Gemarineerde procureur (varkensnek)
😍 94Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Gemarineerde procureur (varkensnek)

Verwen jezelf met een sappig stuk procureur, ofwel varkensnek. Dit recept maakt 2 kg vlees, dus genoeg om een heel gezin te voeden!

40 minuten
14 personen
Gemarineerde procureur (varkensnek) ingrediënten

Recept gemarineerde procureur (varkensnek)

Ingrediënten

14 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Marco Bax

Gemaakt door Marco

Geplaatst op 27-02-2016, dit recept is voor 14 personen en duurt 40 minuten.

Bijgewerkt op: 24-07-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
30 minuten
Totale tijd
40 minuten

Voorbereiding – 10 minuten + 1 dag wachten

Meng alle ingrediënten in de grote kom, behalve de olijfolie en het vlees zelf. Plaats de procureur (varkensnek) in de oven schaal en giet de saus eroverheen.

Dek af met huishoudfolie en plaats de schaal in je koelkast, wacht tenminste een dag zodat de marinade goed in het vlees kan intrekken.

Draai het vlees na 10-12 uur om ervoor te zorgen dat de marinade goed verdeeld wordt over het vlees. Haal het vlees vooraf uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.

Gemarineerde procureur (varkensnek)
Gemarineerde procureur (varkensnek)

Bakken van de gemarineerde procureur – 30 minuten + ~2 uur bak tijd

Verwarm de oven voor op een temperatuur van 80 graden Celsius. 

Wanneer dit het geval is, bak je de varkensnek (met de marinade) totdat deze een interne temperatuur heeft van tenminste 62 graden Celsius. Meet dit met de keuken thermometer. Deze waarde zorgt ervoor dat het vlees goed gebakken en bovendien erg mals is!

Haal het vlees uit de oven (nadat deze op temperatuur is) en snijd deze in niet zo heel dikke stukken. Wrijf de stukken procureur in met elk een klein scheutje olijfolie. Verhit een grillpan totdat deze heel erg heet is.

Grill de varkensnek plakken ongeveer 5 minuten per kant, afhankelijk van hoe dik je de plakken hebt gesneden. Het bakken zorgt voor veel rook, raadzaam is om je afzuigkap vast aan te zetten voor het bakken.

Haal het vlees uit de grillpan en plaats deze op een groot bord, wacht tenminste 5 minuten voordat je deze serveert. Eet smakelijk!

Wat vind je van dit recept?

94 waarderingen
😍
94
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
394.89 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
8.71 g
6.62 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
27.91 g
10.12 g
Eiwitten
25.37 g
Vezels
0.62 g
Natrium
136.64 mg
Mineralen
Ijzer
2.55 mg
Calcium
28.6 mg
Magnesium
30.57 mg
Kalium
30.57 mg
Fosfor
253.42 mg
Koper
0.18 mg
Zink
3.38 mg
Jodium
0 µg
Selenium
27.92 µg
Vitamines
Vitamine C
0.57 mg
Vitamine D
0 mg
Vitamine A
0 mg
Vitamine B1
0.87 mg
Vitamine B2
0.44 mg
Vitamine B6
0.58 mg
Vitamine B12
1.14 µg
Foliumzuur
4.5 µg
Vitamine E
1.01 mg
Vitamine K
2.32 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
13 reacties op "Gemarineerde procureur (varkensnek)"
Taco zegt op 17-12-2017
Leuk recept! Neem aan dat de oven op 180 graden verwarmd moet worden en niet 80..
Ohmydish zegt op 17-12-2017
Hallo Taco, 80 graden (Celsius) is de juiste temperatuur om deze heerlijke procureur langzaam in de oven te garen. :-)
Margreet Mulder zegt op 01-02-2018
Hoi Veronique,lekker recept ,maar moet je het vlees uit de marinade halen voordat je hem in de oven zet?? Gr.margreet
Ohmydish zegt op 01-02-2018
Hallo Margreet, ik heb het recept aangepast ter verduidelijking. Je bakt de procureur met de marinade in de oven :)
Ralp zegt op 25-07-2018
hallo , hoe lang duurt het ongeveer dat het vlees op 80 gr de juiste temp heeft bereikt?
Ohmydish zegt op 25-07-2018
Hallo Ralp, ongeveer 2 uur baktijd in de oven. Groetjes
Irene Eggink zegt op 07-11-2019
ik heb het vlees eerst twee uur op 80 graden gehad en daarna nog een half uur op 100. Toen was het net 55 graden. Ik heb het in plakken gesneden en zal het straks bakken. Wat ik ook niet begrijp is dat "bakken"in de marinade. Ik begrijp dat niet, marinade is nat. Heb ik nu iets gemist of verkeerd begrepen? Mijn oven is ok.
Ohmydish zegt op 08-11-2019
Het vlees IN de marinade bak je in de oven af. Na het in plakken snijden gril je het even in de grillpan.
Irene Eggink zegt op 08-11-2019
dus eigenlijk stoven en daarna afbakken. Ik denk dat ik wel meer dan drie uur nodig zou hebben voor de kerntemperatuur.Maar lekker is het wel.
Miranda zegt op 04-04-2024
Ik heb je recept gemaakt, maar helaas na 5,5 uur op 80 gr in de oven nog steeds geen kerntemperatuur van 62 gr bereikt. Het is nu inmiddels bijna 23.00 uur en nog steeds geen eten op tafel!!! Klopt die 80 gr oven temperatuur wel?????
Ohmydish zegt op 05-04-2024

