Een zelfgemaakt pesto brood is een heerlijk vlechtbrood dat luchtig en zacht is, perfect voor bij een kom soep. Je kunt groene of rode pesto gebruiken, of zelfs olijventapenade.
Dit pesto brood is het lekkerste als deze nog warm is, daarom maakte ik een klein pestobroodje, maar je kunt het recept makkelijk verdubbelen voor een groot vlechtbrood of 2 kleine vlechtbroodjes.
Je kunt groene of rode pesto gebruiken en je kunt eventueel ook een klein beetje geraspte (Parmezaanse) kaas over de pesto verdelen. Dit vlechtbrood is ook lekker met bijvoorbeeld groene of zwarte olijventapenade.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 07-08-2025, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 15-10-2025
Verwarm 70 ml water samen met 1,5 eetlepel melk tot lauwwarm en zorg dat het niet te heet is. Los hier 1 eetlepel suiker samen met een half zakje gist in op en wacht 10 minuten tot het gaat schuimen.
Meng 200 gram bloem samen met een halve theelepel zout en voeg hier 20 gram zachte boter samen met 1 ei aan toe.
Voeg langzaam het gistmengsel toe kneed tot een zachte en vrij plakkerige deegbal. Voeg geen extra bloem toe, dan zal het brood namelijk te stevig en droog worden. Dek af met een schone theedoek en laat het deeg ongeveer een uur rijzen, of tot de deegballen verdubbeld is.
Bekleed ondertussen een kleine bakplaat met bakpapier.

Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en kneed het deeg nog kort door. Druk deze platter en rol eventueel lichtjes uit met een deegroller, maar zorg dat het deeg niet te dun is.
Besmeer met een dun laagje pesto (ongeveer 2 eetlepels) en snijd in 3 delen. Rol elk deel losjes op en vlecht deze tot een brood zoals op onderstaande foto's.
Leg het brood op de bakplaat bekleed met bakpapier, dek af met een schone theedoek en laat deze nogmaals 20 minuten rijzen.



Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Druk de uiteindes nogmaals goed aan en zorg dat de open eindes aan de onderkant uitkomen, anders zullen ze tijdens het bakken open gaan.
Meng 1 eidooier met 1 eetlepel pesto en besmeer hier het brood mee.

Bak het pesto brood gaar en mooi goudbruin in ongeveer 15 minuten. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven en het formaat van het brood.
Je kunt het pestobroodje direct serveren, (lauw)warm is deze het lekkerste, geniet ervan!
Hoe lang kun je het pesto brood bewaren?
Je kunt pesto brood tot wel 2 dagen bewaren, daarna zal het te droog worden en minder lekker worden.
Kan ik een groter pesto brood maken?
Voor een groot pesto brood kun je het recept zonder problemen verdubbelen. De baktijd zal dan ook ongeveer dubbel zo lang worden.
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 17.5 | ml | water | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.38 | eetlepel | volle melk | melk | 4.65 | 0.32 g | 0.32 g | 0.26 g | 0.16 g | 0.28 g | - | 3.30 mg | - | 9.00 mg | 0.75 mg | 12.00 mg | 7.43 mg | - | 0.04 mg | - | - | 0.15 mg | 0.01 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.03 µg | 0.30 µg | - | - | - |
| 0.13 | zakje | gist | 3.55 | 0.30 g | 0.30 g | 0.04 g | - | 0.42 g | 0.16 g | 0.61 mg | 0.04 mg | 0.44 mg | 1.40 mg | 12.25 mg | 1.05 mg | 0.03 mg | 0.07 mg | - | - | - | - | - | 0.11 mg | 0.18 mg | 0.04 mg | - | 25.38 µg | - | - | - | |
| 0.25 | eetlepel | suiker | 15.08 | 3.71 g | 3.71 g | - | - | - | - | - | - | - | 0.08 mg | 0.15 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.25 | ei | ei | 21.60 | 0.17 g | 0.03 g | 1.50 g | 0.38 g | 1.88 g | - | 18.00 mg | 0.27 mg | 7.50 mg | 1.50 mg | 19.50 mg | 27.00 mg | 0.01 mg | 0.20 mg | 5.25 µg | 4.60 µg | - | 0.27 mg | 0.03 mg | 0.02 mg | 0.05 mg | 0.02 mg | 0.35 µg | 9.00 µg | 0.17 mg | 0.04 µg | - | |
| 5 | gram | roomboter | melk | 36.75 | 0.03 g | 0.03 g | 4.13 g | 2.70 g | 0.03 g | - | 0.25 mg | 0.01 mg | 0.65 mg | 0.10 mg | 0.75 mg | 1.00 mg | - | - | - | - | - | 0.06 mg | 0.05 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
| 50 | gram | bloem | gluten | 182.00 | 34.90 g | 0.75 g | 0.75 g | 0.10 g | 5.70 g | 1.40 g | 1.00 mg | 0.50 mg | 10.00 mg | 10.00 mg | 90.00 mg | 50.00 mg | 0.15 mg | 0.55 mg | - | - | - | - | - | 0.06 mg | 0.05 mg | 0.14 mg | - | 17.50 µg | - | - | - |
| 0.13 | theelepel | zout | - | - | - | - | - | - | - | 300.00 mg | - | 0.08 mg | 2.18 mg | 0.04 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.75 | eetlepel | pesto | melk, sesamzaad | 30.45 | 0.51 g | 0.22 g | 4.58 g | 0.81 g | 0.59 g | 0.45 g | 167.25 mg | 0.44 mg | 17.70 mg | 7.80 mg | 67.50 mg | 18.15 mg | 0.06 mg | 0.17 mg | - | 0.63 µg | 0.60 mg | - | 85.50 mg | 0.03 mg | 0.05 mg | 0.05 mg | - | 3.30 µg | 0.74 mg | 27.45 µg | - |
| 0.25 | eidooier | ei | 17.40 | - | - | 1.60 g | 0.40 g | 0.81 g | - | 2.50 mg | 0.36 mg | 7.00 mg | 0.50 mg | 7.00 mg | 29.50 mg | 0.02 mg | 0.19 mg | - | 2.75 µg | - | 0.25 mg | 0.03 mg | 0.01 mg | 0.02 mg | 0.15 mg | 0.10 µg | 8.00 µg | 0.13 mg | 0.03 µg | - | |
| 311.48 | 39.95 g | 5.38 g | 12.84 g | 4.55 g | 9.70 g | 2.01 g | 492.91 mg | 1.61 mg | 52.36 mg | 24.30 mg | 209.19 mg | 134.13 mg | 0.27 mg | 1.21 mg | 5.25 µg | 7.99 µg | 0.75 mg | 0.59 mg | 85.61 mg | 0.23 mg | 0.35 mg | 0.40 mg | 0.48 µg | 63.48 µg | 1.03 mg | 27.52 µg | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!