Gemarineerde procureur (varkensnek)

(73)

Verwen jezelf met een sappig stuk procureur, ofwel varkensnek. Dit recept maakt 2 kg vlees, dus genoeg om een heel gezin te voeden!

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 14 personen Categorie Hoofdgerechten
Gemarineerde procureur (varkensnek)

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 kg procureur (varkensnek)
  • 50 ml balsamico azijn
  • 10 ml ahorn siroop
  • 50 gram bruine suiker
  • 50 gram mosterd
  • 50 gram appelstroop
  • 3 flinke eetlepels 5 Chinese kruidenpoeder
  • 10 gram cayenne peper of chili poeder
  • 1/2 fles bier
  • Olijfolie van goede kwaliteit
Gemarineerde procureur (varkensnek) Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Een grote oven schaal waar 2 kg vlees in past
  • Oven
  • Plastic huishoudfolie
  • Grote grillpan
  • Koksmes en een grote (houten) snijplank
  • Grote kom
  • Keuken thermometer

Bereiding


Kooktijd 40 minuten Aantal personen 14 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gemarineerde-procureur-varkensnek


Voorbereiding -- 10 minuten + 1 dag wachten

Meng alle ingrediënten in de grote kom, behalve de olijfolie en het vlees zelf. Plaats de procureur (varkensnek) in de oven schaal en giet de saus eroverheen.

Dek af met huishoudfolie en plaats de schaal in je koelkast, wacht tenminste een dag zodat de marinade goed in het vlees kan intrekken.

Draai het vlees na 10-12 uur om ervoor te zorgen dat de marinade goed verdeeld wordt over het vlees. 

Gemarineerde procureur (varkensnek)
Gemarineerde procureur (varkensnek)

Bakken van de gemarineerde procureur -- 30 minuten + ~2 uur bak tijd

Verwarm je oven voor op een temperatuur van 80 graden Celsius. Haal de gemarineerde procureur uit de koelkast en wacht totdat je oven op de juiste temperatuur is.

Wanneer dit het geval is, bak je de varkensnek (met de marinade) totdat deze een interne temperatuur heeft van tenminste 62 graden Celsius. Meet dit met de keuken thermometer. Deze waarde zorgt ervoor dat het vlees goed gebakken en bovendien erg mals is!

Haal het vlees uit de oven (nadat deze op temperatuur is) en snijd deze in niet zo heel dikke stukken. Wrijf de stukken procureur in met elk een klein scheutje olijfolie. Verhit een grillpan totdat deze heel erg heet is.

Grill de varkensnek plakken ongeveer 5 minuten per kant, afhankelijk van hoe dik je de plakken hebt gesneden. Het bakken zorgt voor veel rook, raadzaam is om je afzuigkap vast aan te zetten voor het bakken.

Haal het vlees uit de grillpan en plaats deze op een groot bord, wacht tenminste 5 minuten voordat je deze serveert. Eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

73 stemmen

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.