Surinaamse bruine bonen met rijst

(14)

BB met R, ofwel Bruine Bonen met Rijst is een simpel en lekker doordeweeks Surinaams gerecht. Een lekkere combinatie van bruine bonen, kip, spekjes en madame Jeanette.

Kooktijd 55 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten Calorieën 142 calorieën p.p.
Surinaamse bruine bonen met rijst

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 720 gram bruine bonen
  • 300 gram zoutvlees of kipfilet
  • 100 gram gerookte spekjes
  • 1 ui
  • 2 tomaten
  • 2 maggi blokjes
  • 3 knoflookteentjes
  • 1 takje selderijblad
  • 1 gele Madame Jeanette peper
  • 2 kruidnagels
  • 8 pimentkorrels
  • ½ eetlepel suiker
  • Rijst voor 4 personen
  • Zwarte peper
  • Zonnebloemolie
  • ½ rood uitje
  • Ingemaakte komkommer
  • Scheutje water (optioneel)
Surinaamse bruine bonen met rijst Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Grote kookpan met deksel
  • Rijstkoker of kleine pan
  • Snijplank
  • Koksmes
  • Pollepel
  • Zeef of vergiet

Bereiding


Kooktijd 55 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten Calorieën 142 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/surinaamse-bruine-bonen-met-rijst


Voorbereiding – 10 minuten

Pel en snijd het uitje en 3 knoflookteentjes in zo klein mogelijke stukjes. Snijd ook 1 of 2 kleine tomaten in fijne stukjes.

Mocht je gebruik maken van zoutvlees, laat het vlees dan eerst uitkoken. Snijd de kip of het zoutvlees in blokjes. Laat de bruine bonen uitlekken in een zeef of vergiet.

Snijd een ½ rood uitje in dunne ringen, deze zullen ter garnering van het gerecht gebruikt gaan worden.

Surinaamse bruine bonen met rijst
Surinaamse bruine bonen met rijst

De Surinaamse bruine bonen met rijst afmaken – 45 minuten

Bereid alvast voor 4 personen rijst, gebruik hiervoor een rijstkoker of simpelweg een pan met water.

Verhit een scheut zonnebloemolie in de grote kookpan. Fruit de ui en knoflook aan tot glazig. Voeg tomatenblokjes toe samen met 2 maggi blokjes, 2 kruidnagels, 8 pimentkorrels en een ½ eetlepel suiker.

Voeg na ongeveer 5 minuten het zoutvlees (of kip) en de gerookte spekjes toe en bak het vlees gaar. Voeg de uitgelekte bruine bonen (ongeveer 465 gram uitgelekt) toe aan de grote pan.

Roer alles goed om met een pollepel, voeg eventueel een klein beetje water toe. Leg een hele Madame Jeanette peper bovenop de bruine bonen en plaats de deksel op de pan.

Laat de Surinaamse bruine bonen met rijst een 10-tal minuten op laag vuur sudderen. Breng op smaak met zwarte peper.

Tip: laat de Madame Jeanette peper niet open gaan anders zal het gerecht veel te pittig worden.

Serveer de bruine bonen met rijst, ingelegde komkommer en de rode ui ringen. Garneer met in kleine stukjes gesneden selderijblad. Eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

14 stemmen

Surinaamse bruine bonen met rijst: Veel gestelde vragen

Kan ik de maggiblokjes vervangen?

Heb je geen maggiblokjes in huis? Dan kun je deze vervangen met kippenbouillonblokjes, deze geven niet de typische maggi smaak af maar ook erg lekker.

Wat is bb met r?

BB met R staat voor Bruine Bonen met Rijst. Een typisch gerecht dat vaak gegeten wordt in Suriname.

Waarom gebruik je een Madame Jeanette peper?

De Madame Jeanette peper geeft een heerlijk aroma af, gebruik bij voorkeur een gele peper. Deze zijn het meest smaakvol en geuren het beste.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.