Zachte aardappel balletjes, zelfgemaakt met puree en soezenbeslag. Ze hebben een krokante buitenkant en zachte binnen, heerlijke pommes dauphine!
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 18-02-2016, dit recept is voor 6 personen en duurt 40 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 31-07-2024
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappels in ruim water met zout voor ongeveer 15 minuten, totdat ze volledig gaar zijn.
De kooktijd is afhankelijk van de grootte van de aardappel stukken, je kunt ze controleren met een vork. Verwarm ondertussen de melk met boter in de middelgrote kookpan.
Zeef de bloem en voeg in een keer toe aan de hete melk en boter. Roer goed met een houten lepel en laat het ongeveer 2 minuten garen. Je zult al snel merken dat het een glad beslag zal worden.
Draai het vuur uit en laat het mengsel even afkoelen. Giet de aardappels af en maak er een fijne puree van. De fijnste manier om dit te doen is door met een grote soeplepel, de aardappels door een fijne zeef te drukken.
Breng de puree op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Houd er rekening mee dat het soezenbeslag er straks bij komt, dus gebruik genoeg peper, zout en nootmuskaat.
Laat de simpele puree een beetje afkoelen en verwarm alvast de frituurolie tot ongeveer 175 graden. Meng de eieren een voor een bij de melk, boter en bloem om een hartig soezenbeslag te maken.
Het is belangrijk dat je het volgende ei pas toevoegt als het ei volledig is opgenomen.
Als je geen thermometer hebt, kun je met een klein stukje keukenpapier controleren of de olie heet genoeg is. De olie gaat dan borrelen als het in aanraking komt met het keukenpapier.
Meng het soezenbeslag met de puree en draai er met je handen balletjes van. Laat de balletjes meteen voorzichtig in de hete olie zakken, niet teveel balletjes tegelijk.
Frituur de pommes dauphine voor ongeveer 3 tot 4 minuten, of tot ze mooi goudbruin zijn, afhankelijk van de grootte. Eet smakelijk!
Tip: wist je dat je met hetzelfde recept ook heel makkelijk aardappel wafels kunt maken? Dan hoef je het mengsel maar de bakken in een wafelijzer in plaats van te frituren.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.