smaakvol.

Varkensrug met rozemarijn en krieltjes uit de oven

Varkensrug met rozemarijn en krieltjes uit de oven

Als je een goedkoper alternatief zoekt als pronkstuk tijdens de feestdagen, is varkensrug met rozemarijn en krieltjes uit de oven echt een aanrader.


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.