Een dry martini cocktail is er eentje voor de liefhebber. Een klassieker die o.a. bekend is van James Bond en Grace & Frankie. Een sterke cocktail die binnen een handomdraai klaar is.
Een klassieke dry martini cocktail stir je en shake je niet, deze verwarring komt voornamelijk omdat James Bond zijn dry Martini juist ‘shaken, not stirred’ wilt.
Een dry martini wordt gemaakt met 2 soorten sterke drank, dit wil je juist zo min mogelijk verdunnen. Door een cocktail te shaken (schudden in een cocktailshaker) komt er meer water van de ijsblokjes bij de cocktail dan bij het rustig roeren met een barlepel.
De olijven bij een dry martini zien er niet alleen super leuk uit, het heeft ook een functie in de smaakbeleving: de zoutige en ziltige smaak passen namelijk perfect bij elkaar. Voor een Dirty Martini voeg je een lepeltje olie van de olijven toe, dit maakt de cocktail troebel (dirty) en geeft de cocktail nog meer smaak.
Vermout wordt in het Engels geschreven als Vermouth en je spreekt het uit als vermoet.
Nog meer genieten van een heerlijke dry martini doe je in een hangmat, zo pak je echt even een momentje voor jezelf.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 22-09-2023, dit recept is voor 1 persoon en duurt 5 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Plaats een aantal ijsblokjes in een martini glas en zet opzij om het glas voor te koelen. Rijg 3 olijven aan een prikker.
Voeg een aantal ijsblokjes toe aan een groot glas of mengbeker.
Voor een zeer droge dry martini: schenk eerst vermout over de ijsblokjes en schenk dan alle vermout er weer uit, zo zullen de ijsblokjes enkel een laagje (coating) vermout hebben. Schenk daarna de dry gin erbij en roer (stir) kort door met een barlepel.
Voor de klassieke dry martini: schenk 60 ml dry gin en 15 ml vermout bij de ijsblokjes en roer (stir) kort door met een barlepel.
Gooi de ijsblokjes uit het glas weg en schenk de cocktail door een zeefje in het martini glas. Zo zal de cocktail gekoeld zijn en niet verdund zijn door de ijsblokjes.
Garneer met de prikker met olijven en serveer direct, geniet ervan!
Waar komt de dry martini vandaan?
Er gaan veel verhalen de rondte waar de dry martini vandaan komt. Het meest waarschijnlijke verhaal is dat de cocktail uit Amerika komt sinds de begin jaren 1900. De cocktail was toen echter minder droog/bitter, aangezien de verhouding toen waarschijnlijk 50/50 was: half dry gin en half vermout.
Kan ik de olijven vervangen bij een dry martini?
De olijven, gin en vermout passen perfect bij elkaar en complimenteren elkaar. Je kunt eventueel ook variëren met augurkjes of zilveruitjes, maar in mijn ervaring zijn olijven de allerbeste keuze.
Soms wordt de dry martini geserveerd met een citroenschil i.p.v. olijven.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.