Een preischotel met kip en champignons is vullend door de aardappelen, een beetje romig en extra lekker door de krokante laag kaas. Met een vleugje tijm, het proberen waard!
Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/preischotel-met-kip-en-champignons
Was de prei goed en snijd deze in dunne ringen. Pel de knoflooktenen en snijd deze fijn. Maak de champignons schoon met een champignonborstel of keukenpapier. Verwijder de uiteinden en snijd de champignons in plakjes.
Verwijder overtollig vet en spieren van de kipfilets en snijd in blokjes.
Schil de aardappelen en snijd deze in dunne plakjes. Je kunt eventueel ook kant-en-klaar aardappelschijfjes gebruiken, let er wel op dat deze vaak dikker zijn dus een langere baktijd nodig hebben.
Verhit een scheut olijfolie in een grote bakpan en bak hierin de champignons mooi goudbruin op hoog vuur. Voeg de kip toe en bak nog 2 minuten langer.
Voeg de prei toe samen met knoflook en een paar takjes tijm en bak nog ongeveer 15 minuten langer op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius.
Plaats het prei mengsel in een vergiet en laat uitlekken, dit zorgt ervoor dat de preischotel niet nat zal worden. Er kan namelijk nogal wat vocht uit prei komen.
Verwijder de takjes tijm en roer er 2 eetlepels crème fraîche door. Breng nogmaals op smaak met peper, zout, een half verkruimeld bouillonblokje en een halve theelepel nootmuskaat.
Plaats het prei mengsel onderin een grote ovenschaal, leg de aardschappel plakjes bovenop en maak af met een flinke handvol geraspte kaas.
Bak de preischotel met kip in ongeveer 30 minuten, tot de kaas mooi goudbruin is en de aardappelen gaar zijn. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven en de dikte van de aardappel plakken. Maak af met tijmblaadjes, eet smakelijk!
Wat vind jij van dit recept?
Mijn preischotel is nat, hoe komt dit?
Tijdens het bakken van prei komt er best veel vocht uit, je kunt het mengsel daarom het beste eerst even afgieten voor je deze over de ovenschotel verdeeld.
Kan ik de kip vervangen?
Je kunt de kip eventueel vervangen door meer soorten champignons, zo maak je er een vegetarische variant van.
Je kunt de kip ook vervangen door gehakt voor een preischotel met gehakt en champignons.
Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.
Profiel aanmakenJe proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.