Vanille, eiwitten en karamel. Deze Franse île Flottante (drijvende eilandjes) zijn echt heerlijk. Recept voor 4 personen, klaar in 40 minuten.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 23-04-2015, dit recept is voor 4 personen en duurt 40 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Giet 1 liter volle melk in 1 van de middelgrote pannen en giet een halve liter melk in de andere middelgrote pan. Snijd beide vanillestokjes doormidden met een koksmes en haal het merg eruit.
Voeg een vanille stokje + merg toe aan 1 van de middelgrote pan, doe hetzelfde voor de andere pan. Verhit beide pannen met de melk en vanille op laag vuur. Let op dat beide kommen goed schoon zijn.
Voeg een aantal druppeltjes citroensap toe aan de kommen om te ontvetten. Scheid de eiwitten van de eidooiers beide in een andere kom. Klop de eidooiers samen met 150 gram suiker totdat het mengsel wit en luchtig is geworden.
Haal het vanillestokje uit de pan met de halve liter melk. Blijf de eidooiers mengen en giet voorzichtig de hete melk toe. Op deze manier zullen er geen klontjes vormen.
Giet het hele mengsel terug in de pan en roer goed door met een houten lepel of spatel op laag vuur voor een aantal minuten. Je zult merken dat het mengsel dikker zal worden, dit komt door het eigeel.
De saus is dik genoeg als je met je vinger een duidelijk zichtbare streep kunt maken. Haal de pan dan van het vuur af en laat geheel afkoelen. Om te voorkomen dat er een vliesje ontstaat kun je een stukje bakpapier op de saus leggen.
Voeg in de tussentijd suiker en een eetlepel water toe aan een klein sauspannetje. Roer niet, laat het rustig oplossen tot de suiker begint te karameliseren. Wees voorzichtig, aangezien de karamel erg heet is!
De karamel is klaar zodra deze bruin geworden is. Haal van het vuur af, en voeg een klein scheutje slagroom toe, roer goed.
De pan met de melk zal nu warm genoeg zijn. Klop de eiwitten stijf, voeg dan beetje bij beetje poedersuiker toe en meng alles goed samen. Gebruik 2 eetlepels om een quenelles te maken, ofwel in een ovaalvorm.
Laat de gevormde eiwitten rustig in de hete melk vallen, en kook ongeveer 2 minuten aan beide kanten. Giet de vanillesaus (creme anglaise) in een diep bord en plaats de gekookte eiwitten bovenop.
Maak af door er wat karamelsaus overheen te gieten. Geniet van deze heerlijke île flottante!
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.