Tompouce

(2)

Zelf een tompouce maken is minder moeilijk dan je misschien zou denken. Heerlijk krokant bladerdeeg met een roomvulling en roze glazuur, zó lekker!

45 minuten 8 personen Taart en cake
Tompouce

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 plakken bladerdeeg
  • 50 gram poedersuiker
  • kleine handvol bramen

Ingrediënten vulling

  • 3 eidooiers
  • 60 gram suiker
  • 45 gram bloem
  • 560 ml melk
  • 1 theelepel vanille extract of 1 vanillestokje
  • 4 gelatine blaadjes
Tompouce ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • middelgrote pan
  • middelgrote kom
  • garde
  • siliconen spatel
  • bakpapier
  • oven
  • ovenplaat met bakpapier
  • meetlint
  • koksmes
  • vork
  • kleine kom
  • optioneel: kleine fijne zeef

Bereiden


45 minuten 8 personen Taart en cake

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/tompouce


Banketbakkersroom maken – 15 minuten + wachttijd

Verwarm de melk samen met vanille in een middelgrote pan. Roer ondertussen de eidooiers samen met suiker en voeg dan de bloem toe en roer glad met een garde.

Voeg een beetje van de warme melk toe aan de eidooiers en roer direct glad. Voeg dan alles toe aan de pan met melk en blijf roeren om klontjes te voorkomen.

Zet het vuur laag en gaar de banketbakkersroom rustig terwijl je blijft roeren. Je zult merken dat de pudding vanzelf dikker begint te worden.

Week ondertussen de blaadjes gelatine in koud water. Knijp het overtollige water uit de gelatine en los deze op in de pudding. 

Dek af met een stuk bakpapier om te voorkomen dat zich een vel vormt op de pudding. Laat de vulling dan volledig afkoelen.

Zelf tompouce maken
Zelf tompouce maken

Tompouce afmaken – 30 minuten

Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.

Snijd het bladerdeeg in rechthoeken van 40 cm bij 11 cm en plaats deze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Prik heel veel gaatjes in het bladerdeeg met een vork, zodat het bladerdeeg tijdens het bakken zo plat mogelijk zal blijven en extra krokant zal worden.

Bak het bladerdeeg mooi goudbruin in ongeveer 20 minuten, de exacte baktijd is afhankelijk van de oven. Laat het bladerdeeg dan volledig afkoelen.

Pureer een beetje verse of diepvries bramen en zeef deze om de pitjes te verwijderen. Maak een simpel roze glazuur door poedersuiker te mengen met de gladde bramenpuree tot je de roze kleur hebt bereikt. Je kunt de kleur eventueel ook krijgen met kleurstof.

Verdeel de banketbakkersroom over 1 van de bladerdeegplakken, zodat je een dikke laag vulling hebt. Een tompouce is namelijk uiteindelijk ongeveer 4 cm dik. 

Verdeel de glazuur op de 2e bladerdeegplak en leg deze bovenop. Druk een beetje aan en zet dan minstens een uur in de koelkast.

De tompoucen kun je nu het beste met een broodmes verdelen, je zaagt als het ware de bladerdeegplakken door. Druk zo min mogelijk, anders zal je de vulling er weer uitdrukken. Snijd 8 tompoucen van ongeveer 5 cm breed.

Tompouce: veelgestelde vragen

Hoe maak ik het glazuur roze?

Voor de roze kleur kun je verschillende manieren gebruiken, zoals kleurstof, vers fruit of een fruitsiroop.

Hoe eet je een tompouce?

Het kan lastig zijn om een tompouce te eten. Behalve een grote hap te nemen kun je een tompouce ook op andere manieren eten, bijvoorbeeld:

  • Doormidden snijden: Leg de tompouce op zijn zijkant op een bordje en snijd over de lengte heen doormidden.
  • Halveren: Haal de bovenkant van de tompouce en verdeel de room zo goed mogelijk over de 2 koekjes.
  • Dubbeldekker: Haal het bovenste stuk van de tompouce af en schuif deze ónder de bodem. Je hebt nu een dubbele laag bladerdeeg met een zachte bovenkant van banketbakkersroom.
  • Eet de banketbakkersroom eerst: haal het ‘dakje’ van de tompouce af en eet eerst de roomlaag. Een beetje zoals de ‘dubbeldekker’, alleen houdt je nu 2 koekjes over.
  • In stukjes snijden: Net zo min je een taart zó kunt eten, kun je een tompouce in kleine stukjes of vierkantjes snijden. Deze mini-tompoucen zijn veel makkelijker te eten.
  • Chaotische manier: Prik en plet de tompouce met een vork op een bord. Het geeft een rommeltje, maar wel des te leuker!

Hoeveel weegt een tompouce?

Een tompouce weegt ongeveer 150 - 175 gram.

Hoe groot is een tompouce?

Een tompouce is ongeveer 5 cm bij 11 cm.

Wat vind jij van dit recept?
2 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Burrito met kip
Volgend recept →
Ouderwetse kippensoep

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.