Een kaas uienbrood, ofwel uienkruier, is een heerlijk luchtig brood met gekaramelliseerde uien en een dikke laag kaas. Dit brood is overal lekker bij en lauwwarm het allerlekkerste.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 05-11-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Verwarm de melk tot deze lauwwarm is, zorg ervoor dat deze niet te warm is. Meng de lauwwarme melk met de suiker en gist en laat even staan tot deze begint te schuimen, dan is je gist actief.
Je kunt het deeg met de hand of met een elektrische mixer kneden. Meng bloem samen met zout en voeg geleidelijk het gistmengsel toe. Meng goed tot een elastisch deeg en vorm er een deegbal van.
Dek de kom met de deegbal af met een vochtige theedoek en laat het deeg ongeveer een uur rijzen.
Pel ondertussen de uien en snijd deze in dunne (halve) ringen. Verhit een beetje olijfolie in een middelgrote bakpan en bak de uien ongeveer 20 minuten lang tot ze licht gaan karamelliseren.
Kneed ondertussen het deeg nogmaals en druk het plat op een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat het deeg dan onder de theedoek nogmaals een kwartier rijzen.
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Kneus eventueel de zwarte peperkorrels en meng deze door de uien. Gebruik bij voorkeur zwarte peper, aangezien deze een warme smaak aan de uien zal geven.
Druk het deeg nogmaals een beetje plat met je vingers en verdeel er dan de gekarameliseerde uien over. Maak af met geraspte kaas en bak het brood dan ongeveer 20 minuten in de oven.
De exacte baktijd is afhankelijk van de oven en de dikte van het brood. Laat het brood een beetje afkoelen, geniet ervan!
Welke kaas kan ik het beste gebruiken voor een kaas uienbrood?
Je kunt in principe alle soorten geraspte kaas gebruiken die goed smelten. Denk hierbij aan jonge kaas, emmentaler, Gruyère of oude kaas. Wij gebruikten een combinatie van Emmentaler en oude kaas.
Welke uien voor een kaas uienbrood?
Gewone uien, maar ook roze uien of rode uien zijn hiervoor geschikt. Rode uien maken het brood wel iets donkerder van kleur.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.