Welke soorten bleekselderij bestaan er, hoe kun je deze het beste bewaren en hoe bereid je bleekselderij?
Bleekselderij wordt gekweekt voor de stengels, die zowel rauw als gekookt kunnen worden gegeten. Bleekselderij heeft een krachtige en aromatische smaak waardoor het als smaakmaker kan dienen in veel gerechten. Zo worden de bladeren ervan vooral in soepen gebruikt.
Bleekselderij is een uitstekende eetlustremmer. Het bevat slechts 21 calorieën per 100 gram en zit vol met water (93,5% water).
Selderij bevat luteïne, bètacaroteen en flavonoïden die krachtige antioxidanten zijn. Deze hebben met name ontstekingsremmende eigenschappen, ze helpen bij het bestrijden van veroudering van de huid en beschermen de ogen.
Bleekselderij is rijk aan mineralen en vooral aan kalium, waardoor het een vocht afdrijvende groente is.
Bleekselderij is van mei tot november verkrijgbaar.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X | X |
Bleekselderij is na aankoop niet lang houdbaar. Je kunt deze het beste bewaren in de groentela van je koelkast. Om te voorkomen dat ze te snel beschadigen, kun je de stengels ook eerst in een schone doek wikkelen.
Als je de bleekselderij rauw gaat eten, kun je hier beter niet te lang mee wachten aangezien de stengels na verloop van tijd draderig kunnen worden.
Je kunt bleekselderij invriezen door deze in stukken eerst kort te blancheren. Daarna terug te koelen in ijswater en vervolgens invriezen in diepvrieszakken.
Let op de kleur van de stengels en de bladeren. Deze behoren intens groen te zijn. Zorg ervoor dat de stengels geen bruinachtige plekken of kneuzingen hebben.
Een ander ding om te controleren is de textuur van de selderij. De stengels moeten broos zijn en niet verdord. Als er vloeistof uit de stengels komt, is dit een teken van versheid.
Er zijn verschillende soorten bleekselderij, sommige soorten zijn groener en andere lichter van kleur. Deze worden onderverdeeld in zelf-blekende soorten en groenblijvende soorten.
Voedingswaarde | Per 70 gram bleekselderij |
---|---|
Energiewaarde | 10 kcal |
Vet | 0 gram |
Voedingsvezels | 0.8 gram |
Eiwitten | 0,7 gram plantaardig |
Koolhydraten | 1,4 gram |
Natrium/zout | 0,1 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Wat is bleekselderij?
Bleekselderij - apium graveolens var - is een kruidachtige groenteplant die tussen de 40 en 60 cm hoog wordt. Een stengel bleekselderij weegt gemiddeld 30 gram.
Hoe bereid je bleekselderij?
Bleekselderij wordt vaak gebruikt om extra smaak te geven aan een zelfgemaakte bouillon. Bleekselderij combineert ook goed met bijvoorbeeld kip of vis in een soep, ovenschotel, gratin of gekookt als bijgerecht.
Rauwe bleekselderij is heerlijk als salade of snack met bijvoorbeeld hummus.
Deze goedgevulde tomaten groentesoep is een vegetarische soep met heel veel groenten en vermicelli. Om deze soep nog makkelijker en sneller te maken gebruik je een zak soepgroente.
Venkel en zalm is een klassieke combinatie, match made in heaven. Deze venkelsoep met zalm is een perfecte fluweelzachte soep met een vleugje sinaasappel.
Deze gewokte bleekselderij met knoflook is een perfect bijgerecht. Weer eens iets anders om bleekselderij uit de wok te maken!
Zelf bitterballen maken heeft even tijd nodig vanwege het stoofvlees, maar dit maakt het juist extra lekker! Draadjesvlees met een krokant jasje, helemaal zelf gemaakt! Jammie!
Deze simpele venkelsoep heeft een fluweelzachte smaak. Uitermate geschikt voor regenachtige dagen, recept voor 6 personen.
Deze frisse springrolls met bleekselderij en komkommer zijn heerlijk knapperig, gezond en klaar binnen een half uur. Te serveren als vegetarische snack.
Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.