Katsudon

(9)

Katsudon is een kom rijst met uien, ei en een krokante Japanse schnitzel. Heerlijk Japans comfort food, de ideale doordeweekse maaltijd.

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 2 personen Categorie Hoofdgerechten Calorieën 678 calorieën p.p.
Katsudon

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 varkenslapjes
  • 1 grote ui
  • 150 ml dashi
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel saké
  • 2 theelepels rijstazijn
  • 3 eieren
  • peper en zout naar smaak
  • klont boter
  • bloem
  • handvol panko - Japans broodkruim
  • 150 gram sushi rijst
Katsudon Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • optioneel: vleeshamer of zware pan
  • huishoudfolie
  • middelgrote pan
  • zeef of vergiet
  • snijplank & koksmes
  • kleine kom
  • kleine bakpan
  • 3 diepe pannen of kommen
  • vleestang

Bereiding


Kooktijd 45 minuten Aantal personen 2 personen Categorie Hoofdgerechten Calorieën 678 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/katsudon


Voorbereiding – 15 minuten

Haal de varkenslapjes vooraf uit de koelkast en sla ze platter als dit nodig is. Je kunt hier een vleeshamer of de onderkant van een pan voor gebruiken.

Vul een middelgrote pan met water en breng aan de kook. Kook hierin de sushi rijst tot deze gaar is, giet deze vervolgens af en plaats de deksel op de pan om de rijst te laten uitstomen.

Pel de ui en snijd deze in halve ringen. Meng 150 ml dashi samen met 2 eetlepels suiker, 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel saké en 2 theelepels rijstazijn in een kleine kom.

Katsudon
Katsudon

De katsudon afmaken – 30 minuten

Verhit een pan met een flinke laag olie op hoog vuur.

Bestrooi de platte varkenslapjes met peper en zout en bedek ze volledig met een dun laagje bloem. Klop een ei los en haal de varkenslapjes door het ei en daarna door de panko. Zorg dat het vlees volledig bedekt is.

Frituur de gepaneerde varkenslapjes in de hete olie mooi goudbruin, dit zal maar enkele minuten duren.

Verhit ondertussen een klont boter in een kleine bakpan. Bak hierin de ui op laag vuur tot deze glazig is geworden. Schenk het dashi mengsel erbij en laat dit indikken tot ongeveer de helft.

Klop 2 eieren los en schenk deze bij de uien. Laat het ei iets stollen op laag vuur en snijd ondertussen de tonkatsu, ofwel het gefrituurde vlees, in stukjes.

Leg de stukjes varkensvlees op het ei en laat deze nog kort opnieuw warm worden tot het ei gaar is is.

Verdeel de sushi rijst over 2 grote kommen en verdeel de helft van het ei mengsel samen met 1 varkensschnitzel per kom. Serveer direct, eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

9 stemmen

Katsudon: Veel gestelde vragen

Wat is dashi?

Dashi is Japans voor bouillon. Het kan van verschillende ingrediënten gemaakt worden, de meest voorkomende is ichiban dashi. Deze wordt gemaakt van bonito vlokken (tonijn) en kombu (zeewier).

Waarvoor kan ik dashi vervangen?

Je kunt dashi vervangen doo andere soort bouillon, zoals groentebouillon of kippenbouillon.

Wat is Katsudon?

Katsudon is een kom rijst met daarop een tonkatsu (Japanse schnitzel) met een saus van zachte uien en ei.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.