In de Koreaanse keuken wordt er veel gebruik gemaakt van kimchi. Dit is gefermenteerde kool met kruiden en groenten, leer hoe je zelf makkelijk kimchi maakt!
Zelf kimchi maken kun je in een ouderwetse zuurkoolpot doen, het voordeel hiervan is dat deze een waterslot heeft. Hierdoor is de kans op het ontstaan van schimmel in de pot klein. Je kunt ook een steriele weckpot gebruiken, steriliseer deze dan goed door deze enkele minuten te koken in kokend water.
Je kunt kimchi eventueel maken met verse rode pepers, of met andere soort gemalen pepers. Gochugaru geeft de kimchi echter zijn prachtige rode kleur, daarnaast is deze Koreaanse peper ook iets milder van smaak waardoor deze de typische smaak aan kimchi zal geven.
Dit Koreaanse chilipoeder, ofwel gochugaru, is te koop bij de toko. Let erop dat je echte gochugaru gebruikt, er bestaan ook soortgelijke producten maar dit is vaak gewoon grofgemalen chilipoeder of soms zelfs paprikapoeder.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 16-11-2016, dit recept is voor 6 personen en duurt 15 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Was de Chinese kool, houd een koolblad apart en snijd de rest in grove stukken. Voeg 50 gram zout toe en kneed de kool met je handen goed.
Zorg dat de kool onderstaat met water en laat dit een uur staan.
Snijd ondertussen de lente uien in grove stukken en de radijsjes in partjes.
Schil de verse gember en pel een halve bol knoflook. Snijd de gember en knoflook zo fijn mogelijk.
Meng de knoflook en gember met 4 eetlepels gochugaru. Dit zal naast de smaak ook zorgen voor de prachtige rode kleur.
Spoel de kool na een uur goed onder stromend water om het meeste zout te verwijderen en laat de kool dan goed uitlekken.
Meng de Chinese kool samen met radijsjes, lente uien, 1 eetlepel suiker en het knoflook mengsel. Meng goed en voeg het geheel toe aan een steriele weckpot (zonder elastiek) of een zuurkoolpot.
Plaats het hele koolblad bovenop, dit helpt zodat er minder kans is op schimmels daardoor er minder lucht bij de kimchi kan komen.
Mocht je gebruik maken van een ouderwetse zuurkoolpot om te fermenteren, vul je de rand met een laagje water om een waterslot te maken.
Laat de kimchi een week lang op kamertemperatuur staan. Controleer regelmatig of er geen schimmel op komt, dit kan meerdere oorzaken hebben zoals temperatuurschommelingen in de ruimte waar de kimchi staat.
Wanneer je geen zuurkoolpot gebruikt, dien je de kimchi na een week in de koelkast te bewaren.
Let wel, het fermentatieproces in de zuurkoolpot zal ervoor zorgen dat er gasbubbels naar bovenkomen, en dat kan eventueel een beetje stinken.
Je kunt de kimchi nog langer in de zuurkoolpot laten zitten als je dat wilt, maar na een week is hij het lekkerst!
Serveer de kimchi bij wokgerechten of in bijvoorbeeld een noedelsoep. Geniet van je zelfgemaakte kimchi!
Wat is gochugaru?
Gochugaru zijn Koreaanse (zon)gedroogde rode pepers die worden vermalen. Ze zijn echter niet vermalen tot poeder, gochugaru is nog vrij gof. Deze pepers zijn niet ontzettend pittig, ze zijn vrij mild.
Deze gemalen rode pepers worden o.a. gebruikt bij het maken van kimchi, daarom wordt deze gemalen peper ook wel kimchi poeder of kimchi peper genoemd.
Hoe lang kun je kimchi bewaren?
Kimchi is een gefermenteerd product, daarom kun je kimchi minstens 6 maanden bewaren. Afhankelijk van de manier van bewaren, kun je deze zelfs langer dan een jaar bewaren.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.