Zelf yoghurt maken
😍 2 Geweldig
😋 0 Lekker
😲 0 Verrassend
😕 0 Matig

Zelf yoghurt maken vegetarisch

Zelf yoghurt maken kun je op verschillende manieren doen, o.a. met een yoghurtmaker, instant pot of in een pan. Je hebt hiervoor maar 2 ingrediënten nodig.

8 uur 5 minuten
6 personen

Je kunt het zakje yoghurtstarter eventueel vervangen door 1 eetlepel yoghurt. Gebruik hiervoor naturel yoghurt, zonder toevoegingen.

Zelf yoghurt maken ingrediënten

Recept zelf yoghurt maken

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept zelf yoghurt maken allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 06-07-2023, dit recept is voor 6 personen en duurt 8 uur 5 minuten.

Bijgewerkt op: 24-07-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
5 minuten
Kooktijd
8 uur
Totale tijd
8 uur 5 minuten

Zelf yoghurt maken in de instant pot

Je kunt op verschillende manieren zelf yoghurt maken, zo bestaan er speciale yoghurtmakers met glazen potjes. Maar je kunt hiervoor ook een instant pot gebruiken, deze veelzijdige machine heeft een yoghurt functie. 

Het enige wat je hoeft te doen is 1 liter melk toevoegen aan de instant pot, voeg een zakje yoghurt starter of 1 eetlepel yoghurt toe en roer even door.

Stel de yoghurt functie in, zorg ervoor dat het ventiel open staat. De yoghurt functie zal 8 uur duren, hierna laat je de yoghurt volledig afkoelen en dan kun je deze direct eten. De yoghurt is nu vrij dun, dit heet ook wel roeryoghurt.

Wil je dikkere yoghurt, zoals bijvoorbeeld de consistentie van Griekse yoghurt, dan kun je de yoghurt in een schone theedoek of kaasdoek doen en net zo lang laten uitlekken tot je de gewenste dikte hebt bereikt.

Zelf yoghurt maken in een pan

Daarnaast kun je ook yoghurt maken in een pan, het enige lastige punt hiervan is dat je de yoghurt urenlang op dezelfde temperatuur dient te houden. Dit kun je oplossen door de oven op een lage temperatuur in te stellen, ongeveer 40 graden Celsius. Je kunt de pan ook goed inpakken met bijvoorbeeld een dikke deken om deze warm te houden.

Verwarm 1 liter melk in een pan, de melk behoort 40 graden te zijn. Mocht je geen thermometer hebben, kun je dit controleren met je vinger want 40 graden is net iets warmer dan lichaamstemperatuur.

Zet het vuur uit en roer een zakje yoghurtstarter of 1 eetlepel yoghurt door de warme melk. Plaats de pan in de oven op lage temperatuur en laat dit minimaal 4 uur staan.

Zet na 4 uur de oven uit en wacht nogmaals 4 uur, je zult merken dat de melk yoghurt is geworden. Mocht je de pan inpakken met een deken, laat deze dan een hele nacht staan.

Laat de yoghurt vervolgens volledig afkoelen. Ook met het maken in de pan zal de yoghurt vrij dun zijn, deze roeryoghurt kun je vervolgens eventueel dikker maken in een kaasdoek of schone theedoek.

Zelf yoghurt maken
Zelf yoghurt maken

Zelfgemaakte yoghurt bewaren

Je kunt zelfgemaakte yoghurt ongeveer een week lang bewaren, zorg er wel altijd voor dat je de yoghurt in steriele potjes doet. Je kunt de potjes makkelijk zelf steriliseren door deze enkele minuten te koken in kokend water.

Je kunt zelfgemaakte yoghurt vervolgens een aantal keer gebruiken om opnieuw zelf yoghurt te maken. Dit kun je echter niet blijven doen, je zult na een aantal keer nieuwe yoghurtstarter of verse yoghurt nodig hebben om de juiste bacteriën te verkrijgen. 

Tips!

Welke melk om zelf yoghurt te maken?

Je kunt yoghurt maken van volle of halfvolle melk, daarnaast kun je gebruik maken van verse of houdbare melk. Ik vind yoghurt gemaakt van verse volle melk persoonlijk het lekkerste.

Welke yoghurt om zelf yoghurt te maken?

Wanneer je geen yoghurtstarter gebruikt, maar een eetlepel yoghurt toe gaat voegen let er dan op dat het naturel yoghurt is met yoghurt bacteriën. Dit staat altijd vermeld op de verpakking.

Wat vind je hiervan?

2 waarderingen
😍
2
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie / stuk:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
103.33 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
7.17 g
7.17 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
5.67 g
3.50 g
Eiwitten
6.17 g
Vezels
0.00 g
Natrium
73.33 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
0.17 liter volle melk melk 103.33 7.17 g 7.17 g 5.67 g 3.50 g 6.17 g - 73.33 mg - 200.00 mg 16.67 mg 266.67 mg 165.00 mg 0.02 mg 0.83 mg - - 3.33 mg 0.17 mg 0.05 mg 0.05 mg 0.28 mg 0.07 mg 0.67 µg 6.67 µg - - -
0.17 zakje yoghurt starter melk - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    103.33 7.17 g 7.17 g 5.67 g 3.50 g 6.17 g - 73.33 mg - 200.00 mg 16.67 mg 266.67 mg 165.00 mg 0.02 mg 0.83 mg - - 3.33 mg 0.17 mg 0.05 mg 0.05 mg 0.28 mg 0.07 mg 0.67 µg 6.67 µg - - -
0 reacties op "Zelf yoghurt maken"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recepten
Feestdagen
Diëten
Ingrediënten
Thema's
Seizoen
Keuken
Apparaat
Vlees, vis, vega(n)

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.