Koe loe kai

(23)

Een populair Chinees gerecht is koe loe kai, ofwel gefrituurde kip met een deegjasje geserveerd met paprika en een zoetzure saus.

1 uur 4 personen Hoofdgerechten
Koe loe kai

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 500 gram kipfilet
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 eetlepel zoute sojasaus
  • 100 gram bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 ei
  • 100 ml water
  • 1 rode paprika
  • 2 uien
  • olie om te frituren
  • witte rijst om erbij te serveren

Ingrediënten zoetzure saus

  • scheutje zonnebloemolie
  • 1 eetlepel verse gember
  • 2 knoflooktenen
  • 100 ml tomatenketchup
  • 100 ml rijstazijn
  • 6 eetlepels ananassap
  • 100 ml water
  • 1 eetlepel maizena
Koe loe kai ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 middelgrote kommen
  • garde
  • snijplank & koksmes
  • fijne rasp
  • pan met dikke bodem
  • groot bord met keukenpapier
  • schuimspaan
  • kleine sauspan
  • houten lepel
  • kleine kom
  • wok of diepe bakpan

Bereiden


1 uur 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/koe-loe-kai


Voorbereiding – 30 minuten

Zeef het bakpoeder samen met de bloem en een snuf zout. Voeg het ei en 100 ml water toe en meng tot een glad beslag. Zet het beslag opzij.

Verwijder eventueel overtollig vet en spieren van de varkenshaas en snijd deze in blokjes. Zorg ervoor dat deze niet te groot of klein zijn, in principe worden ze bij de Chinees in ‘balletjes’ geserveerd van ongeveer 2 bij 2 cm.

Meng het vlees met een eetlepel rijstazijn en een eetlepel zoute sojasaus en laat dit kort marineren.

Pel de uien en knoflooktenen en schil de gemberwortel. Snijd de uien in (halve) dunne ringen en rasp de gember en knoflook fijn. Was de paprika en snijd deze in stukken, niet te klein. 

Verwarm een pan met dikke bodem met zonnebloem- of andere neutrale olie om te frituren en leg een groot bord met keukenpapier klaar.

Koe loe kai
Koe loe kai

Koe loe kai afmaken – 30 minuten

Verhit een beetje zonnebloemolie in een kleine sauspan. Fruit hier de gember en knoflook kort in op laag vuur. Voeg de tomatenketchup, rijstazijn en ananassap toe. 

Meng 100 ml water met een eetlepel maizena tot een glad papje. Voeg het papje toe aan de saus en kook dit nog kort tot de gewenste dikte. Breng de saus op smaak met sojasaus.

Controleer met een stukje keukenpapier of de olie heet genoeg is, als er bubbels verschijnen is de olie heet. Haal de stukjes vlees door het beslag en frituur deze mooi goudbruin.

Voeg niet teveel vlees tegelijk toe aan de pan, want dan zullen ze aan elkaar gaan plakken. Schep deze op het bord met keukenpapier om overtollige olie te verwijderen en herhaal tot al het vlees gefrituurd is.

Verhit een scheut zonnebloemolie in een wok of diepe bakpan. Bak de ui en paprika enkele minuten en voeg dan de gefrituurde stukjes vlees toe. Roer een keer om en voeg de gewenste hoeveelheid zoetzure saus toe. Serveer direct, eet smakelijk!

Koe loe kai: veelgestelde vragen

Wat is koe loe kai?

Koe loe kai is een populair Chinees gerecht, het is gefrituurde kip in zoetzure saus met knapperige paprika.

Wat is het verschil tussen koe loe yuk en koe loe kai?

Koe loe yuk wordt gemaakt van varkensvlees terwijl koe loe kai gemaakt wordt van kip.

Wordt koe loe kai altijd met paprika en ui geserveerd?

Soms worden de vleesballetjes enkel met de zoetzure saus geserveerd, maar meestal horen hier paprika en ui bij.

Wat vind jij van dit recept?
23 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Tonijn tataki
Volgend recept →
Tiroler Gröstl

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.