Porchetta is een heerlijke rollade van buikspek, een Italiaanse klassieker met mals varkensvlees en een krokante zwoerd (crackling). Een heerlijk pronkstuk tijdens het diner of de feestdagen. Laat een reactie achter
Het belangrijkste aandachtspunt bij een goede porchetta is om ervoor te zorgen dat de zwoerd krokant wordt. Een zachte zwoerd zorgt namelijk voor een minder lekker stuk Italiaanse rollade.
Daarnaast is het belangrijk om het maken van porchetta niet te overhaasten, de smaken zullen dan minder goed zijn, het vlees minder mals en de zwoerd niet krokant genoeg. Maar hoe je het beste resultaat krijgt is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk dan het misschien lijkt.
Je hebt een mooi groot stuk buikspek nodig, welke met veel kruiden ontzettend lekker zal worden en vervolgens door het langzaam garen in de oven ook nog eens ontzettend mals. Buikspek kun je soms bij de grote supermarkten vinden, vooral tijdens de feestdagen. Zo niet, dan kun je hiervoor terecht bij de slager of groothandel. Let er dan vooral op dat het buikspek met zwoerd is, zonder zwoerd zal de porchetta minder lekker zijn. De krokante buitenkant maakt dit nou juist zo anders en overheerlijk in vergelijking met een standaard rollade.
Porchetta wordt in Italië niet enkel tijdens de maaltijd gegeten, maar ook in plakjes op een broodje. Deze kun je daar dan ook vaak in de meeste broodjeszaken vinden.
Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/porchetta
Rits de naalden van 1 takje rozemarijn en hak deze samen met de salie blaadjes fijn.
Leg de buikspek met de zwoerd naar boven en snijd onderaan een stuk van de zwoerd weg. Snijd de zwoerd en het vlees in met een scherp mes in een ruitjespatroon.
Verdeel de fijngehakte salie en rozemarijn over de vleeskant en druk deze goed in de insneden. Verdeel 2 theelepels gemalen zwarte peper over de kruiden. Smeer de zwoerd in met olijfolie en grof zeezout.
Rol het vlees strak op en zorg dat de zwoerd aan de buitenkant zit en het stuk waar de zwoerd is weggesneden aan de binnen- en onderkant uit komt.
Gebruik keukentouw om de opgerolde buikspek op zijn plek te houden en pak de rollade in met aluminiumfolie.
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
Plaats de porchetta op een ovenrek en plaats het rek in het midden van de oven. Gaar de porchetta met aluminiumfolie een uur in de oven.
Meng ondertussen 250 ml water samen met 250 ml witte wijn, een theelepel nootmuskaat en het 2e takje rozemarijn in een ovenschaal.
Haal de porchetta uit de oven, verlaag de temperatuur naar 200 graden en verwijder de aluminiumfolie. Leg de porchetta terug op het ovenrek en plaats de ovenschaal met wijn eronder. Dit zal ervoor zorgen dat het vlees mals blijft en extra smaakvol zal worden.
Bak de porchetta mooi krokant en gaar in ongeveer 2 uur. Laat de porchetta 10 minuten rusten, verwijder het keukentouw en snijd de porchetta in dunne plakjes. Je kunt de porchetta warm of koud eten. Eet smakelijk!
Wat is porchetta?
Porchetta is de naam van een Italiaanse rollade gemaakt van buikspek. Dit buikspek is met zwoerd zodat dit heel krokant kan worden, dit heet een ‘crackling’.
Het vlees wordt gevuld met verse kruiden, opgerold, dichtgebonden en gegaard in de oven.
Wat is lekker bij porchetta?
Porchetta kun je zowel warm als koud serveren. De warme porchetta is een mooi pronkstuk tijdens de feestdagen, serveer bijvoorbeeld met aardappelkroketjes en warme groenten.
De koude porchetta is het lekkerste zeer dun gesneden als broodbeleg.
Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.