île Flottante - Drijvende eilandjes

(7)

Vanille, eiwitten en karamel. Deze Franse île Flottante (drijvende eilandjes) zijn echt heerlijk. Recept voor 4 personen, klaar in 40 minuten.

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Toetjes
île Flottante - Drijvende eilandjes

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1.5e liter volle melk
  • 4 eieren
  • 150 gram suiker
  • 2 vanillestokjes
  • 5 eetlepels poedersuiker
  • 6 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels slagroom
île Flottante - Drijvende eilandjes Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 middelgrote pannen
  • Kleine sauspan
  • Spatel of houten lepel
  • Keukenmachine of handmixer met 2 kommen en garde
  • Koksmes

Bereiding


Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Toetjes

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/ile-flottante-drijvende-eilandjes


Voorbereiding -- 30 minuten

Giet 1 liter volle melk in 1 van de middelgrote pannen en giet een halve liter melk in de andere middelgrote pan. Snijd beide vanillestokjes doormidden met een koksmes en haal het merg eruit. 

Voeg een vanille stokje + merg toe aan 1 van de middelgrote pan, doe hetzelfde voor de andere pan. Verhit beide pannen met de melk en vanille op laag vuur. Let op dat beide kommen goed schoon zijn.

Voeg een aantal druppeltjes citroensap toe aan de kommen om te ontvetten. Scheid de eiwitten van de eidooiers beide in een andere kom. Klop de eidooiers samen met 150 gram suiker totdat het mengsel wit en luchtig is geworden.

Haal het vanillestokje uit de pan met de halve liter melk. Blijf de eidooiers mengen en giet voorzichtig de hete melk toe. Op deze manier zullen er geen klontjes vormen.

Giet het hele mengsel terug in de pan en roer goed door met een houten lepel of spatel op laag vuur voor een aantal minuten. Je zult merken dat het mengsel dikker zal worden, dit komt door het eigeel.

De saus is dik genoeg als je met je vinger een duidelijk zichtbare streep kunt maken. Haal de pan dan van het vuur af en laat geheel afkoelen. Om te voorkomen dat er een vliesje ontstaat kun je een stukje bakpapier op de saus leggen.

Voeg in de tussentijd suiker en een eetlepel water toe aan een klein sauspannetje. Roer niet, laat het rustig oplossen tot de suiker begint te karameliseren. Wees voorzichtig, aangezien de karamel erg heet is!

De karamel is klaar zodra deze bruin geworden is. Haal van het vuur af, en voeg een klein scheutje slagroom toe, roer goed. 

Ile flottante
île flottante

De île flottante (Drijvende eilandjes) afmaken -- 10 minuten

De pan met de melk zal nu warm genoeg zijn. Klop de eiwitten stijf, voeg dan beetje bij beetje poedersuiker toe en meng alles goed samen. Gebruik 2 eetlepels om een quenelles te maken, ofwel in een ovaalvorm.

Laat de gevormde eiwitten rustig in de hete melk vallen, en kook ongeveer 2 minuten aan beide kanten. Giet de vanillesaus (creme anglaise) in een diep bord en plaats de gekookte eiwitten bovenop.

Maak af door er wat karamelsaus overheen te gieten. Geniet van deze heerlijke île flottante!

Wat vind jij van dit recept?

7 stemmen

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.