Taco's met kip tinga

(7)

Soft taco's met kip tinga zijn een makkelijk en overheerlijk authentiek Mexicaans gerecht van maïs tortilla's en kip in een pittige tomatensaus. Door de zure room, limoen en avocado perfect in balans.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 10-01-2024, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-01-2024

Taco's met kip tinga ofwel tinga de pollo worden gemaakt met een heerlijke tomatensaus die vol van smaak is door de toevoeging van chipotle pepers. Gebruik voor het beste authentieke resultaat chipotle pepers in Adobo saus.

Over de Mexicaanse maïs tortilla's (van het merk la Morena) zijn de meningen verdeeld. De geur na het openen van de verpakking is anders dan je gewend bent van bijvoorbeeld tarwe tortilla's. Ze voelen een beetje plastic achtig aan wanneer ze nog ongebakken zijn, maar zodra je ze bakt in een droge bakpan worden ze soepel en zien ze er weer uit zoals de bekende tortilla's. De textuur en smaak zullen door het bakken volledig veranderen, het is dus erg belangrijk om ze goed aan beide kanten te bakken in een hete pan.

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Taco's met kip tinga

Ingrediënten


  • 3 kipfilets
  • 2 uien
  • 4 tomaten
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 knoflooktenen
  • 1 blikje chipotle pepers in Adobo saus (100 gram)
  • 1 avocado
  • 100 gram zure room (of crème fraîche)
  • 8 kleine mais tortilla's
  • kwart ijsbergsla
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 100 gram feta
  • 1 limoen
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • middelgrote pan
  • blender
  • siliconen spatel
  • 2 vorken
  • grote bakpan

Taco's met kip tinga Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/tacos-met-kip-tinga


Voorbereiding – 30 minuten

Pel 1 ui en snijd deze grof. Vul een middelgrote pan met water, ui, 2 laurierblaadjes en een flinke snuf zout en breng aan de kook.

Plaats de kipfilets in het water en kook deze gaar in ongeveer 15 tot 20 minuten. De exacte kooktijd is afhankelijk van de dikte van de kipfilets.

Pel ondertussen de tweede ui en snijd deze in halve dunne ringen. Gebruik een scherp mes om de kroontjes van de tomaten te verwijderen en een X aan de onderkant te maken.

Snijd een kwart ijsbergsla in fijne reepjes en zet opzij. Snijd de limoen in partjes en zet deze ook opzij.

Taco's met kip tinga
Taco's met kip tinga

Taco's met kip tinga afmaken – 30 minuten

Haal de kipfilets uit het water zodra deze gaar zijn. Breng het water opnieuw aan de kook en plaats de tomaten ongeveer 2 minuten in het kokende water.

Verplaats de tomaten en stukken ui uit het water naar een blender (bewaar het water!). Pel de knoflooktenen en voeg deze toe aan de blender.

Voeg de chipotle pepers in Adobo saus toe aan de blender samen met een verkruimeld kippenbouillon blokje en een soeplepel van het kookvocht. Pureer tot een gladde saus en breng op smaak met peper en zout.

Gebruik 2 vorken om de kipfilets in stukjes te verdelen.

Verhit een scheutje olijfolie in een grote bakpan en bak de uienringen tot deze glazig zijn geworden.

Voeg de gepureerde saus toe en laat het geheel ongeveer 5 minuten indikken op middelhoog vuur. Voeg de ‘pulled chicken’ toe en roer goed. Laat het eventueel nog iets langer indikken als de saus nog te dun is.

Snijd de avocado in plakjes en bak de mais tortilla's in een droge bakpan tot beide kanten goed gebakken zijn. Zorg er bij voorkeur voor dat er donkere plekken ontstaan op de tortilla's.

Besmeer een tortilla met zure room (of crème fraîche) en beleg deze dan met het kipmengsel, ijsbergsla, avocado en maak af met een beetje verkruimelde feta. Knijp een partje limoen over de taco, eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 10-01-2024, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-01-2024


Waardeer dit recept!
7 stemmen

Taco's met kip tinga: Veel gestelde vragen

Wat zijn chipotle pepers?

Een chipotle peper is een jalapeño peper die is gerookt, ze zijn pittig en een beetje zoet tegelijk. De jalapeño pepers zijn eerst volledig gerijpt, hierdoor zijn ze zoeter dan de groene jalapeños.

Wat is abodo saus?

Adobo saus is een Mexiaanse saus van tomaten, kruiden, chipotle pepers en meer. De adobo saus is naast pittig ook zoetig en rokerig, dit komt door de gerookte pepers. 

Adobar betekent in het Spaans marineren, en dat is een perfecte toepassing van de adobo saus. 

2 reacties op Taco's met kip tinga

Caro plaatste op 30-01-2024 om 18:11:27
Heel lekker! Wel pittig maar viel goed in de smaak
Ohmydish plaatste op 30-01-2024 om 18:17:26

Dankje voor je leuke bericht, Caro! Fijne avond en veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.