Panzanella
😍 3Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Panzanella veganistisch

Een panzanella salade is een Italiaanse broodsalade gemaakt op de traditionele manier. Een simpele salade met brood, tomaat, komkommer en meer die perfect is voor de lunch.

20 minuten
4 personen

Panzanella is een Italiaanse broodsalade met tomaat, komkommer en rode ui. Het brood is deze broodsalade geeft de salade extra smaak en textuur, wat deze salade juist zo lekker maakt.

In veel panzanella recepten wordt het brood krokant gebakken, maar bij een traditionele Italiaanse panzanella wordt het brood juist zacht gemaakt in water. Maak het brood echter niet te zacht, dan zal de textuur te papperig worden.

In Italië wordt de komkommer zonder schil gebruikt voor deze salade, maar je kunt deze prima met schil gebruiken. Je kunt er ook nog andere ingrediënten aan toevoegen zoals ansjovis, paprika of olijven, maar dit zal door de puristen niet meer als een panzanella benoemd kunnen worden.

Recept panzanella
Panzanella ingrediënten

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 25-09-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 20 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 26-04-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
10 minuten
Totale tijd
20 minuten

Voorbereiding – 10 minuten

Pel de rode ui en snijd deze in dunne (halve) ringen. Schil de komkommer en snijd deze in (halve) dunne plakjes. 

Snijd het oude brood in dikke plakken en besprenkel met een beetje water en zet opzij zodat het brood zachter kan worden.

Panzanella (Italiaanse broodsalade)
Panzanella (Italiaanse broodsalade)

Panzanella (Italiaanse broodsalade) afmaken – 10 minuten + wachttijd

Was de tomaten, verwijder de kroontjes en snijd de tomaten in stukjes. Meng de komkommer, rode ui en tomaten in een middelgrote kom.

Verdeel het brood in kleine stukjes en knijp er lichtjes in om eventueel overtollig water te verwijderen. Scheur de basilicum in stukjes en voeg dit samen met de stukjes brood door de salade.

Voeg 2 eetlepels witte wijn azijn en 4 eetlepels olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout. Je kunt de salade nu het beste een half uur laten staan zodat de smaken goed kunnen intrekken. Eet smakelijk!

Tips!

Wat is panzanella?

Panzanella is een Italiaanse broodsalade uit Midden-Italië, van Toscane tot Umbrië. Het wordt gemaakt van oud brood, traditioneel wordt dit brood nat geserveerd. 

Het woord panzanella komt waarschijnlijk van ‘pane’ (brood) en ‘zanella’ (een diep bord).

Welk brood voor panzanella?

Voor een echte Italiaanse broodsalade gebruik je Toscaans brood, en dan het liefst oud Toscaans brood. Je kunt dit vervangen door een ander soort brood en de reden dat het brood oud ‘moet’ zijn is omdat dit de smaken het beste zal absorberen.

Wat vind je van dit recept?

3 waarderingen
😍
3
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Panzanella"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang de nieuwste recepten in je mailbox! Wil je net als 15.000+ anderen 2x per maand recepten in je inbox?

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.