Een veganistisch alternatief voor een hamburger. Dit geroosterde rode bietenburger recept is voor 6+ burgers, klaar in minder dan 3 uur.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Marco
Geplaatst op 02-10-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 2 uur 45 minuten.
Marco is een echte Brabantse bourgondiër en gek op koken. Hij is verantwoordelijk voor de website en kookt graag lekker en simpele gerechten. Marco heeft een passie voor techniek, koken en volgt de laatste foodtrends. Hij wil met Ohmydish zoveel mogelijk mensen helpen om te genieten van de lekkerste gerechten, die je zelf thuis makkelijk kan maken.
Bijgewerkt op: 28-07-2024
Je kunt ook gedroogde zwarte bonen gebruiken, "wel" deze dan een dag van tevoren. Gedroogde ongekookte zwarte bonen zullen deze burger steviger maken dan ingeblikte of gekookte zwarte bonen.
Snijd de ui en de tenen knoflook zo fijn mogelijk. Snijd de 5 gedroogde pruimen in kleinere stukjes. Rasp de voorgekookte rode bieten en zet deze aan de kant.
Breng water aan de kook in 1 van de kleine sauspannetjes. Voeg zout toe aan het water en kook hierin de rijst totdat deze meer dan gaar is. De rijst moet plakkerig zijn. Giet de rijst af met behulp van een zeef en zet de rijst apart om af te koelen tot kamertemperatuur.
Was en droog de sla naar keuze. Verhit een eetlepel olijfolie in de andere kleine sauspan terwijl de rijst aan het koken is. Fruit hierin de ui en knoflook aan. Roer zo nu en dan met behulp van een houten lepel.
Bak tot de uien een beetje bruin zijn, maar niet verbrand. Giet dan 2 eetlepels appelcider erbij en laat pruttelen totdat de appelcider geheel verdampt is. Haal het pannetje dan van het vuur af, en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Vermaal de havermout in de foodprocessor tot een fijn meel. Doe de havermout in een kleine kom en zet aan de kant. Giet de zwarte bonen af. Doe de zwarte bonen in de foodprocessor en verdeel de pruimen bovenop.
Pulseer dit totdat het grof gesneden is, niet te lang. Meng dan de geraspte rode bieten, zwarte bonen, pruimenmengsel, gekookte rijst en uien toe in een grote kom. Voeg wat olijfolie toe.
Voeg dan de mosterd, paprika, komijn, koriander en tijm toe. Gebruik de siliconen spatel om de ingrediënten goed samen te mengen. Proef, en bepaal hoeveel zout en peper het mengsel nodig heeft.
Voeg dan de havermout toe en optioneel 2 eieren. Meng goed samen, totdat je de havermout niet meer ziet zitten. Zie ook de foto hieronder:
Dek de kom dan af met huishoudfolie en plaats deze tenminste 2 uur lang in de koelkast.
Haal het rode bietenmengsel uit de koelkast en maak er hamburgers van, vorm deze met je handen. Je kunt de rode bietenburger zo dik als gewenst maken.
Verhit de grillpan op hoog vuur, voeg dan wat olijfolie toe. Normaal gesproken heb je geen olie of boter nodig, aangezien het in dit recept niet gaat om vlees is dit wel noodzakelijk om te voorkomen dat deze niet aan de pan gaat plakken.
Bak de burgers aan beide kanten lang genoeg totdat er mooie grill-lijntjes ontstaan. Je kunt in de allerlaatste minuut optioneel (vegan) kaas aan toe voegen zodra de burgers gaar zijn.
Serveer de rode bietenburgers op een broodje met sla en een lekkere dikke plak tomaat. Voeg saus naar keuze toe. Je kunt de rode bietenburgers ook vooraf maken, en tot een maand lang in de vriezer bewaren.
Hoeveel zwarte bonen worden er gebruikt?
Er worden 2 grote blikken gebruikt, dit is 800 gram zwarte bonen. Gebruik je gedroogde bonen, ga dan uit van 400 gram gedroogde zwarte bonen. Tijdens het wellen en koken zullen deze namelijk verdubbelen in gewicht.
Welke rijst voor een bietenburger?
Je kunt vrijwel alle soorten rijst gebruiken, zoals standaard witte rijst maar zilvervliesrijst kan eventueel ook.
Per 1 persoonsportie:
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.