Een heerlijk en makkelijk gerecht met een Oosters tintje, hij is nogal donker van kleur dus ik noem dit gerecht 'Zwarte kip'. Een heerlijke saus met o.a. knoflook en ketjap.
Een verassend lekkere twist op een eigenlijk heel normaal doordeweeks gerecht. Deze zwarte kip krijgt zijn mooie donkere en daardoor opvallende kleur door een mix van tamarindepasta, sojasaus en ketjap.
De kip is niet aangebrand maar heeft een lekkere sticky saus die de kip extra mals maakt. De tamarindepasta geeft de kip een heerlijk zuurtje, waar de sojasaus en ketjap voor zoutige en zoete smaken zorgen. Deze ingrediënten samen met een lekkere kruidenmix zorgen ervoor dat deze zwarte kip jouw volgende favoriete maaltijd gaat worden!
Je kunt in plaats van kipfilets ook kipdijfilets gebruiken. Deze zijn iets vetter maar geven daardoor wel veel meer smaak af. Het snelle van dit gerecht is dat je de kip niet hoeft te marineren, in maar een klein half uurtje zet jij dit gerecht op tafel. Een eenvoudig gerecht maar toch indrukwekkende genoeg om eens een keer te koken voor vrienden of familie.
Combineer de zwarte kip met verse groenten en wat rijst. Maar ook erg lekker op friet als of op een Turks brood, zeker het uitproberen waard!
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 10-10-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 30-11-2024
Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Schil de gemberwortel en rasp deze fijn. Pers het sap uit een halve citroen en meng dit samen met sambal, bruine basterdsuiker, tamarindepasta, ketjap en sojasaus in een kleine kom.
Verwijder eventueel vet en spieren van de kipfilets en snijd de kip in stukken. Maak de stukken niet te groot maar ook niet te klein.
Verhit een scheutje olie in een middelgrote bakpan en fruit hierin de ui en knoflook enkele minuten. Voeg de geraspte gember toe en bak dit nog kort mee.
Voeg dan de kipblokjes toe en bak het geheel nog enkele minuten langer. Zet het vuur lager en schenk het ketjap mengsel erbij. Laat het geheel zachtjes koken tot de kip gaar is en de saus is ingedikt.
Serveer de zwarte kip met bijvoorbeeld gekookte rijst, sperziebonen en kroepoek. Bak de sperziebonen bijvoorbeeld kort in de wok en breng op smaak met peper, zout en een beetje kerrie. Eet smakelijk!
Wat is tamarindepasta?
Tamarinde pasta, ofwel assem, is te koop bij de toko en de meeste supermarkten. Het is een pasta gemaakt van vruchten in grote bruine peulen. Deze peulen zijn afkomstig van een tropische Afrikaanse boom. Het heeft een mild zure smaak, een beetje limoen achtig.
Kan ik sojasaus vervangen?
Je kunt de sojasaus eventueel vervangen door ketjap, voeg dan bijvoorbeeld een beetje zout toe want sojasaus geeft dit gerecht een zoute en hartige smaak.
Per 1 persoonsportie:
Dankje voor je super leuke bericht Miranda, fijn dat het gesmaakt heeft! Veel liefs, Véronique
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.