Een panzanella salade is een Italiaanse broodsalade gemaakt op de traditionele manier. Een simpele salade met brood, tomaat, komkommer en meer die perfect is voor de lunch.
Panzanella is een Italiaanse broodsalade met tomaat, komkommer en rode ui. Het brood is deze broodsalade geeft de salade extra smaak en textuur, wat deze salade juist zo lekker maakt.
In veel panzanella recepten wordt het brood krokant gebakken, maar bij een traditionele Italiaanse panzanella wordt het brood juist zacht gemaakt in water. Maak het brood echter niet te zacht, dan zal de textuur te papperig worden.
In Italië wordt de komkommer zonder schil gebruikt voor deze salade, maar je kunt deze prima met schil gebruiken. Je kunt er ook nog andere ingrediënten aan toevoegen zoals ansjovis, paprika of olijven, maar dit zal door de puristen niet meer als een panzanella benoemd kunnen worden.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 25-09-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 20 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Pel de rode ui en snijd deze in dunne (halve) ringen. Schil de komkommer en snijd deze in (halve) dunne plakjes.
Snijd het oude brood in dikke plakken en besprenkel met een beetje water en zet opzij zodat het brood zachter kan worden.
Was de tomaten, verwijder de kroontjes en snijd de tomaten in stukjes. Meng de komkommer, rode ui en tomaten in een middelgrote kom.
Verdeel het brood in kleine stukjes en knijp er lichtjes in om eventueel overtollig water te verwijderen. Scheur de basilicum in stukjes en voeg dit samen met de stukjes brood door de salade.
Voeg 2 eetlepels witte wijn azijn en 4 eetlepels olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout. Je kunt de salade nu het beste een half uur laten staan zodat de smaken goed kunnen intrekken. Eet smakelijk!
Wat is panzanella?
Panzanella is een Italiaanse broodsalade uit Midden-Italië, van Toscane tot Umbrië. Het wordt gemaakt van oud brood, traditioneel wordt dit brood nat geserveerd.
Het woord panzanella komt waarschijnlijk van ‘pane’ (brood) en ‘zanella’ (een diep bord).
Welk brood voor panzanella?
Voor een echte Italiaanse broodsalade gebruik je Toscaans brood, en dan het liefst oud Toscaans brood. Je kunt dit vervangen door een ander soort brood en de reden dat het brood oud ‘moet’ zijn is omdat dit de smaken het beste zal absorberen.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.