Vijgen mascarpone taart

(4)

Een vijgen mascarpone taart is makkelijk om te maken. De ultieme herfst taart met de lekkerste rijpe vijgen, een vleugje citroen, een knapperige bodem en een romige mascarpone vulling.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 29-09-2023, dit recept is voor 12 personen en duurt 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-10-2023

In de herfst zijn vijgen op hun best, vijgen zijn het allerlekkerste als deze heerlijk zacht en zoet zijn. Er bestaan veel soorten vijgen, met elk een andere vorm, kleur en smaak.

Je herkent een perfect rijpe vijg aan de schil, als deze heel lichtjes begint te scheuren zijn ze op hun best. Een vijg met kleine scheurtjes kun je niet lang bewaren, dus wacht niet te lang om ze op te eten.

Zelf een taartbodem maken is niet moeilijk, maar je kunt er ook voor kiezen om een kant-en-klaar taartbodem te gebruiken. Je kunt eventueel ook bladerdeeg gebruiken.

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake
Vijgen mascarpone taart

Ingrediënten


  • 250 gram bloem
  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 80 gram suiker
  • snuf zout
  • 1 ei
  • theelepel vanille extract
  • 150 ml slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • 3 eetlepels honing
  • 1 citroen
  • 12 vijgen

Kookgerei nodig


  • elektrische mixer
  • taartvorm
  • siliconen kwast
  • deegroller
  • vork
  • bakpapier
  • blindbakbonen
  • siliconen spatel
  • snijplank & klein mesje

Vijgen mascarpone taart Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/vijgen-mascarpone-taart


Taartbodem maken – 30 minuten + wachttijd

Meng bloem met zout en voeg dan geleidelijk de zachte boter in stukjes toe. Kneed tot een kruimelig deeg.

Klop het ei samen met de suiker en vanille extract los met een vork en voeg dit mengsel toe aan het deeg. Kneed tot een deegbal is ontstaan, pak dit in met huishoudfolie en laat ongeveer een uur rusten in de koelkast.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius en vet een taartvorm in met boter. 

Haal na een uur het deeg uit de koelkast, bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg uit tot het in de taartvorm past.

Bekleed de taartvorm met het deeg en prik gaatjes in de bodem. Leg een stuk bakpapier op de taartbodem en vul deze met blindbakbonen. Bak de taartbodem vervolgens mooi goudbruin in ongeveer 10 tot 15 minuten en laat dan afkoelen.

Vijgen mascarpone taart
Vijgen mascarpone taart

De vijgen mascarpone taart afmaken – 15 minuten

Klop 150 ml slagroom tot deze vrij stijf is, maar niet te stijf. Voeg 250 gram mascarpone toe samen met 3 eetlepels honing en de rasp van 1 citroen. Meng het geheel niet te lang, dan zal de mascarpone namelijk vloeibaar worden.

Verwijder de blindbadbonen en bakpapier van de taartbodem en verdeel het mascarpone mengsel over de bodem.

Was de vijgen, verwijder de steeltjes en snijd in plakjes. Verdeel de plakjes over de taart, begin aan de buitenkant en eindig in het midden. Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 29-09-2023, dit recept is voor 12 personen en duurt 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-10-2023


Waardeer dit recept!
4 stemmen

Vijgen mascarpone taart: Veel gestelde vragen

Welke room om op te kloppen?

Je kunt verschillende soorten room gebruiken, gebruik bij voorkeur een ongezoete slagroom met een vetgehalte van minimaal 35%. Het vet is nodig om room te kunnen opkloppen, hoe hoger het percentage vet hoe langer de room stijf zal blijven.

Kan ik de citroen weglaten?

Je kunt de rasp van een citroen eventueel weglaten, hierdoor wordt de taart minder fris van smaak.

 

0 reacties op Vijgen mascarpone taart

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.