Maak een heerlijk Surinaams broodje bakkeljauw gemaakt van gedroogde en gezouten kabeljauw. Geserveerd op een broodje met sambal, zuur en roomboter.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Marco
Geplaatst op 16-11-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.
Marco is een echte Brabantse bourgondiër en gek op koken. Hij is verantwoordelijk voor de website en kookt graag lekker en simpele gerechten. Marco heeft een passie voor techniek, koken en volgt de laatste foodtrends. Hij wil met Ohmydish zoveel mogelijk mensen helpen om te genieten van de lekkerste gerechten, die je zelf thuis makkelijk kan maken.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Begin met het ontzouten van de bakkeljauw door deze tenminste 30 minuten in een grote pan met een flinke laag heet water te leggen.
Giet het water na 30 minuten af en proef een stukje bakkeljauw om te weten hoe zout hij is.
Je kunt de bakkeljauw nog een extra half uurtje in heet water leggen mocht je hem toch nog te zout vinden.
Giet af en trek de bakkeljauw in kleine stukjes. Gebruik hier een kom en je vingers voor. Zorg ervoor dat er geen graten in de vis meer zitten.
Snijd een tomaat in kleine stukjes, je kunt ook gebruik maken van een half blik (ongeveer 200 gram uitgelekt) tomatenstukjes.
Versnipper de ui en snijd de knoflook in zo klein mogelijke stukjes. Snijd 2 takjes verse bladselderijin fijne stukjes.
Verhit een scheut zonnebloemolie in de koekenpan en fruit de uien glazig. Voeg dan ook de tomatenstukjes en fijngesneden knoflook toe. Bak een aantal minuten mee.
Voeg nu de gepluisde bakkeljauw toe samen met ongeveer 2 eetlepels tomatenpuree. Meng alles goed door elkaar heen met behulp van een siliconen of houten lepel.
Breng op smaak met peper en een Maggiblokje. Proef, en bepaal of je meer dan 1 Maggiblokje wil gebruiken. Bak de bakkeljauw tenminste 10 minuten totdat het een zacht prutje geworden is.
Voeg nu de in kleine stukjes gesneden bladselderijtoe en meng goed door elkaar heen. Snijd 4 harde broodjes open en verdeel de bakkeljauw over de broodjes.
Voeg naar smaak peper, zuur en sambal toe. Nyan switi! (Eet smakelijk!)
Wat is het verschil tussen kabeljauw en bakkeljauw?
Beide namen lijken sterk op elkaar. Bakkeljauw is gezouten en gedroogde kabeljauw. Bakkeljauw kun je ook tegenkomen onder andere namen zoals: stokvis, rotsvis en bakkeljouw. In het Portogees heet het bacalhau.
Hoeveel gram zit er in een zak bakkeljauw?
In de standaard verpakkingen van Lufo zit 340 gram bakkeljauw. Je kunt de bakkeljauw na het bereiden ook invriezen en tot een maand lang bewaren in de vriezer.
Waar komt bakkeljauw vandaan?
Van origine is de techniek om deze gedroogde en gezouten vis te maken overgenomen van de Vikingen. Vikingen droogden al rond het jaar 1000 vissen in de lucht. Deze techniek is op zijn beurt weer overgenomen van de Indianen aan de oostkust van Canada.
Indianen hingen de vissen te drogen aan stokken, vandaar de naam stokvis. Handig, want op deze manier blijft kabeljauw tot zeker een jaar lang houdbaar.
Bakkeljauw is tegenwoordig vooral veel te vinden in Suriname, Portugal en China.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.