Ohmydish.nl


Zelfgemaakte croissants

Ooit al eens gedacht om zelfgemaakte croissants te maken? Het kost wat moeite, maar het eindresultaat is heerlijk! Zachte, verse croissants.

Zelfgemaakte croissants
1 uur 15 minuten 8 personen Ontbijt
Zelfgemaakte croissants

Ingrediƫnten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 30 gram verse gist of 14 gram droge gist
  • 250 ml lauwwarm water
  • 2 eetlepels zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 500 gram bloem + extra
  • 350 gram boter op kamertemperatuur
  • 1 ei
Zelfgemaakte croissants ingrediƫnten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Oven
  • Klein kommetje
  • Garde
  • Keukenmixer met deeghaak of kneed het deeg met de hand
  • Deegroller
  • Huishoudfolie
  • 2 grote bakplaten met bakpapier erop

Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie

Bereiden

1 uur 15 minuten 8 personen Ontbijt

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelfgemaakte-croissants


Je denkt misschien dat het veel tijd en moeite is om je eigen croissants te maken. Het meeste tijd om eigen croissants te maken zit het hem juist in het wachten. Niet echt ontzettend veel moeite dus!

Croissantdeeg maken -- 30 minuten + wachttijd

Meng de helft van het lauwwarme water met suiker en gist. Wacht een minuut of 10 tot de gist goed uitgezet is. Het gistmengsel ziet eruit als een dik schuim.

Meng bloem en zout in de kom van je keukenmachine. Giet dan het gistmengsel in de kom en meng deze samen totdat er een glad mengsel ontstaat. Giet dan de rest van het lauwwarm water in de kom. Snijd 100 gram boter in blokjes en voeg deze per blokje toe aan de keukenmachine en meng totdat deze goed vermengd is. Blijf mengen totdat er een mooie deegbal ontstaan is, dit duurt ongeveer 5 minuten.

Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg rijzen op een warme plek, bijvoorbeeld naast een (warme) radiator of in een oven die op 20-25 graden celsius aanstaat. Dit proces duurt ongeveer anderhalf uur, of totdat het deeg verdubbeld is.

Bestrooi je werkblad met bloem en plaats daar de deegbal op. Druk met je handen naar beneden om het de deegbal in een rechthoek te kneden. Vouw de rechthoek naar binnen in 3 delen, en dan omhoog. Dek af met huishoudfolie en plaats deze een nacht lang in de koelkast. Je zult merken dat het deeg steviger is geworden.

Maak ondertussen een vierkantje van boter. De meest makkelijke manier om dit te doen is om 250 gram boter in een diepvrieszakje te plaatsen. Gebruik dan een deegroller om het boter in een vierkant van ongeveer 20 cm te rollen.

Haal je deeg na de wachttijd uit de koeling en laat het een half uur op kamertemperatuur komen op je werkblad. Rol het deeg uit, en voor alle komende stappen behoudt je de vierkante vorm. Plaats de vierkante boter plak aan 1 kant van het deeg en vouw de andere helft over de helft met de boter. Druk het deeg zachtjes naar beneden met een deegroller en rol deze dan vanuit het midden naar buiten totdat je een platte rechthoek hebt. Op deze manier zal de boter beter in het deeg blijven zitten.

Vouw de linkerkant van het deeg 2/3e naar de andere kant, daarna de rechterkant zodat deze elkaar weer aanraken. Rol dan het deeg voorzichtig weer uit en vouw doormidden. Herhaal deze stap, vouw het weer en in derden enzovoorts. Al het vouwen is misschien verwarrend, maar dit is hoe de laagjes in een croissant gevormd worden. Verpak het vierkante deeg met huishoudfolie en koel deze een uur lang.

Zelfgemaakte croissants bakken -- 45 minuten + wachttijd

Meng 1 ei met 2 eetlepels water. Haal het deeg uit de koelkast en begin deze direct uit te rollen. Maak het deeg niet te dik. Het deeg is het makkelijkste te behandelen als deze nog koud is, je kunt wellicht eerst de ene helft maken en de andere helft nog in de koelkast laten liggen. Snijd het deeg in driehoeken.

Gesneden croissantdeeg Gesneden croissantdeeg

Plaats de brede kant van de driehoek aan de bovenzijde en rol deze dan zachtjes in een typische croissant vorm. Druk niet te hard terwijl je rolt, dan zullen de croissants minder luchtig worden. Herhaal deze stap voor de rest van het deeg. Plaats de croissants op 2 of 3 verschillende bakplaten, afhankelijk van de grootte. De croissants zullen 2 x zo groot worden tijdens het bakken dus houd hier rekening mee met het plaatsen op de bakplaten.

Bestrijk de croissants met het ei-water mengsel en laat de croissants verder rijzen in de oven. Stel hiervoor je oven in op 20 - 25 graden celsius, na een uur zullen de croissants voldoende gerezen zijn, en verdubbeld in grootte.

Opgerolde zelfgemaakte croissants Opgerolde zelfgemaakte croissants

Haal de bakplaten uit de oven en verhit de oven tot een temperatuur van 200 graden celsius. Bestrijk de croissants nogmaals in met het ei-water mengsel. Bak de croissants in ongeveer 10 minuten, stel dan de temperatuur in op 190 graden Celsius en bak tot de croissants mooi goudbruin zijn.

In Frankrijk eten ze croissants met jam en natuurlijk een glas sinaasappelsap en een koffie als ontbijt. Geniet ervan!

Zelfgemaakte croissants Zelfgemaakte croissants


Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!



Winter recepten

Kook een heerlijkeĀ winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.