Een vijgen mascarpone taart is makkelijk om te maken. De ultieme herfst taart met de lekkerste rijpe vijgen, een vleugje citroen, een knapperige bodem en een romige mascarpone vulling.
In de herfst zijn vijgen op hun best, vijgen zijn het allerlekkerste als deze heerlijk zacht en zoet zijn. Er bestaan veel soorten vijgen, met elk een andere vorm, kleur en smaak.
Je herkent een perfect rijpe vijg aan de schil, als deze heel lichtjes begint te scheuren zijn ze op hun best. Een vijg met kleine scheurtjes kun je niet lang bewaren, dus wacht niet te lang om ze op te eten.
Zelf een taartbodem maken is niet moeilijk, maar je kunt er ook voor kiezen om een kant-en-klaar taartbodem te gebruiken. Je kunt eventueel ook bladerdeeg gebruiken.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 29-09-2023, dit recept is voor 12 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Meng bloem met zout en voeg dan geleidelijk de zachte boter in stukjes toe. Kneed tot een kruimelig deeg.
Klop het ei samen met de suiker en vanille extract los met een vork en voeg dit mengsel toe aan het deeg. Kneed tot een deegbal is ontstaan, pak dit in met huishoudfolie en laat ongeveer een uur rusten in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius en vet een taartvorm in met boter.
Haal na een uur het deeg uit de koelkast, bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg uit tot het in de taartvorm past.
Bekleed de taartvorm met het deeg en prik gaatjes in de bodem. Leg een stuk bakpapier op de taartbodem en vul deze met blindbakbonen. Bak de taartbodem vervolgens mooi goudbruin in ongeveer 10 tot 15 minuten en laat dan afkoelen.
Klop 150 ml slagroom tot deze vrij stijf is, maar niet te stijf. Voeg 250 gram mascarpone toe samen met 3 eetlepels honing en de rasp van 1 citroen. Meng het geheel niet te lang, dan zal de mascarpone namelijk vloeibaar worden.
Verwijder de blindbadbonen en bakpapier van de taartbodem en verdeel het mascarpone mengsel over de bodem.
Was de vijgen, verwijder de steeltjes en snijd in plakjes. Verdeel de plakjes over de taart, begin aan de buitenkant en eindig in het midden. Geniet ervan!
Welke room om op te kloppen?
Je kunt verschillende soorten room gebruiken, gebruik bij voorkeur een ongezoete slagroom met een vetgehalte van minimaal 35%. Het vet is nodig om room te kunnen opkloppen, hoe hoger het percentage vet hoe langer de room stijf zal blijven.
Kan ik de citroen weglaten?
Je kunt de rasp van een citroen eventueel weglaten, hierdoor wordt de taart minder fris van smaak.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.