Deze havermoutkoekjes met chocolade zijn heerlijk zoet, krokant en een beetje chewy. Deze Zweedse koekjes, ofwel havreflarn, zijn bekend van de Ikea.
Een knapperig koekje die tegelijkertijd een beetje 'chewy' is, dat zijn deze Zweedse havreflarn. Havermoutkoekjes met chocolade die voornamelijk bekend zijn van de Ikea.
Het zijn best veel koekjes, maar voor 1 havreflarn gebruik je 2 knapperige havermoutkoekjes die je aan elkaar plakt met gesmolten chocolade. De koekjes zijn vrij klein, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen de koekjes dubbel zo groot te maken waardoor je van hetzelfde deeg minder koekjes hoeft te bakken.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 09-09-2024, dit recept is voor 15 personen en duurt 1 uur 20 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 27-09-2024
Plaats de havermout in een foodprocessor of blender en vermaal deze kort, ongeveer 10 seconden. De havermout hoeft niet heel fijn te worden.
Smelt de boter en meng ondertussen de vermalen havermout samen met bloem, suiker, bakpoeder en een snuf zout.
Voeg de gesmolten boter samen met vanille extract en 1 ei toe. Meng tot een glad deeg en zet dit in de koelkast om stevig te worden. Dit zal ongeveer 1 tot 2 uur duren.
Verwarm de oven voor tot 190 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Haal het deeg uit de koelkast en maak er kleine balletjes van 10 gram van. Leg deze met veel ruimte ertussen op de bakplaat, je zult de koekjes in delen moeten bakken. Het zijn veel koekjes, dat komt omdat je uiteindelijk 2 havermoutkoekjes nodig hebt om 1 havreflarn te maken.
Zet ondertussen het deeg terug in de koelkast, aangezien de balletjes het beste te vormen zijn met koud deeg.
Bak de havermoutkoekjes mooi goudbruin in ongeveer 10 minuten, zorg dat ze niet te donker worden. Ze worden pas krokant zodra ze zijn afgekoeld, dus bak ze niet langer dan nodig is.
Verplaats de (nu nog zachte) koekjes voorzichting naar een afkoelrek. Herhaal tot alle koekjes zijn gebakken en volledig zijn afgekoeld waardoor ze krokant zijn geworden.
Smelt ongeveer 300 gram pure chocolade, dit kun je het beste bain-marie doen. Verwarm hiervoor een laag water in pan en zet hier een passende kom bovenop. Breek de chocolade in de kom en laat deze langzaam smelten door de stoom van het kokende water in de pan.
Pak 1 havermoutkoekje en plaats deze met de onderkant in de chocolade, zorg dat de zijkanten net in de chocolade liggen maar dat de bovenkant vrij van chocolade blijft.
Gebruik een vork om het koekje voorzichtig uit de chocolade te halen en plaats een tweede koekje bovenop zodat de chocolade in het midden zit.
Laat de chocolade volledig uitharden en bewaar ze vervolgens in een goed afgesloten bak zodat ze krokant blijven. Geniet ervan!
Welke chocolade voor havreflarn?
Voor het maken van havreflarn kun je het beste pure chocolade gebruiken. De koekjes zijn namelijk erg zoet, door het gebruik van iets bittere pure chocolade krijgen deze havermoutkoekjes een smaak die perfect in balans is.
Hoe lang kan ik de havreflarn bewaren?
Je kunt deze havermoutkoekjes tot wel 3 dagen bewaren in een goed afgesloten bak of zak.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.