Poutine

(9)

In Canada eten ze Poutine als comfort food, op dezelfde manier zoals wij de kapsalon kennen. Zelfgemaakte friet met kaas en een heerlijke saus, om van te smullen!

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Poutine

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 1 kleine ui
  • 2 knoflooktenen
  • 500 ml sterke runderbouillon
  • 2 eetlepels ketchup
  • +- 300 gram mozzarella (traditioneel gebruik je hiervoor cheese curds, maar deze zijn niet overal te koop)
  • ongeveer 1,5e kilo aardappels (vastkokend, geschikt om friet van te snijden)
  • zonnebloem- of andere neutrale olie om mee te frituren
Poutine ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • frietpan, of gebruik een braadpan met dikke bodem
  • schuimspaan
  • grote kom
  • kleine sauspan
  • garde
  • snijplank & koksmes
  • schone theedoek
  • keukenpapier

Bereiden


Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/poutine


Voorbereiding -- 15 minuten

Verwarm de zonnebloem- of andere neutrale olie in een braadpan of frietpan tot ongeveer 150 graden Celsius. Was de aardappels goed en snijd ze met schil in de vorm van frieten.

Plaats deze op een schone theedoek en droog de aardappels zo goed mogelijk. Bak deze in porties voor enkele minuten in de olie om deze voor te bakken. Je kunt eventueel ook gekochte friet gebruiken, maar zelfgemaakt is veel lekkerder.

Pel ondertussen de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Laat de kaas uitlekken en snijd deze in kleine stukjes. 

Poutine
Poutine

Poutine afmaken -- 30 minuten

Verhit boter in een kleine pan en fruit hierin de ui en knoflook enkele minuten. Voeg bloem in één keer toe om een roux te creëren, gaar de bloem enkele minuten. Schenk er dan een beetje van de sterke runderbouillon bij en roer tot een gladde massa.

Blijf bouillon toevoegen terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen. Blijf de saus inkoken tot de gewenste dikte en voeg een beetje ketchup toe. Breng de saus op smaak met peper en zout. 

Zodra alle friet is voorgebakken verhoog je de temperatuur van de olie naar 180 graden Celsius. Bak de friet dan in delen mooi krokant en laat deze dan kort uitlekken op keukenpapier om het overtollige vet te verwijderen.

Serveer direct met stukjes kaas en saus (gravy). Smakelijk!

Poutine: veelgestelde vragen

Wat is poutine?

In het kort is poutine een frietje (patat) met jus en gesmolten kaas. Je kunt eindeloos variëren met verschillende ingrediënten. Er is geen standaard recept voor poutine maar dit basisrecept kun je afstemmen op je persoonlijke voorkeuren.

Waar komt poutine vandaan?

Poutine is een echt typisch Canadees gerecht en vindt zijn oorsprong in de provincie Québec. Je kunt het vergelijke met een Canadese versie van een patatje oorlog. De naam poutine is een Québecse woord voor “rommeltje”.

Wat vind jij van dit recept?
9 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Balsamico-honing kip
Volgend recept →
Biefstuk met roze pepersaus

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!