Een heerlijke ouderwetse jachtschotel met stoofvlees, aardappelpuree en appels. Een ouderwets gerecht met mals vlees en veel smaak, perfect voor de winter. Laat een reactie achter
Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/jachtschotel
Pel de uien en knoflooktenen en snijd de uien in dunne halve ringen en de knoflook grof. Maak de champignons schoon met een borstel of keukenpapier en snijd deze vervolgens in vieren.
Snijd het vlees in blokjes en verwijder eventueel overtollig vet en spieren, maar onthoud dat vet smaak geeft. Bestrooi de stukjes vlees met peper, zout en bloem. Zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn met een dun laagje bloem.
Verhit een flinke klont boter in een braadpan en bak hierin het vlees mooi bruin. Bak het vlees in delen, als je teveel vlees tegelijk bakt zal het minder mooi bakken.
Schep al het vlees uit de braadpan en voeg eventueel een nieuw klontje boter toe. Bak de champignons mooi goudbruin samen met de uien. Voeg dan het vlees opnieuw toe samen met de grof gesneden knoflook.
Blus af met rode wijn en voeg de kruidnagels en laurierblaadjes toe. Schenk de runderbouillon erbij en breng aan de kook. Zet het vuur zo laag mogelijk zodra het kookt en laat het met de deksel op de pan ongeveer 2 uur sudderen.
De exacte tijd is afhankelijk van het vlees, zorg ervoor dat het vlees zacht geworden is en breng het stoofvlees dan op smaak met peper en zout.
Schil ondertussen de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen gaar in ruim kokend water in ongeveer 15 - 20 minuten. De exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de aardappelstukken.
Schil 2 appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in grove stukken. Voeg deze in de laatste 5 - 10 minuten toe aan de aardappelen en kook het geheel gaar.
Maak een smeuïge puree van de aardappel en appel met een klontje boter en een scheut melk. Breng de puree op smaak met peper en zout.
Verwijder de laurierblaadjes en kruidnagels uit het stoofvlees en verdeel het over de bodem van een ovenschaal. Verdeel hier de aardappelpuree over.
Verwijder het klokhuis van de resterende 2 appels en snijd deze in dikke plakken. Verdeel de dikke appelplakken over de puree en bestrooi met een laagje paneermeel.
Plaats een klein beetje boter her en der en bak de jachtschotel mooi goudbruin in ongeveer een half uur. Eet smakelijk!
Waarom heet het jachtschotel?
Vroeger werd een jachtschotel gemaakt om restjes wild op te maken, later gebruikte men restjes vlees. Meestal rundvlees zoals restjes stoofvlees. Een jachtschotel wordt altijd gemaakt met appel.
Welk vlees voor een jachtschotel?
Een ouderwetse jachtschotel wordt nagenoeg altijd met stoofvlees gemaakt. Hier kun je het beste rundvlees voor gebruiken, zoals bijvoorbeeld sukadelappen of riblappen.
Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.