Verwen jezelf met een sappig stuk procureur, ofwel varkensnek. Dit recept maakt 2 kg vlees, dus genoeg om een heel gezin te voeden!
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Marco
Geplaatst op 27-02-2016, dit recept is voor 14 personen en duurt 40 minuten.
Marco is een echte Brabantse bourgondiër en gek op koken. Hij is verantwoordelijk voor de website en kookt graag lekker en simpele gerechten. Marco heeft een passie voor techniek, koken en volgt de laatste foodtrends. Hij wil met Ohmydish zoveel mogelijk mensen helpen om te genieten van de lekkerste gerechten, die je zelf thuis makkelijk kan maken.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Meng alle ingrediënten in de grote kom, behalve de olijfolie en het vlees zelf. Plaats de procureur (varkensnek) in de oven schaal en giet de saus eroverheen.
Dek af met huishoudfolie en plaats de schaal in je koelkast, wacht tenminste een dag zodat de marinade goed in het vlees kan intrekken.
Draai het vlees na 10-12 uur om ervoor te zorgen dat de marinade goed verdeeld wordt over het vlees. Haal het vlees vooraf uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
Verwarm de oven voor op een temperatuur van 80 graden Celsius.
Wanneer dit het geval is, bak je de varkensnek (met de marinade) totdat deze een interne temperatuur heeft van tenminste 62 graden Celsius. Meet dit met de keuken thermometer. Deze waarde zorgt ervoor dat het vlees goed gebakken en bovendien erg mals is!
Haal het vlees uit de oven (nadat deze op temperatuur is) en snijd deze in niet zo heel dikke stukken. Wrijf de stukken procureur in met elk een klein scheutje olijfolie. Verhit een grillpan totdat deze heel erg heet is.
Grill de varkensnek plakken ongeveer 5 minuten per kant, afhankelijk van hoe dik je de plakken hebt gesneden. Het bakken zorgt voor veel rook, raadzaam is om je afzuigkap vast aan te zetten voor het bakken.
Haal het vlees uit de grillpan en plaats deze op een groot bord, wacht tenminste 5 minuten voordat je deze serveert. Eet smakelijk!
Per 1 persoonsportie:
Hi Miranda, wat ontzettend vervelend! 80 graden is de juiste oven temperatuur om langzaam te garen, hierdoor wordt het vlees extra mals. Hoe dik was het vlees en welke kern temperatuur was het vlees na 5,5 uur? Weet je zeker dat de thermometer die je hebt gebruikt correct is? 5,5 uur is extreem lang namelijk en zou echt niet nodig moeten zijn. In de jaren dat ik in restaurants heb gewerkt heb ik al honderden stukken vlees op deze manier gegaard en nog nooit meegemaakt dat het zo lang duurt. Zou graag samen met je de oorzaak willen achterhalen, dus hoop dat je mijn vragen kunt beantwoorden. Veel liefs, Véronique
Hallo Miranda, elk stuk vlees reageert uiteraard anders maar zo ontzettend lang is naar mijn idee, heel gek. De exacte tijd die elk stuk vlees nodig heeft om zacht en gaar te worden is afhankelijk van veel factoren. Heeft een stuk vlees veel bindweefsels en vezels die afgebroken moeten worden tijdens het bereiden, dan heeft dit specifieke stuk vlees bijvoorbeeld veel langer nodig om mals te worden tov van een mager stuk vlees. Daarnaast ook de leeftijd van het dier, vetgehalte van het stuk vlees en hoe oud het vlees zelf is. Maar ook mocht je het vlees in de marinade ijskoud vanuit de koelkast in de oven zetten, zal dit eerst opgewarmd moeten voordat het garingsproces pas kan beginnen bijvoorbeeld - ik heb dat er in het recept nu duidelijk bij vermeld, om het vooraf uit de koelkast te halen.
Ik heb met kerst bijvoorbeeld zelf nog een stuk vlees van ongeveer 1 kg langzaam gegaard en deze was al mooi rosé voor de wekker was afgegaan zelfs (dus minder dan een uur). Het vlees was namelijk al vrij mager, zonder al te veel bindweefsels.
Met een kerntemperatuur van 62 graden is het vlees inderdaad niet volledig gaar, deze is dan mooi rosé en zoals in het recept omschreven bak je deze dan nog even aan voor een mooi kleurtje. Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb kunnen beantwoorden, zo niet, hoor ik dit graag. Veel liefs, Véronique
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.