Farinata di ceci

(5)

Er bestaan veel verschillende versies van farinata di ceci, ofwel brood gemaakt van kikkererwtenmeel. Deze versie uit Ligurië is te maken met weinig ingrediënten.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 10-11-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 3 uur 35 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 19-11-2022

Kooktijd 3 uur 35 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Brood recepten
Farinata di ceci

Ingrediënten


  • 150 gram kikkerwtenmeel
  • 400 ml water
  • 40 ml goede olijfolie
  • halve theelepel zout
  • rozemarijn

Kookgerei nodig


  • middelgrote kom
  • garde
  • kleine kom
  • schuimspaan
  • theedoek
  • oven
  • aluminium ronde ovenschaal

Farinata di ceci Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 3 uur 35 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Brood recepten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/farinata-di-ceci


Voorbereiding – 5 minuten + 3 uur wachttijd

Plaats 150 gram kikkererwtenmeel in een middelgrote kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg geleidelijk 400 ml water toe en roer glad met een garde. 

Verwijder het schuim aan de oppervlakte met een schuimspaan. Het schuim verwijderen is belangrijk omdat dit zal verbranden tijdens het bakken.

Dek af met een schone theedoek en laat het mengsel 3 uur staan. Roer af en toe met de garde en verwijder ook af en toe nogmaals het schuim aan de oppervlakte.

Verwarm de oven na iets minder dan 3 uur voor op de hoogste temperatuur mogelijk.

Voeg na 3 uur 40 ml goede olijfolie en een halve theelepel zout toe en roer nogmaals glad.

Farinata di ceci
Farinata di ceci

De farinata di ceci afmaken – 30 minuten

Vet een ronde ovenschaal (voorkeur van aluminium, geen springvorm) in met een dun laagje olie en schenk het mengsel erin. Je zult merken dat de olijfolie op de oppervlakte gaat drijven.

Voorbereiding van een farinata di ceci
Voorbereiding van een farinata di ceci

Verdeel de rozemarijn over de farinata en zet deze onderin de oven. Bak de farinata di ceci 10 minuten lang onderin de oven.

Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden Celsius. Verplaats de farinata voorzichtig naar het midden van de oven en bak deze nogmaals 15 minuten tot deze mooi goudbruin is.

De exacte baktijk is afhankelijk van de oven. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 10-11-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 3 uur 35 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 19-11-2022


Waardeer dit recept!
5 stemmen

Farinata di ceci: Veel gestelde vragen

Waar kan ik kikkererwtenmeel kopen?

Kikkererwtenmeel kun je bij de meeste supermarkten kopen. Bij de toko verkopen ze vaak grotere verpakkingen die voordeliger zijn.

Kan ik de rozemarijn weglaten?

Je kunt de rozemarijn eventueel volledig weglaten, of vervangen door andere kruiden. 

2 reacties op Farinata di ceci

Johanna plaatste op 12-01-2024 om 18:44:22
Kun je dit brood ook in de airfryer bakken?
Ohmydish plaatste op 12-01-2024 om 18:57:27

Hi Johanna, dat kan zeker aangezien een airfryer een mini heteluchtoven is. De oventijd kun je dan iets verkorten, aangezien het verwarmingselement van de airfryer dichter bij het eten zit zal het sneller donker kleuren dan in een grotere oven. Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.