Ohmydish.nl


Geroosterde rode bietenburger (vegan)

Een veganistisch alternatief voor een hamburger. Dit geroosterde rode bietenburger recept is voor 6+ burgers, klaar in minder dan 3 uur.

Geroosterde rode bietenburger (vegan)
25 minuten 6 personen Hoofdgerechten
Geroosterde rode bietenburger (vegan)

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 3 grote voorgekookte rode bieten
  • 80 gram ongekookte witte rijst
  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 2 eetlepels appelcider
  • 40 gram (gluten vrije) havermout
  • 2 blikken zwarte bonen
  • 5 gedroogde pruimen
  • 3 tomaten
  • Sla naar keuze
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 eetlepels paprikapoeder
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 theelepel gedroogde koriander
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 6 hamburgerbroodjes
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: plakken vegan kaas
  • Optioneel: (NIET VEGAN!) 2 middelgrote eieren
Geroosterde rode bietenburger (vegan) ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Koksmes en snijplank
  • 2 kleine sauspannetjes
  • Sladroger
  • 1 grote kom
  • Foodprocessor
  • Rasp
  • 1 grote grillpan
  • Kleinere kommetjes om de voorbereide ingrediënten in te plaatsen
  • Zeef
  • Houten lepel
  • Siliconen spatel
  • Normale spatel
  • Huishoudfolie

Bereiden

25 minuten 6 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/geroosterde-rode-bietenburger-vegan


Voorbereiding -- 30 minuten + 2 uur wachttijd

Je kunt ook gedroogde zwarte bonen gebruiken, "wel" deze dan een dag van tevoren. Gedroogde ongekookte zwarte bonen zullen deze burger steviger maken dan ingeblikte of gekookte zwarte bonen.

Snijd de ui en de tenen knoflook zo fijn mogelijk. Snijd de 5 gedroogde pruimen in kleinere stukjes. Rasp de voorgekookte rode bieten en zet deze aan de kant. Breng water aan de kook in 1 van de kleine sauspannetjes. Voeg zout toe aan het water en kook hierin de rijst totdat deze meer dan gaar is. De rijst moet plakkerig zijn.

Giet de rijst af met behulp van een zeef en zet de rijst apart om af te koelen tot kamertemperatuur. Was en droog de sla naar keuze. Plaats de sla dan in de koelkast.

VERHIT een eetlepel olijfolie in de andere kleine sauspan terwijl de rijst aan het koken is. Fruit hierin de ui en knoflook aan. Roer zo nu en dan met behulp van een houten lepel. Kook totdat de uien iets wat bruin zijn, maar niet verbrand. Giet dan 2 eetlepels appelcider erbij en laat pruttelen totdat de appelcider geheel verdampt is. Haal het pannetje dan van het vuur af, en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Vermaal de havermout in de foodprocessor tot een fijn meel. Doe de havermout in een kleine kom en zet aan de kant. Giet de zwarte bonen af.

Doe de zwarte bonen in de foodprocessor en verdeel de pruimen bovenop. Pulseer dit totdat het grof gesneden is, niet te lang.

Meng dan de geraspte rode bieten, zwarte bonen, pruimenmengsel, gekookte rijst en uien toe in een grote kom. Voeg wat olijfolie toe. Voeg dan de mosterd, paprika, komijn, koriander en tijm toe. Gebruik de siliconen spatel om de ingrediënten goed samen te mengen. Proef, en bepaal hoeveel zout en peper het mengsel nodig heeft. Voeg dan de havermout toe en optioneel 2 eieren. Meng goed samen, totdat je de havermout niet meer ziet zitten. Zie ook de foto hieronder:

Rode bietenburgers mengsel Rode bietenburgers mengsel

Dek de kom dan af met huishoudfolie en plaats deze tenminste 2 uur lang in de koelkast.

Geroosterde rode bietenburger (vegan) Geroosterde rode bietenburger (vegan)

De geroosterde rode bietenburger afmaken -- 15 minuten

Haal het rode bietenmengsel uit de koelkast en maak er hamburgers van, vorm deze met je handen. Je kunt de rode bietenburger zo dik als gewenst maken.

Verhit de grillpan op hoog vuur, voeg dan wat olijfolie toe. Normaal gesproken heb je geen olie of boter nodig, aangezien het in dit recept niet gaat om vlees is dit wel noodzakelijk om te voorkomen dat deze niet aan de pan gaat plakken. Bak de burgers aan beide kanten lang genoeg totdat er mooie grill-ijntjes ontstaan. Je kunt in de allerlaatste minuut optioneel (vegan) kaas aan toe voegen zodra de burgers gaar zijn.

Rode bietenburgers in de pan Rode bietenburgers in de pan

Serveer de rode bietenburgers op een broodje met sla en een lekkere dikke plak tomaat. Voeg saus naar keuze toe. Je kunt de rode bietenburgers ook vooraf maken, en tot een maand lang in de vriezer bewaren.


Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!


Volgend recept →
Champignonrisotto

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.