Ohmydish.nl


Millionaire's shortbread

Een millionaire's shortbread is een stevige snack met een heerlijke koekbodem, karamel en pure chocolade. Klaar in 45 minuten.

Millionaire's shortbread
45 minuten 10 personen Taart en cake
Millionaire's shortbread

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 250 gram bloem
  • 275 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram suiker
  • 1 blik gecondenseerde melk
  • 300 gram pure chocolade
Millionaire's shortbread ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Oven
  • 33 x 23 cm bakvorm
  • Vork
  • 1 kleine sauspan
  • Kom
  • 1 middelgrote sauspan
  • Kom die in de middelgrote pan past (om een bain-marie te maken)

Bereiden


45 minuten 10 personen Taart en cake

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/millionaires-shortbread


Voorbereiding -- 10 minuten

Verwarm de oven voor tot een temperatuur van 180 graden Celsius. Vet de bakvorm licht in met wat boter op kamertemperatuur.

Meng 250 gram bloem en 75 gram basterdsuiker samen in een kom met behulp van je handen. Kneed er dan 175 gram boter bij, totdat het mengsel op fijne broodkruimels lijkt.

Blijf het mengsel kneden totdat er een mooi deeg ontstaat. Verdeel het deeg dan over de onderkant van de ingevette bakplaat. Prik er wat gaatjes in met een vork. 

Millionaire's shortbread
Millionaire's shortbread

De millionaire's shortbread afmaken -- 20 minuten

Plaats de bakvorm 20 minuten lang in de oven, of tot de koek hard en lichtbruin geworden is. Haal uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

De karamellaag maken -- 10 minuten

Weeg 100 gram boter en 100 gram suiker af en doe dit in een klein sauspannetje samen met de gecondenseerde melk. Verhit langzaam totdat de suiker geheel opgelost is.

Breng aan de kook en blijf constant roeren om te voorkomen dat het mengsel aan gaat branden. Zet het vuur dan lager en laat ongeveer 5 minuten lang doorpruttelen, totdat het mengsel een beetje dikker geworden is.

Giet de karamel over de bodem van de millionaire's shortbread heen, en laat dit ook afkoelen tot kamertemperatuur.

De topping maken -- 5 minuten

Maak als laatste de topping. Voeg water toe aan de grote pan en breng aan de kook. Smelt 300 gram donkere chocolade in een kom die op de pan past.

De kom mag het water niet aanraken, deze manier van chocolade smelten heet au bain marie. Deze techniek voorkomt dat de chocolade zal aanbranden tijdens het smelten.

Giet de chocolade over de afgekoelde karamel heen, en laat wederom afkoelen tot kamertemperatuur. Serveer de millionaire's shortbread door deze in evenredige stukken te snijden. Geniet ervan!


Wat vind jij van dit recept?
5 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Volgend recept →
Tomatensorbet

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.