Zelf yoghurt maken kun je op verschillende manieren doen, o.a. met een yoghurtmaker, instant pot of in een pan. Je hebt hiervoor maar 2 ingrediënten nodig.
Je kunt het zakje yoghurtstarter eventueel vervangen door 1 eetlepel yoghurt. Gebruik hiervoor naturel yoghurt, zonder toevoegingen.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 06-07-2023, dit recept is voor 6 personen en duurt 8 uur 5 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Je kunt op verschillende manieren zelf yoghurt maken, zo bestaan er speciale yoghurtmakers met glazen potjes. Maar je kunt hiervoor ook een instant pot gebruiken, deze veelzijdige machine heeft een yoghurt functie.
Het enige wat je hoeft te doen is 1 liter melk toevoegen aan de instant pot, voeg een zakje yoghurt starter of 1 eetlepel yoghurt toe en roer even door.
Stel de yoghurt functie in, zorg ervoor dat het ventiel open staat. De yoghurt functie zal 8 uur duren, hierna laat je de yoghurt volledig afkoelen en dan kun je deze direct eten. De yoghurt is nu vrij dun, dit heet ook wel roeryoghurt.
Wil je dikkere yoghurt, zoals bijvoorbeeld de consistentie van Griekse yoghurt, dan kun je de yoghurt in een schone theedoek of kaasdoek doen en net zo lang laten uitlekken tot je de gewenste dikte hebt bereikt.
Daarnaast kun je ook yoghurt maken in een pan, het enige lastige punt hiervan is dat je de yoghurt urenlang op dezelfde temperatuur dient te houden. Dit kun je oplossen door de oven op een lage temperatuur in te stellen, ongeveer 40 graden Celsius. Je kunt de pan ook goed inpakken met bijvoorbeeld een dikke deken om deze warm te houden.
Verwarm 1 liter melk in een pan, de melk behoort 40 graden te zijn. Mocht je geen thermometer hebben, kun je dit controleren met je vinger want 40 graden is net iets warmer dan lichaamstemperatuur.
Zet het vuur uit en roer een zakje yoghurtstarter of 1 eetlepel yoghurt door de warme melk. Plaats de pan in de oven op lage temperatuur en laat dit minimaal 4 uur staan.
Zet na 4 uur de oven uit en wacht nogmaals 4 uur, je zult merken dat de melk yoghurt is geworden. Mocht je de pan inpakken met een deken, laat deze dan een hele nacht staan.
Laat de yoghurt vervolgens volledig afkoelen. Ook met het maken in de pan zal de yoghurt vrij dun zijn, deze roeryoghurt kun je vervolgens eventueel dikker maken in een kaasdoek of schone theedoek.
Je kunt zelfgemaakte yoghurt ongeveer een week lang bewaren, zorg er wel altijd voor dat je de yoghurt in steriele potjes doet. Je kunt de potjes makkelijk zelf steriliseren door deze enkele minuten te koken in kokend water.
Je kunt zelfgemaakte yoghurt vervolgens een aantal keer gebruiken om opnieuw zelf yoghurt te maken. Dit kun je echter niet blijven doen, je zult na een aantal keer nieuwe yoghurtstarter of verse yoghurt nodig hebben om de juiste bacteriën te verkrijgen.
Welke melk om zelf yoghurt te maken?
Je kunt yoghurt maken van volle of halfvolle melk, daarnaast kun je gebruik maken van verse of houdbare melk. Ik vind yoghurt gemaakt van verse volle melk persoonlijk het lekkerste.
Welke yoghurt om zelf yoghurt te maken?
Wanneer je geen yoghurtstarter gebruikt, maar een eetlepel yoghurt toe gaat voegen let er dan op dat het naturel yoghurt is met yoghurt bacteriën. Dit staat altijd vermeld op de verpakking.
Per 1 persoonsportie / stuk:
Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
0.17 | liter | volle melk | melk | 103.33 | 7.17 g | 7.17 g | 5.67 g | 3.50 g | 6.17 g | - | 73.33 mg | - | 200.00 mg | 16.67 mg | 266.67 mg | 165.00 mg | 0.02 mg | 0.83 mg | - | - | 3.33 mg | 0.17 mg | 0.05 mg | 0.05 mg | 0.28 mg | 0.07 mg | 0.67 µg | 6.67 µg | - | - | - |
0.17 | zakje | yoghurt starter | melk | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
103.33 | 7.17 g | 7.17 g | 5.67 g | 3.50 g | 6.17 g | - | 73.33 mg | - | 200.00 mg | 16.67 mg | 266.67 mg | 165.00 mg | 0.02 mg | 0.83 mg | - | - | 3.33 mg | 0.17 mg | 0.05 mg | 0.05 mg | 0.28 mg | 0.07 mg | 0.67 µg | 6.67 µg | - | - | - |
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!