Geroosterde rode bietenburger (vegan)
😍 2Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Geroosterde rode bietenburger (vegan) veganistisch

Een veganistisch alternatief voor een hamburger. Dit geroosterde rode bietenburger recept is voor 6+ burgers, klaar in minder dan 3 uur.

2 uur 45 minuten
6 personen
Geroosterde rode bietenburger (vegan) ingrediënten
Recept geroosterde rode bietenburger (vegan)

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Marco Bax

Gemaakt door Marco

Geplaatst op 02-10-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 2 uur 45 minuten.

Marco is een echte Brabantse bourgondiër en gek op koken. Hij is verantwoordelijk voor de website en kookt graag lekker en simpele gerechten. Marco heeft een passie voor techniek, koken en volgt de laatste foodtrends. Hij wil met Ohmydish zoveel mogelijk mensen helpen om te genieten van de lekkerste gerechten, die je zelf thuis makkelijk kan maken.

Bijgewerkt op: 28-04-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
2 uur 30 minuten
Kooktijd
15 minuten
Totale tijd
2 uur 45 minuten

Voorbereiding – 30 minuten + 2 uur wachttijd

Je kunt ook gedroogde zwarte bonen gebruiken, "wel" deze dan een dag van tevoren. Gedroogde ongekookte zwarte bonen zullen deze burger steviger maken dan ingeblikte of gekookte zwarte bonen.

Snijd de ui en de tenen knoflook zo fijn mogelijk. Snijd de 5 gedroogde pruimen in kleinere stukjes. Rasp de voorgekookte rode bieten en zet deze aan de kant. 

Breng water aan de kook in 1 van de kleine sauspannetjes. Voeg zout toe aan het water en kook hierin de rijst totdat deze meer dan gaar is. De rijst moet plakkerig zijn. Giet de rijst af met behulp van een zeef en zet de rijst apart om af te koelen tot kamertemperatuur. 

Was en droog de sla naar keuze. Verhit een eetlepel olijfolie in de andere kleine sauspan terwijl de rijst aan het koken is. Fruit hierin de ui en knoflook aan. Roer zo nu en dan met behulp van een houten lepel. 

Bak tot de uien een beetje bruin zijn, maar niet verbrand. Giet dan 2 eetlepels appelcider erbij en laat pruttelen totdat de appelcider geheel verdampt is. Haal het pannetje dan van het vuur af, en laat afkoelen tot kamertemperatuur. 

Vermaal de havermout in de foodprocessor tot een fijn meel. Doe de havermout in een kleine kom en zet aan de kant. Giet de zwarte bonen af. Doe de zwarte bonen in de foodprocessor en verdeel de pruimen bovenop. 

Pulseer dit totdat het grof gesneden is, niet te lang. Meng dan de geraspte rode bieten, zwarte bonen, pruimenmengsel, gekookte rijst en uien toe in een grote kom. Voeg wat olijfolie toe. 

Voeg dan de mosterd, paprika, komijn, koriander en tijm toe. Gebruik de siliconen spatel om de ingrediënten goed samen te mengen. Proef, en bepaal hoeveel zout en peper het mengsel nodig heeft. 

Voeg dan de havermout toe en optioneel 2 eieren. Meng goed samen, totdat je de havermout niet meer ziet zitten. Zie ook de foto hieronder: 

Rode bietenburgers mengsel
Rode bietenburgers mengsel 

Dek de kom dan af met huishoudfolie en plaats deze tenminste 2 uur lang in de koelkast. 

Geroosterde rode bietenburger (vegan)
Geroosterde rode bietenburger (vegan)

De geroosterde rode bietenburger afmaken – 15 minuten

Haal het rode bietenmengsel uit de koelkast en maak er hamburgers van, vorm deze met je handen. Je kunt de rode bietenburger zo dik als gewenst maken. 

Verhit de grillpan op hoog vuur, voeg dan wat olijfolie toe. Normaal gesproken heb je geen olie of boter nodig, aangezien het in dit recept niet gaat om vlees is dit wel noodzakelijk om te voorkomen dat deze niet aan de pan gaat plakken. 

Bak de burgers aan beide kanten lang genoeg totdat er mooie grill-lijntjes ontstaan. Je kunt in de allerlaatste minuut optioneel (vegan) kaas aan toe voegen zodra de burgers gaar zijn. 

Rode bietenburgers in de pan
Rode bietenburgers in de pan

Serveer de rode bietenburgers op een broodje met sla en een lekkere dikke plak tomaat. Voeg saus naar keuze toe. Je kunt de rode bietenburgers ook vooraf maken, en tot een maand lang in de vriezer bewaren.

Tips!

Hoeveel zwarte bonen worden er gebruikt?

Er worden 2 grote blikken gebruikt, dit is 800 gram zwarte bonen. Gebruik je gedroogde bonen, ga dan uit van 400 gram gedroogde zwarte bonen. Tijdens het wellen en koken zullen deze namelijk verdubbelen in gewicht.

Welke rijst voor een bietenburger?

Je kunt vrijwel alle soorten rijst gebruiken, zoals standaard witte rijst maar zilvervliesrijst kan eventueel ook.

Wat vind je van dit recept?

2 waarderingen
😍
2
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
2 reacties op "Geroosterde rode bietenburger (vegan)"
Mirjam zegt op 06-04-2022
Voor de bieten burger: Hoeveel gram zwarte bonen is 2 blikken ongeveer? Dat kan nogal verschillen hoe groot de blikken zijn...
Ohmydish zegt op 06-04-2022
Hoi Mirjam, 2 grote blikken dus in totaal is dit ongeveer 800 gram zwarte bonen. Ik zal het er bijzetten zodat het duidelijker is. Liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.