Katsudon is een kom rijst met uien, ei en een krokante Japanse schnitzel. Heerlijk Japans comfort food, de ideale doordeweekse maaltijd.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Marco
Geplaatst op 05-07-2022, dit recept is voor 2 personen en duurt 45 minuten.
Marco is een echte Brabantse bourgondiër en gek op koken. Hij is verantwoordelijk voor de website en kookt graag lekker en simpele gerechten. Marco heeft een passie voor techniek, koken en volgt de laatste foodtrends. Hij wil met Ohmydish zoveel mogelijk mensen helpen om te genieten van de lekkerste gerechten, die je zelf thuis makkelijk kan maken.
Bijgewerkt op: 01-10-2024
Haal de varkenslapjes vooraf uit de koelkast en sla ze platter als dit nodig is. Je kunt hier een vleeshamer of de onderkant van een pan voor gebruiken.
Vul een middelgrote pan met water en breng aan de kook. Kook hierin de sushi rijst tot deze gaar is, giet deze vervolgens af en plaats de deksel op de pan om de rijst te laten uitstomen.
Pel de ui en snijd deze in halve ringen. Meng 150 ml dashi samen met 2 eetlepels suiker, 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel saké en 2 theelepels rijstazijn in een kleine kom.
Verhit een pan met een flinke laag olie op hoog vuur.
Bestrooi de platte varkenslapjes met peper en zout en bedek ze volledig met een dun laagje bloem. Klop een ei los en haal de varkenslapjes door het ei en daarna door de panko. Zorg dat het vlees volledig bedekt is.
Frituur de gepaneerde varkenslapjes in de hete olie mooi goudbruin, dit zal maar enkele minuten duren.
Verhit ondertussen een klont boter in een kleine bakpan. Bak hierin de ui op laag vuur tot deze glazig is geworden. Schenk het dashi mengsel erbij en laat dit indikken tot ongeveer de helft.
Klop 2 eieren los en schenk deze bij de uien. Laat het ei iets stollen op laag vuur en snijd ondertussen de tonkatsu, ofwel het gefrituurde vlees, in stukjes.
Leg de stukjes varkensvlees op het ei en laat deze nog kort opnieuw warm worden tot het ei gaar is is.
Verdeel de sushi rijst over 2 grote kommen en verdeel de helft van het ei mengsel samen met 1 varkensschnitzel per kom. Serveer direct, eet smakelijk!
Wat is dashi?
Dashi is Japans voor bouillon. Het kan van verschillende ingrediënten gemaakt worden, de meest voorkomende is ichiban dashi. Deze wordt gemaakt van bonito vlokken (tonijn) en kombu (zeewier).
Waarvoor kan ik dashi vervangen?
Je kunt dashi vervangen voor andere soort bouillon, zoals groentebouillon of kippenbouillon.
Wat is Katsudon?
Katsudon is een kom rijst met daarop een tonkatsu (Japanse schnitzel) met een saus van zachte uien en ei.
