Deze Griekse orzo in tomatensaus is een lekker en apart gerecht dat tussen rijst en pasta in zit. Met simpele ingrediënten en bereidingswijze.
Deze Griekse orzo is vol van smaak met weinig ingrediënten en staat binnen een handomdraai op tafel. Heerlijk met een simpele tomatensaus gemaakt van passata, wortel en kruiden.
Orzo zit een beetje tussen pasta en rijst in en kun je op twee manieren bereiden: koken in ruim water of bouillon en geleidelijk bouillon laten opnemen tijdens het koken, net zoals bij risotto. Dit laatste heeft mijn voorkeur omdat de orzo dan heerlijk zacht en romig wordt, doordat het zetmeel vrijkomt tijdens het bereiden. De korrels nemen dan ook meer smaak op door het langzamer garen en zo is het niet nodig de orzo af te gieten.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Marco
Geplaatst op 10-11-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 30 minuten.
Marco is een echte Brabantse bourgondiër en gek op koken. Hij is verantwoordelijk voor de website en kookt graag lekker en simpele gerechten. Marco heeft een passie voor techniek, koken en volgt de laatste foodtrends. Hij wil met Ohmydish zoveel mogelijk mensen helpen om te genieten van de lekkerste gerechten, die je zelf thuis makkelijk kan maken.
Bijgewerkt op: 27-01-2025
Pel de sjalot en knoflooktenen en snijd deze zo fijn mogelijk. Bereid in de tussentijd 500 ml kippenbouillon voor.
Schil de 2 wortels met een dunschiller en snijd deze in hele kleine stukjes. Hoe kleiner de stukjes wortel, des te korter de garingstijd.
Verhit tussen de 2 en 3 eetlepels olijfolie in een diepe pan. Voeg de in fijngesneden sjalot toe samen met de wortel. Bak totdat het sjalotje glazig geworden is en de wortel wat zachter geworden is.
Voeg nu de knoflook toe en bak een aantal minuten mee, tot glazig. Voeg nu 300 gram orzo toe, zonder bouillon of vocht. Bak deze (net zoals een risotto) een aantal minuten mee.
Voeg nu 500 ml kippenbouillon toe en 500 ml passata. Roer alles goed door en voeg 1 theelepel gedroogde oregano en 1 theelepel zout toe. Roer alles goed door en laat zachtjes pruttelen.
Blijf roeren zodat de orzo niet aan de onderkant van de pan plakt. Gebruik hiervoor een harde siliconen spatel. Voeg na 15 minuten een eetlepel kristalsuiker toe, blijf roeren totdat de orzo ingedikt is.
Garneer met verse peterselie. Eet smakelijk!
Wat is orzo?
Orzo lijkt op risotto (een rijst soort) maar ook pasta. Dit komt doordat Orzo een pasta soort is, het heeft een lekkere bite en een beetje een nootachtige smaak als je deze roostert in een pan.
Je bereid deze pastasoort op een vergelijkbare manier als risotto, door deze eerst te bakken en daarna vocht toe te voegen.
Het grote verschil zit het hem in dat je bij orzo niet geleidelijk aan vocht hoeft toe te voegen, je kunt alles ook in 1 keer toevoegen. Het is een iets zoetere soort pasta.
Is deze Griekse orzo vegetarisch?
Nee, aangezien er gebruik gemaakt wordt van kippenbouillon. Je kunt deze wel simpelweg vervangen door groentebouillon.
Je zult dan wel meer smaak moeten toevoegen, aangezien kippenbouillon hartiger van smaak is dan groentebouillon. Je kunt bijvoorbeeld ook vegetarische kippenbouillon gebruiken of breng de orzo meer op smaak met versgemalen peper en zout.
Waar koop je orzo?
In de meeste supermarkten kun je deze voor maar een paar euro per verpakking kopen. Kijk bij de pasta (of risotto) afdeling en je hebt kans orzo tegen te komen.
Per 1 persoonsportie:
Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
75 | gram | orzo | gluten | 270.75 | 55.72 g | 1.72 g | 1.13 g | 0.22 g | 8.93 g | 2.47 g | - | 2.10 mg | 123.00 mg | - | 142.50 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | 0.75 mg | 0.22 mg | 4.05 mg | - | 135.00 µg | - | - | - |
0.75 | teentje | knoflook | 5.25 | 1.05 g | 0.03 g | - | - | 0.22 g | 0.07 g | 0.15 mg | 0.05 mg | 6.38 mg | 0.75 mg | 22.50 mg | 4.88 mg | 0.01 mg | 0.04 mg | 0.06 µg | - | 0.53 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.02 mg | - | 0.15 µg | - | - | - | |
0.25 | sjalot | 2.00 | 0.46 g | - | 0.01 g | - | 0.11 g | 0.16 g | - | 0.09 mg | 4.50 mg | - | - | - | - | - | - | - | 1.18 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ||
125 | ml | kippenbouillon | selderij | 7.50 | 0.13 g | - | 0.63 g | 0.38 g | 0.63 g | - | 462.50 mg | 0.25 mg | 5.00 mg | 0.63 mg | 5.00 mg | 3.75 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
0.5 | wortels | 5.40 | 0.94 g | 0.88 g | - | - | 0.16 g | 0.58 g | 6.00 mg | 0.06 mg | 6.00 mg | 1.20 mg | 36.00 mg | 8.00 mg | - | 0.02 mg | - | - | 0.40 mg | - | 0.22 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | - | 3.00 µg | - | - | - | ||
125 | ml | passata | 127.50 | 23.00 g | 17.25 g | 4.75 g | 1.50 g | 3.50 g | 1.50 g | 250.00 mg | 0.50 mg | 25.00 mg | 25.00 mg | 625.00 mg | 75.00 mg | 0.03 mg | 0.08 mg | - | - | 30.00 mg | - | 0.13 mg | 0.38 mg | 0.03 mg | 0.15 mg | - | 37.50 µg | - | - | - | |
0.75 | takje | verse peterselie | 0.89 | 0.04 g | - | 0.01 g | - | 0.12 g | 0.12 g | 0.79 mg | 0.20 mg | 1.05 mg | 1.31 mg | 22.31 mg | 3.41 mg | - | 0.02 mg | - | - | 4.20 mg | - | 0.02 mg | - | 0.01 mg | 0.01 mg | - | 3.15 µg | - | - | - | |
0.5 | eetlepel | olijfolie | 61.81 | 0.01 g | - | 6.99 g | 1.02 g | - | - | 0.07 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.25 | eetlepel | kristalsuiker | 15.08 | 3.71 g | 3.71 g | - | - | - | - | - | - | - | 0.08 mg | 0.15 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.25 | theelepel | zout | - | - | - | - | - | - | - | 600.00 mg | - | 0.15 mg | 4.35 mg | 0.08 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.25 | theelepel | gedroogde oregano | 0.93 | 0.13 g | - | 0.03 g | 0.01 g | 0.03 g | 0.04 g | 0.05 mg | 0.13 mg | 4.00 mg | - | 4.00 mg | 0.50 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
497.10 | 85.19 g | 23.60 g | 13.53 g | 3.12 g | 13.69 g | 4.95 g | 1319.56 mg | 3.38 mg | 175.08 mg | 33.31 mg | 857.54 mg | 95.54 mg | 0.04 mg | 0.16 mg | 0.06 µg | - | 36.30 mg | - | 0.37 mg | 1.14 mg | 0.27 mg | 4.23 mg | - | 178.80 µg | - | - | - |
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!