Hi Miranda, wat ontzettend vervelend! 80 graden is de juiste oven temperatuur om langzaam te garen, hierdoor wordt het vlees extra mals. Hoe dik was het vlees en welke kern temperatuur was het vlees na 5,5 uur? Weet je zeker dat de thermometer die je hebt gebruikt correct is? 5,5 uur is extreem lang namelijk en zou echt niet nodig moeten zijn. In de jaren dat ik in restaurants heb gewerkt heb ik al honderden stukken vlees op deze manier gegaard en nog nooit meegemaakt dat het zo lang duurt. Zou graag samen met je de oorzaak willen achterhalen, dus hoop dat je mijn vragen kunt beantwoorden. Veel liefs, Véronique

Miranda zegt op 05-04-2024
Hallo Veronique, Dank je wel voor je bericht. Het vlees was ongeveer 8 cm dik en was een stuk van ongeveer 1kg Na 5,5 uur had ik een kerntemperatuur van 58 gr. Toen de kerntemperatuur eindelijk 62 gr was, was het nog niet gaar, toen gebakken. Nog net voor het slapen gaan kunnen eten… De thermometer die ik gebruik werkt super, nog nooit geen problemen mee gehad.
Ohmydish zegt op 05-04-2024

Hallo Miranda, elk stuk vlees reageert uiteraard anders maar zo ontzettend lang is naar mijn idee, heel gek. De exacte tijd die elk stuk vlees nodig heeft om zacht en gaar te worden is afhankelijk van veel factoren. Heeft een stuk vlees veel bindweefsels en vezels die afgebroken moeten worden tijdens het bereiden, dan heeft dit specifieke stuk vlees bijvoorbeeld veel langer nodig om mals te worden tov van een mager stuk vlees. Daarnaast ook de leeftijd van het dier, vetgehalte van het stuk vlees en hoe oud het vlees zelf is. Maar ook mocht je het vlees in de marinade ijskoud vanuit de koelkast in de oven zetten, zal dit eerst opgewarmd moeten voordat het garingsproces pas kan beginnen bijvoorbeeld - ik heb dat er in het recept nu duidelijk bij vermeld, om het vooraf uit de koelkast te halen.

Ik heb met kerst bijvoorbeeld zelf nog een stuk vlees van ongeveer 1 kg langzaam gegaard en deze was al mooi rosé voor de wekker was afgegaan zelfs (dus minder dan een uur). Het vlees was namelijk al vrij mager, zonder al te veel bindweefsels.

Met een kerntemperatuur van 62 graden is het vlees inderdaad niet volledig gaar, deze is dan mooi rosé en zoals in het recept omschreven bak je deze dan nog even aan voor een mooi kleurtje. Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb kunnen beantwoorden, zo niet, hoor ik dit graag. Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.