Zelf havermelk maken
😍 4Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Zelf havermelk maken veganistisch

Zelf havermelk maken is makkelijk en je maakt het met maar 2 ingrediënten. Het is ook nog eens super goedkoop, zonde om nog de dure pakken haverdrink in de winkel te kopen!

5 minuten
4 personen
Zelf havermelk maken ingrediënten
Recept zelf havermelk maken

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 23-11-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 5 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 24-07-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
0 minuten
Kooktijd
5 minuten
Totale tijd
5 minuten

De hoeveelheid havermout bepaald hoe romig de havermelk zal worden, ik vind het lekkerder als de havermelk extra romig is. Als je een iets dunnere en minder romige havermelk wilt kun je i.p.v. 150 gram bijvoorbeeld 100 gram havermout gebruiken. De smaak en dikte die je voorkeur heeft verschilt per persoon. Voor mijn extra romige versie geldt dat deze extra goed geschud moet worden voor gebruik, aangezien deze iets dikker is.

In de volksmond heeft het de naam havermelk, ofwel plantaardige melk, maar eigenlijk is het haverdrink aangezien het alleen melk mag heten als het een dierlijk product is. 

Zelf havermelk maken
Zelf havermelk maken

Over het vooraf weken van de havermout verschillen de meningen nogal. Sommigen zeggen dat het noodzakelijk is, zodat het fytinezuur gehalte lager zal worden. Anderen zeggen dat het optioneel is, aangezien het verlagen echter zo weinig is dat het geen groot effect heeft.

Daarnaast zegt men dat haver beter verteerd kan worden als het vooraf heeft kunnen weken. Dit geldt vooral bij het dagelijks eten of drinken van haverproducten.

Havermelk maken – 5 minuten

Plaats de havermout samen met water in een blender en vermaal dit fijn. Doe dit zo kort mogelijk, anders zal de havermout slijmerig worden. Zeef dit om de grove havermout uit de havermelk te halen.

Voor een extra gladde havermelk gebruik je een kaasdoek/notenmelkzak, maar je kunt ook een fijne zeef gebruiken.

De havermoutpulp die je nu over houdt, kun je gebruiken om bijvoorbeeld door je pannenkoekbeslag te doen.

Gezoete havermelk kun je gemakkelijk zelf maken door bijvoorbeeld ahornsiroop, agavesiroop of een gepureerde dadel toe te voegen. Je kunt er eventueel ook vanille extract aan toevoegen.

Je kunt deze zelfgemaakte havermelk nu ongeveer een week in de koelkast bewaren.

Tips!

Wat is havermelk?

Havermelk wordt gemaakt van haver en water, het is een plantaardige melkvervanger. Havermelk bevat geen zuivel, hierdoor is het veganistisch. 

Is havermelk gezond?

Havermelk bevat veel vitamines en mineralen, zoals ijzer en magnesium. Ook bevat havermelk vrij veel vezels en is het vrij van de meeste allergenen omdat het geen lactose, soja of noten bevat. 

In vergelijking met koemelk bevat havermelk weinig eiwiten, o.a. daardoor is het niet echt een gezonder alternatief voor koemelk.

Kan ik havermelk opschuimen?

Je kunt havermelk niet opschuimen, dit komt door het gebrek aan eiwitten. 

Bij de havermelk varianten waarbij het wel mogelijk is om op te schuimen, zijn er dingen toegevoegd zoals olie. 

Wat vind je van dit recept?

4 waarderingen
😍
4
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
142.5 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
23.25 g
1.69 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
2.63 g
0.38 g
Eiwitten
4.91 g
Vezels
2.81 g
Natrium
1.88 mg
Mineralen
Ijzer
1.5 mg
Calcium
26.25 mg
Magnesium
45 mg
Kalium
45 mg
Fosfor
150 mg
Koper
0.08 mg
Zink
5.63 mg
Jodium
0 µg
Selenium
0 µg
Vitamines
Vitamine C
0 mg
Vitamine D
0 mg
Vitamine A
0 mg
Vitamine B1
0.23 mg
Vitamine B2
0.02 mg
Vitamine B6
0.05 mg
Vitamine B12
0 µg
Foliumzuur
16.88 µg
Vitamine E
0 mg
Vitamine K
0 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Zelf havermelk maken"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.