Panzanella
😍 3 Geweldig
😋 0 Lekker
😲 0 Verrassend
😕 0 Matig

Panzanella veganistisch

Een panzanella salade is een Italiaanse broodsalade gemaakt op de traditionele manier. Een simpele salade met brood, tomaat, komkommer en meer die perfect is voor de lunch.

20 minuten
4 personen

Panzanella is een Italiaanse broodsalade met tomaat, komkommer en rode ui. Het brood is deze broodsalade geeft de salade extra smaak en textuur, wat deze salade juist zo lekker maakt.

In veel panzanella recepten wordt het brood krokant gebakken, maar bij een traditionele Italiaanse panzanella wordt het brood juist zacht gemaakt in water. Maak het brood echter niet te zacht, dan zal de textuur te papperig worden.

In Italië wordt de komkommer zonder schil gebruikt voor deze salade, maar je kunt deze prima met schil gebruiken. Je kunt er ook nog andere ingrediënten aan toevoegen zoals ansjovis, paprika of olijven, maar dit zal door de puristen niet meer als een panzanella benoemd kunnen worden.

Panzanella ingrediënten

Recept panzanella

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept panzanella allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 25-09-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 20 minuten.

Bijgewerkt op: 24-07-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
10 minuten
Totale tijd
20 minuten

Voorbereiding – 10 minuten

Pel de rode ui en snijd deze in dunne (halve) ringen. Schil de komkommer en snijd deze in (halve) dunne plakjes. 

Snijd het oude brood in dikke plakken en besprenkel met een beetje water en zet opzij zodat het brood zachter kan worden.

Panzanella (Italiaanse broodsalade)
Panzanella (Italiaanse broodsalade)

Panzanella (Italiaanse broodsalade) afmaken – 10 minuten + wachttijd

Was de tomaten, verwijder de kroontjes en snijd de tomaten in stukjes. Meng de komkommer, rode ui en tomaten in een middelgrote kom.

Verdeel het brood in kleine stukjes en knijp er lichtjes in om eventueel overtollig water te verwijderen. Scheur de basilicum in stukjes en voeg dit samen met de stukjes brood door de salade.

Voeg 2 eetlepels witte wijn azijn en 4 eetlepels olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout. Je kunt de salade nu het beste een half uur laten staan zodat de smaken goed kunnen intrekken. Eet smakelijk!

Tips!

Wat is panzanella?

Panzanella is een Italiaanse broodsalade uit Midden-Italië, van Toscane tot Umbrië. Het wordt gemaakt van oud brood, traditioneel wordt dit brood nat geserveerd. 

Het woord panzanella komt waarschijnlijk van ‘pane’ (brood) en ‘zanella’ (een diep bord).

Welk brood voor panzanella?

Voor een echte Italiaanse broodsalade gebruik je Toscaans brood, en dan het liefst oud Toscaans brood. Je kunt dit vervangen door een ander soort brood en de reden dat het brood oud ‘moet’ zijn is omdat dit de smaken het beste zal absorberen.

Wat vind je hiervan?

3 waarderingen
😍
3
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie / stuk:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
378.71 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
51.91 g
9.14 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
13.41 g
2.15 g
Eiwitten
10.31 g
Vezels
5.28 g
Natrium
835.21 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
125 gram tomaten 23.75 3.63 g 3.63 g 0.25 g - 1.25 g 1.25 g 10.00 mg - 17.50 mg 12.50 mg 371.25 mg 32.50 mg 0.06 mg 0.13 mg - - 26.25 mg - 0.05 mg 0.05 mg 0.03 mg 0.10 mg - 8.75 µg 0.63 mg 9.38 µg -
100 gram oud brood gluten, soja, melk 236.00 44.50 g 3.00 g 2.00 g 0.50 g 8.30 g 2.50 g 480.00 mg 1.00 mg 20.00 mg 16.00 mg 200.00 mg 180.00 mg 0.08 mg 0.49 mg - - - - - 0.21 mg 0.11 mg 0.04 mg - 25.00 µg - - -
0.25 rode ui 11.25 1.91 g 1.91 g 0.06 g 0.03 g 0.38 g 0.78 g 2.81 mg 0.16 mg 9.38 mg 3.13 mg 54.69 mg 13.13 mg 0.03 mg 0.25 mg - - 2.03 mg - - 0.01 mg 0.01 mg 0.04 mg - 3.13 µg - - -
0.25 komkommer 4.38 0.69 g 0.56 g 0.06 g - 0.19 g 0.28 g 2.50 mg 0.16 mg 4.69 mg 3.13 mg 43.75 mg 6.25 mg 0.03 mg 0.05 mg - - 2.50 mg - 0.01 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.01 mg - 1.56 µg - - -
0.5 takje verse basilicum 0.24 0.03 g 0.02 g - - 0.02 g 0.02 g 0.05 mg 0.03 mg 1.25 mg 0.05 mg 1.50 mg 0.20 mg - - - - 0.15 mg - - - - - - - - - -
0.5 eetlepel witte wijn azijn sulfiet 1.58 0.01 g 0.01 g - - - - 0.60 mg 0.03 mg 0.98 mg 0.38 mg 4.20 mg 0.60 mg 0.01 mg 0.01 mg - - - - - - - - - - - - -
1 eetlepel olijfolie 97.13 0.02 g - 10.98 g 1.60 g - - 0.11 mg - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
peper en zout 4.39 1.13 g 0.01 g 0.06 g 0.02 g 0.18 g 0.44 g 339.13 mg 0.09 mg 4.00 mg 1.33 mg 11.09 mg 1.51 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.52 µg 0.02 µg 1.34 mg - - - - 0.01 mg - 0.18 µg 0.08 mg 2.86 µg -
    378.71 51.91 g 9.14 g 13.41 g 2.15 g 10.31 g 5.28 g 835.21 mg 1.46 mg 57.79 mg 36.50 mg 686.47 mg 234.19 mg 0.21 mg 0.93 mg 0.52 µg 0.02 µg 32.27 mg - 0.06 mg 0.28 mg 0.16 mg 0.20 mg - 38.61 µg 0.70 mg 12.24 µg -
0 reacties op "Panzanella"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recepten
Feestdagen
Diëten
Ingrediënten
Thema's
Seizoen
Keuken
Apparaat
Vlees, vis, vega(n)

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.