Deze kaasbitterballen zijn een heerlijk hapje tijdens een feestje. De lekkerste kaasballetjes met een vleugje mosterd en kaas naar keuze, zoals Emmentaler of oude kaas.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 28-12-2022, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Maak een roux door de boter in een middelgrote pan te smelten. Voeg 40 gram bloem toe en roer door, laat de bloem enkele minuten garen op laag vuur.
Schenk 200 ml melk erbij samen met een theelepel mosterd en roer glad met een garde. Zorg dat er geen klontjes in zitten van de roux en roer er dan geleidelijk de geraspte kaas bij.
Laat het geheel enkele minuten zachtjes koken zodat de kaas kan smelten. Breng op smaak met peper en laat het dan volledig afkoelen.
Om het afkoelen te versnellen kun je het mengsel op een bord bekleed met huishoudfolie scheppen. Dek af om uitdrogen te voorkomen.
Zet een kom of bord klaar met bloem, een tweede met losgeklopt eiwit en een derde met paneermeel.
Verdeel het koude kaasmengsel, dit heet een salpicon, in kleine beetjes en rol hier met je handen een mooi balletje van. Plaats de balletjes direct in de bloem en zorg dat ze volledig zijn bedekt. Verplaats de balletjes dan naar een bord en herhaal tot alle salpicon is gebruikt.
Haal de balletjes door het eiwit en dan door het paneermeel. Zorg wederom dat ze volledig bedekt zijn en plaats ze op een bord.
Herhaal door ze normaals door het eiwit te halen en dan door het paneermeel, door het dubbel paneren zullen ze krokanter worden en minder snel openbarsten tijdens het frituren.
Verhit zonnebloemolie in een pan met dikke bodem of in een friteuse. Bak de bitterballen mooi goudbruin in enkele minuten. Frituur niet teveel bitterballen tegelijk en serveer direct, eet smakelijk!
Mijn bitterballen klappen open, hoe kan dit?
Het kan meerdere oorzaken hebben als bitterballen open klappen tijdens het frituren. De meestvoorkomende reden is dat de bitterbal niet goed genoeg gepaneerd is. Door een kleine opening in de paneerlaag kan deze al openbarsten.
Daarnaast kan de olie te heet zijn, hierdoor zullen ze ook openbarsten.
Welke dipsaus is lekker bij kaasbitterballen?
Mosterd of grove mosterd is het lekkerste bij kaasbitterballen.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.