Griekse orzo in tomatensaus - vol van smaak
😍 71 Geweldig
😋 4 Lekker
😲 1 Verrassend
😕 1 Matig

Griekse orzo in tomatensaus

Deze Griekse orzo in tomatensaus is een lekker en apart gerecht dat tussen rijst en pasta in zit. Met simpele ingrediënten en bereidingswijze.

30 minuten
4 personen

Deze Griekse orzo is vol van smaak met weinig ingrediënten en staat binnen een handomdraai op tafel. Heerlijk met een simpele tomatensaus gemaakt van passata, wortel en kruiden.

Orzo zit een beetje tussen pasta en rijst in en kun je op twee manieren bereiden: koken in ruim water of bouillon en geleidelijk bouillon laten opnemen tijdens het koken, net zoals bij risotto. Dit laatste heeft mijn voorkeur omdat de orzo dan heerlijk zacht en romig wordt, doordat het zetmeel vrijkomt tijdens het bereiden. De korrels nemen dan ook meer smaak op door het langzamer garen en zo is het niet nodig de orzo af te gieten.

Griekse orzo in tomatensaus ingrediënten

Recept griekse orzo in tomatensaus

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept griekse orzo in tomatensaus allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Marco Bax

Gemaakt door Marco

Geplaatst op 10-11-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 30 minuten.

Bijgewerkt op: 27-01-2025

Aan de slag
Bereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
20 minuten
Totale tijd
30 minuten

Voorbereiding – 10 minuten

Pel de sjalot en knoflooktenen en snijd deze zo fijn mogelijk.  Bereid in de tussentijd 500 ml kippenbouillon voor.

Schil de 2 wortels met een dunschiller en snijd deze in hele kleine stukjes. Hoe kleiner de stukjes wortel, des te korter de garingstijd.

Griekse orzo in tomatensaus
Griekse orzo in tomatensaus

De Griekse orzo in tomatensaus afmaken – 20 minuten

Verhit tussen de 2 en 3 eetlepels olijfolie in een diepe pan. Voeg de in fijngesneden sjalot toe samen met de wortel. Bak totdat het sjalotje glazig geworden is en de wortel wat zachter geworden is.

Voeg nu de knoflook toe en bak een aantal minuten mee, tot glazig. Voeg nu 300 gram orzo toe, zonder bouillon of vocht. Bak deze (net zoals een risotto) een aantal minuten mee.

Voeg nu 500 ml kippenbouillon toe en 500 ml passata. Roer alles goed door en voeg 1 theelepel gedroogde oregano en 1 theelepel zout toe. Roer alles goed door en laat zachtjes pruttelen.

Blijf roeren zodat de orzo niet aan de onderkant van de pan plakt. Gebruik hiervoor een harde siliconen spatel. Voeg na 15 minuten een eetlepel kristalsuiker toe, blijf roeren totdat de orzo ingedikt is.

Garneer met verse peterselie. Eet smakelijk!

Tips!

Wat is orzo?

Orzo lijkt op risotto (een rijst soort) maar ook pasta. Dit komt doordat Orzo een pasta soort is, het heeft een lekkere bite en een beetje een nootachtige smaak als je deze roostert in een pan.

Je bereid deze pastasoort op een vergelijkbare manier als risotto, door deze eerst te bakken en daarna vocht toe te voegen.

Het grote verschil zit het hem in dat je bij orzo niet geleidelijk aan vocht hoeft toe te voegen, je kunt alles ook in 1 keer toevoegen. Het is een iets zoetere soort pasta.

Is deze Griekse orzo vegetarisch?

Nee, aangezien er gebruik gemaakt wordt van kippenbouillon. Je kunt deze wel simpelweg vervangen door groentebouillon.

Je zult dan wel meer smaak moeten toevoegen, aangezien kippenbouillon hartiger van smaak is dan groentebouillon. Je kunt bijvoorbeeld ook vegetarische kippenbouillon gebruiken of breng de orzo meer op smaak met versgemalen peper en zout.