Per 1 persoonsportie:
Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | varkenslapjes | 242.00 | - | - | 17.10 g | 6.20 g | 21.50 g | - | 64.00 mg | 1.20 mg | 11.00 mg | 20.00 mg | 360.00 mg | 210.00 mg | 0.10 mg | 2.40 mg | - | 22.00 µg | - | - | - | 0.50 mg | 0.40 mg | 0.70 mg | 0.90 µg | 3.00 µg | 0.30 mg | 0.10 µg | - | ||
0.5 | grote | ui | 32.40 | 5.49 g | 5.49 g | 0.18 g | 0.09 g | 1.08 g | 2.25 g | 8.10 mg | 0.45 mg | 27.00 mg | 9.00 mg | 157.50 mg | 37.80 mg | 0.07 mg | 0.72 mg | - | - | 5.85 mg | - | - | 0.03 mg | 0.03 mg | 0.12 mg | - | 9.00 µg | - | - | - | |
75 | ml | dashi | 4.50 | 0.90 g | - | - | - | 0.30 g | - | 1500.00 mg | 0.15 mg | 5.25 mg | 2.25 mg | 26.25 mg | 9.00 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
1 | eetlepel | suiker | 60.30 | 14.85 g | 14.85 g | - | - | - | - | - | 0.02 mg | - | 0.30 mg | 0.60 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.5 | eetlepel | sojasaus | soja, gluten | 12.80 | 2.00 g | 2.00 g | 0.01 g | - | 1.15 g | - | 550.00 mg | 0.50 mg | 6.00 mg | - | 50.00 mg | 5.00 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | 0.80 µg | - | - | - |
0.5 | eetlepel | saké | 10.05 | 0.45 g | 0.45 g | - | - | 0.04 g | - | 0.08 mg | - | - | - | 0.75 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
1 | theelepeltjes | rijstazijn | 1.00 | 0.20 g | 0.10 g | - | - | - | - | 0.50 mg | 0.01 mg | 0.20 mg | 0.05 mg | 1.00 mg | 0.40 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
1.5 | eieren | ei | 129.60 | 0.99 g | 0.18 g | 9.00 g | 2.25 g | 11.25 g | - | 108.00 mg | 1.62 mg | 45.00 mg | 9.00 mg | 117.00 mg | 162.00 mg | 0.07 mg | 1.17 mg | 31.50 µg | 27.63 µg | - | 1.62 mg | 0.18 mg | 0.09 mg | 0.27 mg | 0.14 mg | 2.07 µg | 54.00 µg | 0.99 mg | 0.23 µg | - | |
peper en zout | 8.79 | 2.27 g | 0.02 g | 0.11 g | 0.05 g | 0.36 g | 0.89 g | 678.27 mg | 0.18 mg | 8.00 mg | 2.66 mg | 22.17 mg | 3.03 mg | 0.02 mg | 0.02 mg | 1.03 µg | 0.04 µg | 2.67 mg | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.35 µg | 0.16 mg | 5.73 µg | - | |||
0.5 | klont | boter | melk | 55.13 | 0.05 g | 0.05 g | 6.19 g | 4.05 g | 0.05 g | - | 0.38 mg | 0.01 mg | 0.98 mg | 0.15 mg | 1.13 mg | 1.50 mg | - | 0.01 mg | - | - | - | 0.09 mg | 0.08 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
bloem | gluten | 236.60 | 45.37 g | 0.98 g | 0.98 g | 0.13 g | 7.41 g | 1.82 g | 1.30 mg | 0.65 mg | 13.00 mg | 13.00 mg | 117.00 mg | 65.00 mg | 0.20 mg | 0.72 mg | - | - | - | - | - | 0.08 mg | 0.07 mg | 0.18 mg | - | 22.75 µg | - | - | - | ||
0.5 | handvol | panko - japans broodkruim | gluten | 27.75 | 5.77 g | - | 0.11 g | 0.02 g | 0.75 g | 0.03 g | 54.00 mg | 0.14 mg | 2.25 mg | 1.50 mg | 7.50 mg | 10.50 mg | 0.01 mg | 0.08 mg | - | 1.68 µg | - | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | - | 2.18 µg | 0.02 mg | 0.04 µg | - |
75 | gram | sushi rijst | 72.00 | 15.00 g | - | 0.30 g | 0.08 g | 1.88 g | 0.60 g | 2.25 mg | 0.22 mg | 4.50 mg | 7.50 mg | 45.00 mg | 30.00 mg | 0.05 mg | 0.38 mg | - | - | - | - | - | 0.02 mg | 0.02 mg | 0.08 mg | - | 15.00 µg | - | - | - | |
892.91 | 93.35 g | 24.12 g | 33.97 g | 12.87 g | 45.77 g | 5.59 g | 2966.87 mg | 5.13 mg | 123.17 mg | 65.41 mg | 905.90 mg | 534.23 mg | 0.51 mg | 5.49 mg | 32.53 µg | 51.35 µg | 8.52 mg | 1.71 mg | 0.26 mg | 0.73 mg | 0.79 mg | 1.23 mg | 2.97 µg | 107.07 µg | 1.47 mg | 6.09 µg | - |
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!