Zelf kimchi maken
😍 5Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Zelf kimchi maken veganistisch

In de Koreaanse keuken wordt er veel gebruik gemaakt van kimchi. Dit is gefermenteerde kool met kruiden en groenten, leer hoe je zelf makkelijk kimchi maakt!

15 minuten
6 personen

Zelf kimchi maken kun je in een ouderwetse zuurkoolpot doen, het voordeel hiervan is dat deze een waterslot heeft. Hierdoor is de kans op het ontstaan van schimmel in de pot klein. Je kunt ook een steriele weckpot gebruiken, steriliseer deze dan goed door deze enkele minuten te koken in kokend water.

Je kunt kimchi eventueel maken met verse rode pepers, of met andere soort gemalen pepers. Gochugaru geeft de kimchi echter zijn prachtige rode kleur, daarnaast is deze Koreaanse peper ook iets milder van smaak waardoor deze de typische smaak aan kimchi zal geven.

Dit Koreaanse chilipoeder, ofwel gochugaru, is te koop bij de toko. Let erop dat je echte gochugaru gebruikt, er bestaan ook soortgelijke producten maar dit is vaak gewoon grofgemalen chilipoeder of soms zelfs paprikapoeder.

Zelf kimchi maken ingrediënten

Recept zelf kimchi maken

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 16-11-2016, dit recept is voor 6 personen en duurt 15 minuten.

Bijgewerkt op: 24-07-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
0 minuten
Totale tijd
15 minuten

Voorbereiding – 15 minuten + wachttijd

Was de Chinese kool, houd een koolblad apart en snijd de rest in grove stukken. Voeg 50 gram zout toe en kneed de kool met je handen goed. 

Zorg dat de kool onderstaat met water en laat dit een uur staan.

Snijd ondertussen de lente uien in grove stukken en de radijsjes in partjes. 

Schil de verse gember en pel een halve bol knoflook. Snijd de gember en knoflook zo fijn mogelijk.

Meng de knoflook en gember met 4 eetlepels gochugaru. Dit zal naast de smaak ook zorgen voor de prachtige rode kleur.

Zelf kimchi maken
Zelf kimchi maken

Spoel de kool na een uur goed onder stromend water om het meeste zout te verwijderen en laat de kool dan goed uitlekken.

Kimchi zelf maken - stap 1
Kimchi zelf maken - stap 1
Kimchi zelf maken - stap 2
Kimchi zelf maken - stap 2

Meng de Chinese kool samen met radijsjes, lente uien, 1 eetlepel suiker en het knoflook mengsel. Meng goed en voeg het geheel toe aan een steriele weckpot (zonder elastiek) of een zuurkoolpot. 

Plaats het hele koolblad bovenop, dit helpt zodat er minder kans is op schimmels daardoor er minder lucht bij de kimchi kan komen.

Zelf kimchi maken – 1 week wachttijd

Mocht je gebruik maken van een ouderwetse zuurkoolpot om te fermenteren, vul je de rand met een laagje water om een waterslot te maken.

Laat de kimchi een week lang op kamertemperatuur staan. Controleer regelmatig of er geen schimmel op komt, dit kan meerdere oorzaken hebben zoals temperatuurschommelingen in de ruimte waar de kimchi staat. 

Wanneer je geen zuurkoolpot gebruikt, dien je de kimchi na een week in de koelkast te bewaren.

Kimchi is Koreaanse gefermenteerde groenten
Kimchi is Koreaanse gefermenteerde groenten

Let wel, het fermentatieproces in de zuurkoolpot zal ervoor zorgen dat er gasbubbels naar bovenkomen, en dat kan eventueel een beetje stinken.

Je kunt de kimchi nog langer in de zuurkoolpot laten zitten als je dat wilt, maar na een week is hij het lekkerst!

Kimchi zelf maken - stap 3
Kimchi zelf maken - stap 3

Serveer de kimchi bij wokgerechten of in bijvoorbeeld een noedelsoep. Geniet van je zelfgemaakte kimchi!

Tips!

Wat is gochugaru?

Gochugaru zijn Koreaanse (zon)gedroogde rode pepers die worden vermalen. Ze zijn echter niet vermalen tot poeder, gochugaru is nog vrij gof. Deze pepers zijn niet ontzettend pittig, ze zijn vrij mild.

Deze gemalen rode pepers worden o.a. gebruikt bij het maken van kimchi, daarom wordt deze gemalen peper ook wel kimchi poeder of kimchi peper genoemd.

Hoe lang kun je kimchi bewaren?

Kimchi is een gefermenteerd product, daarom kun je kimchi minstens 6 maanden bewaren. Afhankelijk van de manier van bewaren, kun je deze zelfs langer dan een jaar bewaren.

Wat vind je van dit recept?

5 waarderingen
😍
5
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
49.95 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
7.9 g
4.49 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
0.92 g
0.1 g
Eiwitten
2.05 g
Vezels
4.28 g
Natrium
3350.97 mg
Mineralen
Ijzer
1.51 mg
Calcium
60.49 mg
Magnesium
43.73 mg
Kalium
43.73 mg
Fosfor
50.08 mg
Koper
0.19 mg
Zink
0.52 mg
Jodium
0.01 µg
Selenium
0.28 µg
Vitamines
Vitamine C
45.83 mg
Vitamine D
0 mg
Vitamine A
88.76 mg
Vitamine B1
0.07 mg
Vitamine B2
0.09 mg
Vitamine B6
0.16 mg
Vitamine B12
0 µg
Foliumzuur
62.96 µg
Vitamine E
1.42 mg
Vitamine K
33.72 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Zelf kimchi maken"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.