Waar koop je orzo?

In de meeste supermarkten kun je deze voor maar een paar euro per verpakking kopen. Kijk bij de pasta (of risotto) afdeling en je hebt kans orzo tegen te komen.

Wat vind je hiervan?

77 waarderingen
😍
71
Geweldig
😋
4
Lekker
😲
1
Verrassend
😕
1
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
497.10 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
85.19 g
23.60 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
13.53 g
3.12 g
Eiwitten
13.69 g
Vezels
4.95 g
Natrium
1319.56 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
75 gram orzo gluten 270.75 55.72 g 1.72 g 1.13 g 0.22 g 8.93 g 2.47 g - 2.10 mg 123.00 mg - 142.50 mg - - - - - - - - 0.75 mg 0.22 mg 4.05 mg - 135.00 µg - - -
0.75 teentje knoflook 5.25 1.05 g 0.03 g - - 0.22 g 0.07 g 0.15 mg 0.05 mg 6.38 mg 0.75 mg 22.50 mg 4.88 mg 0.01 mg 0.04 mg 0.06 µg - 0.53 mg - - 0.01 mg - 0.02 mg - 0.15 µg - - -
0.25 sjalot 2.00 0.46 g - 0.01 g - 0.11 g 0.16 g - 0.09 mg 4.50 mg - - - - - - - 1.18 mg - - - - - - - - - -
125 ml kippenbouillon selderij 7.50 0.13 g - 0.63 g 0.38 g 0.63 g - 462.50 mg 0.25 mg 5.00 mg 0.63 mg 5.00 mg 3.75 mg - - - - - - - - - - - - - - -
0.5 wortels 5.40 0.94 g 0.88 g - - 0.16 g 0.58 g 6.00 mg 0.06 mg 6.00 mg 1.20 mg 36.00 mg 8.00 mg - 0.02 mg - - 0.40 mg - 0.22 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.01 mg - 3.00 µg - - -
125 ml passata 127.50 23.00 g 17.25 g 4.75 g 1.50 g 3.50 g 1.50 g 250.00 mg 0.50 mg 25.00 mg 25.00 mg 625.00 mg 75.00 mg 0.03 mg 0.08 mg - - 30.00 mg - 0.13 mg 0.38 mg 0.03 mg 0.15 mg - 37.50 µg - - -
0.75 takje verse peterselie 0.89 0.04 g - 0.01 g - 0.12 g 0.12 g 0.79 mg 0.20 mg 1.05 mg 1.31 mg 22.31 mg 3.41 mg - 0.02 mg - - 4.20 mg - 0.02 mg - 0.01 mg 0.01 mg - 3.15 µg - - -
0.5 eetlepel olijfolie 61.81 0.01 g - 6.99 g 1.02 g - - 0.07 mg - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
0.25 eetlepel kristalsuiker 15.08 3.71 g 3.71 g - - - - - - - 0.08 mg 0.15 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
0.25 theelepel zout - - - - - - - 600.00 mg - 0.15 mg 4.35 mg 0.08 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
0.25 theelepel gedroogde oregano 0.93 0.13 g - 0.03 g 0.01 g 0.03 g 0.04 g 0.05 mg 0.13 mg 4.00 mg - 4.00 mg 0.50 mg - - - - - - - - - - - - - - -
    497.10 85.19 g 23.60 g 13.53 g 3.12 g 13.69 g 4.95 g 1319.56 mg 3.38 mg 175.08 mg 33.31 mg 857.54 mg 95.54 mg 0.04 mg 0.16 mg 0.06 µg - 36.30 mg - 0.37 mg 1.14 mg 0.27 mg 4.23 mg - 178.80 µg - - -
0 reacties op "Griekse orzo in tomatensaus"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recepten
Feestdagen
Diëten
Ingrediënten
Thema's
Seizoen
Keuken
Apparaat
Vlees, vis, vega(n)

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.