Havreflarn
😍 2Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 1Matig

Havreflarn vegetarisch

Deze havermoutkoekjes met chocolade zijn heerlijk zoet, krokant en een beetje chewy. Deze Zweedse koekjes, ofwel havreflarn, zijn bekend van de Ikea.

1 uur 20 minuten
15 personen

Een knapperig koekje die tegelijkertijd een beetje 'chewy' is, dat zijn deze Zweedse havreflarn. Havermoutkoekjes met chocolade die voornamelijk bekend zijn van de Ikea.

Het zijn best veel koekjes, maar voor 1 havreflarn gebruik je 2 knapperige havermoutkoekjes die je aan elkaar plakt met gesmolten chocolade. De koekjes zijn vrij klein, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen de koekjes dubbel zo groot te maken waardoor je van hetzelfde deeg minder koekjes hoeft te bakken.

Havreflarn ingrediënten

Recept havreflarn

Ingrediënten

15 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 09-09-2024, dit recept is voor 15 personen en duurt 1 uur 20 minuten.

Bijgewerkt op: 27-09-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
1 uur 5 minuten
Totale tijd
1 uur 20 minuten

Het koekjesdeeg maken – 15 minuten + wachttijd

Plaats de havermout in een foodprocessor of blender en vermaal deze kort, ongeveer 10 seconden. De havermout hoeft niet heel fijn te worden.

Smelt de boter en meng ondertussen de vermalen havermout samen met bloem, suiker, bakpoeder en een snuf zout.

Voeg de gesmolten boter samen met vanille extract en 1 ei toe. Meng tot een glad deeg en zet dit in de koelkast om stevig te worden. Dit zal ongeveer 1 tot 2 uur duren.

Havermoutkoekjes bakken – 45 minuten

Verwarm de oven voor tot 190 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Haal het deeg uit de koelkast en maak er kleine balletjes van 10 gram van. Leg deze met veel ruimte ertussen op de bakplaat, je zult de koekjes in delen moeten bakken. Het zijn veel koekjes, dat komt omdat je uiteindelijk 2 havermoutkoekjes nodig hebt om 1 havreflarn te maken.

Zet ondertussen het deeg terug in de koelkast, aangezien de balletjes het beste te vormen zijn met koud deeg.

Havreflarn voorbereiden - stap 1
Havreflarn voorbereiden - stap 1

Bak de havermoutkoekjes mooi goudbruin in ongeveer 10 minuten, zorg dat ze niet te donker worden. Ze worden pas krokant zodra ze zijn afgekoeld, dus bak ze niet langer dan nodig is.

Havreflarn voorbereiden - stap 2
Havreflarn voorbereiden - stap 2

Verplaats de (nu nog zachte) koekjes voorzichting naar een afkoelrek. Herhaal tot alle koekjes zijn gebakken en volledig zijn afgekoeld waardoor ze krokant zijn geworden.

Havreflarn afmaken – 20 minuten

Smelt ongeveer 300 gram pure chocolade, dit kun je het beste bain-marie doen. Verwarm hiervoor een laag water in pan en zet hier een passende kom bovenop. Breek de chocolade in de kom en laat deze langzaam smelten door de stoom van het kokende water in de pan.

Havreflarn voorbereiden - stap 3
Havreflarn voorbereiden - stap 3

Pak 1 havermoutkoekje en plaats deze met de onderkant in de chocolade, zorg dat de zijkanten net in de chocolade liggen maar dat de bovenkant vrij van chocolade blijft.

Gebruik een vork om het koekje voorzichtig uit de chocolade te halen en plaats een tweede koekje bovenop zodat de chocolade in het midden zit. 

Havreflarn voorbereiden - stap 4
Havreflarn voorbereiden - stap 4

Laat de chocolade volledig uitharden en bewaar ze vervolgens in een goed afgesloten bak zodat ze krokant blijven. Geniet ervan!

Zelfgemaakte havermoutkoekjes met chocolade
Zelfgemaakte havermoutkoekjes met chocolade
Havreflarn - Zweedse havermoutkoekjes met chocolade
Havreflarn - Zweedse havermoutkoekjes met chocolade
Tips!

Welke chocolade voor havreflarn?

Voor het maken van havreflarn kun je het beste pure chocolade gebruiken. De koekjes zijn namelijk erg zoet, door het gebruik van iets bittere pure chocolade krijgen deze havermoutkoekjes een smaak die perfect in balans is.

Hoe lang kan ik de havreflarn bewaren?

Je kunt deze havermoutkoekjes tot wel 3 dagen bewaren in een goed afgesloten bak of zak.

Wat vind je van dit recept?

3 waarderingen
😍
2
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
1
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
347.04 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
41.88 g
30.77 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
17.9 g
10.76 g
Eiwitten
3.92 g
Vezels
1.35 g
Natrium
37.07 mg
Mineralen
Ijzer
1.32 mg
Calcium
26.89 mg
Magnesium
38.18 mg
Kalium
38.18 mg
Fosfor
125.63 mg
Koper
0.07 mg
Zink
2.52 mg
Jodium
1.4 µg
Selenium
1.23 µg
Vitamines
Vitamine C
0 mg
Vitamine D
0.22 mg
Vitamine A
0.13 mg
Vitamine B1
0.1 mg
Vitamine B2
0.05 mg
Vitamine B6
0.05 mg
Vitamine B12
0.09 µg
Foliumzuur
11.43 µg
Vitamine E
0.04 mg
Vitamine K
0.01 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Havreflarn"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.