Heerlijke klassieke appeltaart met een vleugje citroen en vanille, lekker om bij de koffie of thee te serveren. Voeg eventueel een toefje slagroom toe!
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 08-01-2016, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Begin met het maken van het deeg. Snijd de boter in kleinere blokjes. Rasp de citroen om citroen zeste te maken, en pers daarna het sap uit de citroen.
Gebruik je handen om de boter, zout, suiker, citroen zeste en de helft van het citroensap samen te kneden.
Zeef er nu de bloem door. Voeg een beetje water toe als je merkt dat het deeg aan de droge kant is.
Laat het appeltaart deeg nu rusten en maak in de tussentijd de appeltaartvulling. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in evenredige blokjes.
Vermeng de appelblokjes met de rest van het citroensap, gemalen kaneel, custard- of vanillepoeder en 3 eetlepels witte basterdsuiker.
Vet de springvorm in met boter en gebruik je handen om een appeltaartbodem te maken met 2/3e van het deeg, je hebt hier geen deegroller voor nodig.
Verdeel een laag paneermeel op de taartbodem, dit is om te voorkomen dat de taartbodem te vochtig wordt.
Verdeel het appelmengsel over de taartbodem en snijd de rest van het deeg in reepjes, en decoreer hiermee de appeltaart.
Verwarm de oven voor tot een temperatuur van 180 graden Celsius.
Meng de abrikozenjam en (eventueel) wat citroensap samen, en gebruik een siliconen kwast om de jam op de deegreepjes te verdelen.
Dit geeft de heerlijke appeltaart na het bakken een hele mooie goudbruine kleur, en de jam zorgt ook voor extra smaak.
Bak de klassieke appeltaart een uur lang in het midden van de oven. Dit zorgt ervoor dat de taart gelijkmatig gebakken wordt.
Controleer tussentijds of de taart niet te donker wordt, dit is afhankelijk van de oven.
Dek de taart tijdens het bakken simpelweg af met wat aluminiumfolie als deze te donker wordt, maar nog niet gaar is.
Haal de appeltaart na het bakken uit de oven, en wacht een aantal minuten voordat je deze aansnijd. Anders heb je grote kans dat de appeltaart vrij snel uit elkaar valt.
Garneer eventueel met wat verse besjes. Geniet van deze Hollandse appeltaart!
Mijn appeltaart valt uit elkaar, hoe kan dat?
Als een gebakken appeltaart uit elkaar valt komt dat in de meeste gevallen doordat het deeg te droog is. Voeg in het vervolg meer boter (op kamertemperatuur) toe en vergeet niet om de vulling goed aan te drukken.
Een appeltaart die nog niet helemaal afgekoeld is kan ook sneller uit elkaar vallen, laat de taart eerst afkoelen voordat je hem serveert.
Hoe lang moet een appeltaart afkoelen?
Gemiddeld genomen wacht je 10 tot 15 minuten voordat je de taart uit de springvorm haalt. Haal de appeltaart voorzichtig uit de springvorm en laat deze verder afkoelen op een rooster.
Uiteraard is een appeltaart het allerlekkerst als deze nog een beetje warm is!
Wat voor soort appels kan ik het beste gebruiken voor een appeltaart?
Een friszure soort appel is het beste, zoals Elstar of Jonagold. Dit soort appels blijven namelijk stevig in de taart.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.