Zelf havermelk maken

(4)

Zelf havermelk maken is makkelijk en je maakt het met maar 2 ingrediënten. Het is ook nog eens super goedkoop, zonde om nog de dure pakken haverdrink in de winkel te kopen!

Kooktijd 5 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Drankjes
Zelf havermelk maken

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 150 gram havermout
  • 1 liter water
Zelf havermelk maken Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • blender
  • fijne zeef
  • optioneel: notenmelkzak/kaasdoek
  • grote kan of fles

Bereiding


Kooktijd 5 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Drankjes

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-havermelk-maken


De hoeveelheid havermout bepaald hoe romig de havermelk zal worden, ik vind het lekkerder als de havermelk extra romig is. Als je een iets dunnere en minder romige havermelk wilt kun je i.p.v. 150 gram bijvoorbeeld 100 gram havermout gebruiken. De smaak en dikte die je voorkeur heeft verschilt per persoon. Voor mijn extra romige versie geldt dat deze extra goed geschud moet worden voor gebruik, aangezien deze iets dikker is.

In de volksmond heeft het de naam havermelk, ofwel plantaardige melk, maar eigenlijk is het haverdrink aangezien het alleen melk mag heten als het een dierlijk product is. 

Zelf havermelk maken
Zelf havermelk maken

Over het vooraf weken van de havermout verschillen de meningen nogal. Sommigen zeggen dat het noodzakelijk is, zodat het fytinezuur gehalte lager zal worden. Anderen zeggen dat het optioneel is, aangezien het verlagen echter zo weinig is dat het geen groot effect heeft.

Daarnaast zegt men dat haver beter verteerd kan worden als het vooraf heeft kunnen weken. Dit geldt vooral bij het dagelijks eten of drinken van haverproducten.

Havermelk maken – 5 minuten

Plaats de havermout samen met water in een blender en vermaal dit fijn. Doe dit zo kort mogelijk, anders zal de havermout slijmerig worden. Zeef dit om de grove havermout uit de havermelk te halen.

Voor een extra gladde havermelk gebruik je een kaasdoek/notenmelkzak, maar je kunt ook een fijne zeef gebruiken.

De havermoutpulp die je nu over houdt, kun je gebruiken om bijvoorbeeld door je pannenkoekbeslag te doen.

Gezoete havermelk kun je gemakkelijk zelf maken door bijvoorbeeld ahornsiroop, agavesiroop of een gepureerde dadel toe te voegen. Je kunt er eventueel ook vanille extract aan toevoegen.

Je kunt deze zelfgemaakte havermelk nu ongeveer een week in de koelkast bewaren.

Wat vind jij van dit recept?

4 stemmen

Zelf havermelk maken: Veel gestelde vragen

Wat is havermelk?

Havermelk wordt gemaakt van haver en water, het is een plantaardige melkvervanger. Havermelk bevat geen zuivel, hierdoor is het veganistisch. 

Is havermelk gezond?

Havermelk bevat veel vitamines en mineralen, zoals ijzer en magnesium. Ook bevat havermelk vrij veel vezels en is het vrij van de meeste allergenen omdat het geen lactose, soja of noten bevat. 

In vergelijking met koemelk bevat havermelk weinig eiwiten, o.a. daardoor is het niet echt een gezonder alternatief voor koemelk.

Kan ik havermelk opschuimen?

Je kunt havermelk niet opschuimen, dit komt door het gebrek aan eiwitten. 

Bij de havermelk varianten waarbij het wel mogelijk is om op te schuimen, zijn er dingen toegevoegd zoals olie. 

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.