Tiroler Gröstl

(12)

Een heerlijke klassieker uit Tirol: Tiroler Gröstl. Wie houdt er nou niet van een mix van aardappelen, rundvlees, ui en spiegeleieren.

40 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Tiroler Gröstl

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 800 gram vastkokende aardappelen
  • 250 gram gekookt rundvlees
  • 1 ui
  • peper en zout naar smaak
  • 1 theelepel marjolein of oregano
  • kleine handvol peterselie
  • klontje boter
  • olie
  • 4 eieren
Tiroler Gröstl ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • middelgrote pan
  • schuimspaan
  • snijplank & koksmes
  • 2 grote bakpannen
  • spatel

Bereiden


40 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/tiroler-grostl


Voorbereiding – 20 minuten

Vul een grote pan met water en zout en breng aan de kook. Schil de aardappelen en snijd deze in dikke plakken. Kook de aardappelen 5 minuten in het kokende water, zorg ervoor dat ze enkel zijn voorgekookt en niet te gaar zijn. Je kunt eventueel ook voorgekookte aardappelschijfjes gebruiken.

Zorg ervoor dat het rundvlees gekookt is, verdeel dit dan in kleine stukjes en verwijder tegelijk eventueel overtollig vet en spieren.

Pel de ui en snijd deze vrij fijn, niet te groot maar ook niet te klein.

Tiroler Gröstl
Tiroler Gröstl

Tiroler Gröstl afmaken – 20 minuten

Verhit een scheut olie en een klont boter in een grote bakpan. Bak hierin de aardappelschijfjes enkele minuten.

Voeg de ui toe en bak nog enkele minuten langer. Voeg de stukjes vlees toe en bak het geheel tot de aardappelen licht beginnen te kleuren en gaar zijn.

Bak ondertussen 4 spiegeleieren in een andere pan. Verwarm hiervoor olie en een beetje boter in een grote bakpan en breek de eitjes erin open. Bak ze op middellaag vuur tot het eiwit gaar is maar de eidooier nog zacht.

Breng de aardappelen op smaak met peper, zout en marjolein of oregano. Serveer met de spiegeleieren en garneer met (verse) peterselie. Eet smakelijk!

Tiroler Gröstl: veelgestelde vragen

Wordt een Tiroler Gröstl met spekjes gemaakt?

Soms worden er spekjes aan toegevoegd, maar de klassieker maakt gebruik van gekookt rundvlees. Soms maken ze gebruik van beide.

Welk vlees voor een Tiroler Gröstl?

Voor de klassieke versie wordt rundvlees gebruikt, gekookt rundvlees. In Tirol gebruiken ze het liefste Tiroler Grauvieh, maar ander soort (rund) stoofvlees of soepvlees kan natuurlijk ook.

Welke aardappelen voor een Tiroler Gröstl?

Je kunt voorgekookte aardappelschijfjes gebruiken of vastkokende aardappelen.

Wat vind jij van dit recept?
12 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Koe loe kai

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.