Pruimentaart

(13)

Heerlijk sappige zelfgemaakte pruimentaart. Met een vleugje sinaasappel en citroen. Klaar in 50 minuten, recept voor 12 personen.

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake Calorieën 350 calorieën p.p.
Pruimentaart

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 8 pruimen naar keuze
  • 225 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 225 gram suiker + 2 eetlepels extra
  • 1 sinaasappel (rasp)
  • ½e citroen (rasp)
  • Aantal druppels amandel-extract
  • Snufje zout
  • 6 eieren
  • 450 gram bloem + 1 eetlepel extra
  • 2 eetlepels poedersuiker
Pruimentaart Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Bakvorm met losse bodem
  • Oven
  • Siliconen kwast
  • Keukenmachine of handmixer + grote kom
  • Spatel
  • Snijplank + keukenmesje
  • Citruspers

Bereiding


Kooktijd 50 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake Calorieën 350 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/pruimentaart


Voorbereiding – 15 minuten

Vet de bakvorm in met boter en bestuif met een laagje bloem. Verhit de oven voor tot een temperatuur van 190 graden celsius. 

Snijd 225 gram boter in blokjes en voeg deze toe aan de kom van de keukenmachine. Voeg dan 225 gram suiker toe, en meng op hoge snelheid tot een glad mengsel. 

Rasp de citroen en sinaasappel. Voeg de zeste (rasp) toe aan de boter met een aantal druppeltjes amandel-extract en een snufje zout. Meng goed door elkaar en voeg dan 1 voor 1 de eieren toe. 

Meng op middelhoge snelheid tot het mengsel weer glad is. Gebruik een spatel om de bloem voorzichtig in het beslag te vouwen. Giet het taartbeslag dan in de ingevette bakvorm. 

Maak de pruimen schoon onder koud stromend water en haal er dan de pit uit. Snijd de pruimen in plakjes en verdeel deze over het taartbeslag. Begin aan de buitenzijde en werk dan naar binnen toe, de pruimenplakjes mogen elkaar overlappen. Herhaal deze stap totdat al het taartbeslag bedekt is met de pruimen. 

Pruimentaart
Pruimentaart

De pruimentaart bakken – 35 minuten

Verdeel 2 eetlepels suiker over de taart en bak deze een half uur lang in de voorverwarmde oven. De taart moet mooi goudbruin zijn, haal deze dan uit de oven en laat deze een aantal minuten afkoelen voordat je de bakvorm er vanaf haalt. 

Bestuif poedersuiker over de bovenkant van de pruimentaart en serveer direct want de pruimentaart is het lekkerst als deze nog lauwwarm is. Geniet ervan!

Wat vind jij van dit recept?

13 stemmen

Pruimentaart: Veel gestelde vragen

Welke soort pruimen zit er in een pruimentaart?

Je kunt verschillende soorten pruimen gebruiken, de meest gebruikte soorten pruimen zijn:

  • Prunus Domestica "Early Prolific" oogsttijd in juli
  • Prunus Domestica "Opal" oogsttijd in juli
  • Prunus Domestica "Reine Claude d'Oullins" oogsttijd in augustus
  • Prunus Domestica "Reine Victoria" oogsttijd in augustus
  • Prunus Domestica "Anna Spath" oogsttijd in september

Zit er alcohol in pruimentaart?

In een standaard recept voor pruimentaart zit geen alcohol. Tijdens de feestdagen kun je deze pruimentaart extra feestelijk maken door er een scheutje rum of rode wijn aan toe te voegen.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.