Ohmydish.nl


Klassieke appeltaart

Heerlijke klassieke appeltaart met een vleugje citroen en vanille. Lekker voor bij de koffie, recept voor 1 appeltaart. Klaar in anderhalf uur.

Klassieke appeltaart
1 uur 30 minuten 8 personen Taart en cake
Klassieke appeltaart

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 125 gram boter op kamertemperatuur
  • 125 gram witte basterdsuiker + 3 eetlepels extra
  • 1 citroen (zeste + sap)
  • Snuf zout
  • 250 gram zelfrijzend meel
  • Ongeveer 2 kilo appels, bijvoorbeeld Jonagold of Elstar
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 2 eetlepels custard- of vanillepoeder
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • Optioneel: handje rozijnen
Klassieke appeltaart ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Koksmes en snijplank
  • Dunschiller
  • Rasp
  • Fijne zeef
  • Grote kom
  • Springvorm van 24 centimeter
  • Siliconen kwast
  • Oven

Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie

Bereiden

1 uur 30 minuten 8 personen Taart en cake

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/klassieke-appeltaart


Voorbereiding -- 30 minuten

Begin met het maken van het deeg. Snijd de boter in kleinere blokjes. Rasp de citroen om citroen zeste te maken, en pers daarna het sap uit de citroen. Gebruik je handen om de boter, zout, suiker, citroen zeste en de helft van het citroensap samen te kneden. Zeef er nu de bloem door. Voeg een beetje water toe als je merkt dat het deeg aan de droge kant is. Laat het appeltaart deeg nu rusten en maak in de tussentijd de appeltaartvulling.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in evenredige blokjes. Vermeng de appelblokjes met de rest van het citroensap, gemalen kaneel, custard- of vanillepoeder en 3 eetlepels witte basterdsuiker.

Vet de springvorm in met boter en gebruik je handen om een appeltaartbodem te maken met 2/3e van het deeg, je hebt hier geen deegroller voor nodig. Verdeel een laag paneermeel op de taartbodem, dit is om te voorkomen dat de taartbodem te vochtig wordt. Verdeel het appelmengsel over de taartbodem en snijd de rest van het deeg in reepjes, en decoreer hiermee de appeltaart.

Verhit de oven voor tot een temperatuur van 180 graden Celsius.

Klassieke appeltaart Klassieke appeltaart

De klassieke appeltaart bakken -- 1 uur

Meng de abrikozenjam en (eventueel) wat citroensap samen, en gebruik een siliconen kwast om de jam op de deegreepjes te verdelen. Dit geeft de appeltaart na het bakken een hele mooie goudbruine kleur, en de jam zorgt ook voor extra smaak.

Bak de klassieke appeltaart een uur lang in de oven. Controleer tussentijds of de taart niet te donker wordt, dit is afhankelijk van de oven. Dek de taart tijdens het bakken simpelweg af met wat aluminiumfolie als deze te donker wordt, maar nog niet gaar is.

Haal de appeltaart na het bakken uit de oven, en wacht een aantal minuten voordat je deze aansnijd. Anders heb je grote kans dat de appeltaart vrij snel uit elkaar valt. Garneer eventueel met wat verse besjes. Geniet ervan!


Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!


Volgend recept →
Truffelaardappel gnocchi

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.