Een heerlijke ouderwetse jachtschotel met stoofvlees, aardappelpuree en appels. Een ouderwets gerecht met mals vlees en veel smaak, perfect voor de winter.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 01-02-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 2 uur 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Pel de uien en knoflooktenen en snijd de uien in dunne halve ringen en de knoflook grof. Maak de champignons schoon met een borstel of keukenpapier en snijd deze vervolgens in vieren.
Snijd het vlees in blokjes en verwijder eventueel overtollig vet en spieren, maar onthoud dat vet smaak geeft. Bestrooi de stukjes vlees met peper, zout en bloem. Zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn met een dun laagje bloem.
Verhit een flinke klont boter in een braadpan en bak hierin het vlees mooi bruin. Bak het vlees in delen, als je teveel vlees tegelijk bakt zal het minder mooi bakken.
Schep al het vlees uit de braadpan en voeg eventueel een nieuw klontje boter toe. Bak de champignons mooi goudbruin samen met de uien. Voeg dan het vlees opnieuw toe samen met de grof gesneden knoflook.
Blus af met rode wijn en voeg de kruidnagels en laurierblaadjes toe. Schenk de runderbouillon erbij en breng aan de kook. Zet het vuur zo laag mogelijk zodra het kookt en laat het met de deksel op de pan ongeveer 2 uur sudderen.
De exacte tijd is afhankelijk van het vlees, zorg ervoor dat het vlees zacht geworden is en breng het stoofvlees dan op smaak met peper en zout.
Schil ondertussen de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen gaar in ruim kokend water in ongeveer 15 - 20 minuten. De exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de aardappelstukken.
Schil 2 appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in grove stukken. Voeg deze in de laatste 5 - 10 minuten toe aan de aardappelen en kook het geheel gaar.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet een ovenschaal in met boter.
Giet de aardappelen en appel af en maak hier een smeuïge puree van met een klontje boter en een scheut melk. Breng de puree op smaak met peper en zout.
Verwijder de laurierblaadjes en kruidnagels uit het stoofvlees en verdeel het over de bodem van een ovenschaal. Verdeel hier de aardappelpuree over.
Verwijder het klokhuis van de resterende 2 appels en snijd deze in dikke plakken. Verdeel de dikke appelplakken over de puree en bestrooi met een laagje paneermeel.
Plaats een klein beetje boter her en der en bak de jachtschotel mooi goudbruin in ongeveer een half uur. Eet smakelijk!
Waarom heet het jachtschotel?
Vroeger werd een jachtschotel gemaakt om restjes wild op te maken, later gebruikte men restjes vlees. Meestal rundvlees zoals restjes stoofvlees. Een jachtschotel wordt altijd gemaakt met appel.
Welk vlees voor een jachtschotel?
Een ouderwetse jachtschotel wordt nagenoeg altijd met stoofvlees gemaakt. Hier kun je het beste rundvlees voor gebruiken, zoals bijvoorbeeld sukadelappen of riblappen.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.