Ohmydish.nl


Pommes dauphine

Zachte aardappel balletjes, zelfgemaakt met puree en soezenbeslag. Ze hebben een krokante buitenkant en zachte binnen, heerlijke pommes dauphine!

Pommes dauphine
40 minuten 6 personen Bijgerechten
Pommes dauphine

Ingrediƫnten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 200 gram roomboter
  • 200 ml melk
  • 100 gram bloem
  • 4 eieren
  • peper, zout en nootmuskaat naar smaak
  • zonnebloem of plantaardige olie om te frituren
Pommes dauphine ingrediƫnten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • schilmesje
  • grote kookpan
  • fijne zeef + soeplepel
  • middelgrote kookpan
  • houten lepel
  • Braadpan of andere pan met dikke bodem
  • schuimspaan

Bereiden


40 minuten 6 personen Bijgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/pommes-dauphine


Voorbereiding -- 30 minuten

Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Kook de aardappels in ruim water met zout voor ongeveer 15 minuten, totdat ze volledig gaar zijn. De kooktijd is afhankelijk van de grootte van de aardappel stukken, je kunt ze controleren met een vork.

Verwarm ondertussen de melk met boter in de middelgrote kookpan. Zeef de bloem en voeg in een keer toe aan de hete melk en boter. Roer goed met een houten lepel en laat het ongeveer 2 minuten garen. Je zult al snel merken dat het een glad beslag zal worden. Draai het vuur uit en laat het mengsel even afkoelen.

Giet de aardappels af en maak er een fijne puree van. De fijnste manier om dit te doen is door met een grote soeplepel, de aardappels door een fijne zeef te drukken. Breng de puree op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Houd er rekening mee dat het soezenbeslag er straks bij komt, dus gebruik genoeg peper, zout en nootmuskaat. Laat de simpele puree een beetje afkoelen en verwarm alvast de frituurolie tot ongeveer 175 graden.

Meng de eieren een voor een bij de melk, boter en bloem. Het is belangrijk dat je het volgende ei pas toevoegt als het ei volledig is opgenomen. Nu heb je een hartig soezenbeslag gemaakt. Waarschijnlijk veel makkelijker dan je dacht, toch?

Pommes dauphine Pommes dauphine

Bakken van de pommes dauphine -- 10 minuten

Als je geen thermometer hebt, kun je met een klein stukje keukenpapier controleren of de olie heet genoeg is. De olie gaat dan borrelen als het in aanraking komt met het keukenpapier.

Meng het soezenbeslag met de puree en draai er met je handen balletjes van. Laat de balletjes meteen voorzichtig in de hete olie zakken, niet teveel balletjes tegelijk. Frituur de pommes dauphine voor ongeveer 3 tot 4 minuten, of tot ze mooi goudbruin zijn, afhankelijk van de grootte. Smakelijk!

Wist je dat je met hetzelfde recept heel makkelijk aardappel wafels kunt maken? Dan hoef je het mengsel maar de bakken in een wafelijzer ipv te frituren.


Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenuā€™s samen.

Profiel aanmaken


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.