Ohmydish.nl


Zeeuwse mosselen

In 15 minuten Zeeuwse mosselen op tafel zetten? Dat kan! Recept voor 2 personen, lekker met prei, witte wijn en wortel.

Zeeuwse mosselen
15 minuten 2 personen Hoofdgerechten
Zeeuwse mosselen

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 kilo mosselen
  • 50 gram boter
  • 150 ml droge witte wijn
  • Halve prei
  • 1 peen / grote wortel
  • 1 ui
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 teen knoflook
  • Klein handje selderijblaadjes
  • Aantal takjes peterselie
  • Peperkorrels
  • Zout naar smaak

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Koksmes en snijplank
  • Vergiet
  • Mosselpan
  • Ovenhandschoenen

Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie

Bereiden

15 minuten 2 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zeeuwse-mosselen


Mosselen en voedselveiligheid

Advies van Ohmydish: er zit weinig risico aan het eten van mosselen, zolang deze vers zijn. Controleer voor het koken altijd elke mossel. Geef de voorkeur aan mosselen die bijna of helemaal dicht zitten. Verwijder elke mossel die gescheurd of gebroken is. 

Tik een open mossel tegen het keukenblad om te zien of deze weer dicht gaat. Het tikken veroorzaakt een reactie, levende mosselen zullen de schelp snel weer dicht doen. Is dit niet het geval? Gooi de mossel dan weg, de mossel is namelijk al dood en daarom een verhoogd risico. 

Volg je instinct en herinner deze regels: Voor het koken: schelp dicht Na het koken: schelp open

Voorbereiding -- 10 minuten

Pel de ui, knoflook en wortel. Was de prei, peterselie en selderijblaadjes. Snijd de ui, knoflook, peen (of wortel) en prei in kleine stukjes. Snijd de peterselie en selderijblaadjes grof.

Maak de mosselen schoon onder koud stromend water en controleer elke mossel. 

De Zeeuwse mosselen koken -- 5 minuten

Verhit boter in de mosselpan. Fruit hier de gesneden uien, knoflook, wortel en prei een aantal minuten in. 

Voeg dan de mosselen, witte wijn, peterselie, selderij, laurierblaadjes, wat peperkorrels en zout toe. Doe dan de deksel op de mosselpan. Kook de mosselen op hoog vuur in 5 minuten gaar, of totdat de meeste mosselen open zijn gegaan. 

Schud de mosselpan na een aantal minuten eens flink, gebruik hiervoor de ovenhandschoenen aangezien de mosselpan erg heet is. Klaar! 

Serveer de Zeeuwse mosselen met brood, frietjes, een salade en een knoflooksaus. Probeer ook eens ons dillebrood, écht heerlijk bij dit gerecht. Eet smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
3 stemmen


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!


← Vorig recept
Pompoenrisotto
Volgend recept →
Mexicaanse rode bietensalade

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.