Een pizza Napolitana heeft die typische authentieke pizza brood smaak. Gebakken op een pizzasteen en met huisgemaakt deeg, belegd met een simpele topping. Simpelweg heerlijk!
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 18-07-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 40 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 20-11-2024
Meng 500 gram pizza bloem samen met 5 gram zout met behulp van een eetlepel. Voeg 325 ml koud water toe aan de grote kom.
Voeg nu 5 gram droge gist of 10 gram verse gist toe. Meng alles goed door elkaar heen met een eetlepel. Meng totdat het deeg vlokkerig wordt.
Haal het deeg uit de kom en kneed met je handen tot een mooie gladde bol, dit duurt tussen de 10 - 15 minuten. Je kunt ook gebruik maken van een keukenmixer.
Plaats de deegbal in de grote kom en besprenkel deze met extra virgin olijfolie. Dek af met een vochtige en schone keukendoek.
Laat het deeg minimaal een uur in de afgedekte kom rijzen, of tot verdubbeld in volume. Plaats de deegbal niet in een warme omgeving. Hoe langer je het deeg laat rijzen, des te smaakvoller zal de pizza bodem worden.
Verwarm de oven voor tot de maximale temperatuur mogelijk, hoe heter hoe beter. Plaats de pizzasteen alvast in de oven.
Verdeel het pizzadeeg in 4 delen. Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol een deegbal uit. Dek de overige deegballen af met de keukendoek om te voorkomen dat ze uitdrogen.
In het filmpje hieronder zie je hoe je dat het beste kunt doen (vanaf 4:27):
Duw met je vingers en de palm van je hand de randen naar elkaar toe. Het makkelijkste is om de pizzabodem op te tillen en deze in een draaiende beweging te bewerken.
Een klassieke pizza Napolitana heeft een simpele topping. Verdeel met de bolle kant van een eetlepel wat passata over de pizzabodem. Probeer de randen vrij te houden van de tomatensaus. Breng op smaak met wat peper en zout.
Bedek de bodem met stukjes mozzarella en parmezaanse kaas. Voeg een aantal blaadjes verse basilicum toe en besprenkel met extra virgin olijfolie.
Bak de pizza Napolitana in de voorverwarmde oven, op de pizzasteen. Dit duurt meestal niet zo heel lang, haal de pizza uit de oven wanneer de randen mooie bubbels en een donkerbruine kleur hebben gekregen.
Garneer de pizza met wat extra blaadjes verse basilicum en serveer direct. Herhaal bovenstaande stappen voor de resterende pizza bollen. Geniet van deze lekkere pizza Napolitana!
Wat voor soort bloem gebruik je voor een pizza Napolitana?
Je kunt niet elk willekeurig soort bloem gebruiken voor een echte authentieke Napolitana pizzabodem. Gebruik bloem van het type 00 W300 voor een gegarandeerd succes.
Ik heb geen pizzasteen, wat nu?
Het is mogelijk om deze pizza op een normale ovenplaat te bakken. Voor het beste resultaat is het toch het beste om een pizzasteen te gebruiken. De pizzabodem zal krokanter en sneller bakken dan dat het geval zal zijn met een ovenplaat.
Wat is het verschil tussen pizza Napolitana en pizza Napoli?
Napoli is een afkorting voor Napolitana, beide benamingen gaan over hetzelfde gerecht; de pizza Napolitana uit Italië. In het Nederlands heet deze pizza ook wel een “Napolitaanse pizza”.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.