Ohmydish.nl


Zwarte kip

Een heerlijk en makkelijk gerecht met een Oosters tintje, hij is nogal donker van kleur dus ik noem dit gerecht 'Zwarte kip'. Een heerlijke saus met o.a. knoflook en ketjap.

30 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Zwarte kip

Ingrediƫnten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 500 gram kipfilets
  • 2 uien
  • 3 grote knoflooktenen
  • 3 cm verse gember
  • halve citroen
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel tamarindepasta
  • 100 ml ketjap manis
  • 50 ml sojasaus
  • zonnebloem- of andere neutrale olie
Zwarte kip ingrediƫnten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • optioneel: citruspers
  • fijne rasp
  • kleine kom
  • middelgrote bakpan
  • houten lepel

Bereiden


30 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zwarte-kip


Je kunt eventueel ook kipdijfilets gebruiken.

Voorbereiding ā€“ 10 minuten

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Schil de gemberwortel en rasp deze fijn. Pers het sap uit een halve citroen en meng dit samen met sambal, bruine basterdsuiker, tamarindepasta, ketjap en sojasaus in een kleine kom.

Verwijder eventueel vet en spieren van de kipfilets en snijd de kip in stukken. Maak de stukken niet te groot maar ook niet te klein.

Zwarte kip
Zwarte kip

Zwarte kip afmaken ā€“ 20 minuten

Verhit een scheutje olie in een middelgrote bakpan en fruit hierin de ui en knoflook enkele minuten. Voeg de geraspte gember toe en bak dit nog kort mee.

Voeg dan de kipblokjes toe en bak het geheel nog enkele minuten langer. Zet het vuur lager en schenk het ketjap mengsel erbij. Laat het geheel zachtjes koken tot de kip gaar is en de saus is ingedikt.

Serveer de zwarte kip met bijvoorbeeld gekookte rijst, sperziebonen en kroepoek. Bak de sperziebonen bijvoorbeeld kort in de wok en breng op smaak met peper, zout en een beetje kerrie. Eet smakelijk!

Zwarte kip: veelgestelde vragen

Wat is tamarindepasta?

Tamarinde pasta, ofwel assem, is te koop bij de toko en de meeste supermarkten. Het is een pasta gemaakt van vruchten in grote bruine peulen. Deze peulen zijn afkomstig van een tropische Afrikaanse boom. Het heeft een mild zure smaak, een beetje limoen achtig.

Kan ik sojasaus vervangen?

Je kunt de sojasaus eventueel vervangen door ketjap, voeg dan bijvoorbeeld een beetje zout toe want sojasaus geeft dit gerecht een zoute en hartige smaak.

Wat vind jij van dit recept?
1 stem

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenuā€™s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Romige avocado dip
Volgend recept →
Zoete aardappelpuree

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.