Zelf havermelk maken is makkelijk en je maakt het met maar 2 ingrediënten. Het is ook nog eens super goedkoop, zonde om nog de dure pakken haverdrink in de winkel te kopen!
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 23-11-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 5 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
De hoeveelheid havermout bepaald hoe romig de havermelk zal worden, ik vind het lekkerder als de havermelk extra romig is. Als je een iets dunnere en minder romige havermelk wilt kun je i.p.v. 150 gram bijvoorbeeld 100 gram havermout gebruiken. De smaak en dikte die je voorkeur heeft verschilt per persoon. Voor mijn extra romige versie geldt dat deze extra goed geschud moet worden voor gebruik, aangezien deze iets dikker is.
In de volksmond heeft het de naam havermelk, ofwel plantaardige melk, maar eigenlijk is het haverdrink aangezien het alleen melk mag heten als het een dierlijk product is.
Over het vooraf weken van de havermout verschillen de meningen nogal. Sommigen zeggen dat het noodzakelijk is, zodat het fytinezuur gehalte lager zal worden. Anderen zeggen dat het optioneel is, aangezien het verlagen echter zo weinig is dat het geen groot effect heeft.
Daarnaast zegt men dat haver beter verteerd kan worden als het vooraf heeft kunnen weken. Dit geldt vooral bij het dagelijks eten of drinken van haverproducten.
Plaats de havermout samen met water in een blender en vermaal dit fijn. Doe dit zo kort mogelijk, anders zal de havermout slijmerig worden. Zeef dit om de grove havermout uit de havermelk te halen.
Voor een extra gladde havermelk gebruik je een kaasdoek/notenmelkzak, maar je kunt ook een fijne zeef gebruiken.
De havermoutpulp die je nu over houdt, kun je gebruiken om bijvoorbeeld door je pannenkoekbeslag te doen.
Gezoete havermelk kun je gemakkelijk zelf maken door bijvoorbeeld ahornsiroop, agavesiroop of een gepureerde dadel toe te voegen. Je kunt er eventueel ook vanille extract aan toevoegen.
Je kunt deze zelfgemaakte havermelk nu ongeveer een week in de koelkast bewaren.
Wat is havermelk?
Havermelk wordt gemaakt van haver en water, het is een plantaardige melkvervanger. Havermelk bevat geen zuivel, hierdoor is het veganistisch.
Is havermelk gezond?
Havermelk bevat veel vitamines en mineralen, zoals ijzer en magnesium. Ook bevat havermelk vrij veel vezels en is het vrij van de meeste allergenen omdat het geen lactose, soja of noten bevat.
In vergelijking met koemelk bevat havermelk weinig eiwiten, o.a. daardoor is het niet echt een gezonder alternatief voor koemelk.
Kan ik havermelk opschuimen?
Je kunt havermelk niet opschuimen, dit komt door het gebrek aan eiwitten.
Bij de havermelk varianten waarbij het wel mogelijk is om op te schuimen, zijn er dingen toegevoegd zoals olie.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.