Spanakopita

(10)

De spanakopita is inmiddels een bekende Griekse spinazietaart of pastei. Heerlijk vegetarisch met een vulling van spinazie en een krokante buitenkant van filodeeg.

1 uur 15 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Spanakopita

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 600 gram verse spinazie
  • 250 gram feta
  • 1 pak filodeeg
  • 2 bosuien
  • handvol verse peterselie
  • paar takjes verse dille
  • 3 grote eieren
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak
  • klont boter
Spanakopita ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • optioneel: sla centrifuge
  • diepe bakpan
  • vergiet
  • houten lepel
  • middelgrote kom
  • grote ovenschaal
  • kleine sauspan
  • siliconen kwast

Bereiden


1 uur 15 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/spanakopita


Voorbereiding – 15 minuten

Was de verse spinazie, verwijder eventueel de harde steeltjes en verwijder overtollig water met een sla centrifuge. Snijd de bosuien in dunne ringen.

Verwarm een scheut olijfolie in een diepe bakpan en bak hierin de bosui samen met de verse spinazie enkele minuten. Voeg steeds opnieuw spinazie toe als deze is geslonken en breng op smaak met peper en zout.

Verplaats de gebakken spinazie en bosui naar een zeef of vergiet om zoveel mogelijk vocht te verwijderen. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de spinazie en hak deze een beetje fijner.

Brokkel de feta in stukjes en roer deze door de spinazie. 

Spanakopita
Spanakopita

De spanakopita afmaken – 1 uur

Hak de peterselie en dille een beetje fijner en roer dit samen met de eieren door de spinazie. Smelt een flinke klont boter.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet een ovenschaal in met boter.

Besmeer de vellen filodeeg met de gesmolten boter en plaats deze in de ovenschaal. Zorg ervoor dat de vellen elkaar steeds een beetje overlappen en dat je genoeg overlap hebt zodat je de vulling kan insluiten bovenop met het deeg.

Verdeel de spinazievulling over de bodem en zorg dat deze overal even dik is. Klap het overlappende filodeeg over de vulling heen en besmeer deze nogmaals met boter.

Bak de spanakopita gaar en mooi goudbruin in de oven voor ongeveer 40 minuten. Eet smakelijk!

Spanakopita: veelgestelde vragen

Kan ik diepvries spinazie gebruiken voor spanakopita?

Ja, je kunt voor een spanakopita zowel vers als diepvries spinazie gebruiken. Laat de spinazie dan in een vergiet ontdooien en knijp zoveel mogelijk vocht eruit.

Kan ik de dille weglaten?

Je kunt de dille eventueel weglaten, maar in een traditionele spanakopita hoort verse dille er wel echt bij.

Wat vind jij van dit recept?
10 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Gestoofde appeltjes
Volgend recept →
Burrata salade met pesto

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.