Ohmydish.nl


Driekoningentaart: galette des rois

(8)

Deze driekoningentaart hoort bij driekoningen, op 6 januari wordt deze 'galette des rois' overal in Frankrijk gegeten. Een makkelijke bladerdeegtaart met frangipane.

40 minuten 8 personen Taart en cake 456 calorieën p.p.
Driekoningentaart: galette des rois

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 plakken bladerdeeg
  • 140 gram amandelmeel
  • 100 gram suiker
  • 2 eieren
  • 75 gram roomboter op kamertemperatuur 
  • 1 eidooier
  • 1 fève (gedroogde boon of klein porseleinen beeldje)
Driekoningentaart: galette des rois ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • oven
  • taartvorm
  • siliconen borstel
  • vork
  • middelgrote kom
  • houten lepel of spatel
  • scherp mesje

Bereiden


40 minuten 8 personen Taart en cake 456 calorieën p.p.

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/driekoningentaart-galette-des-rois


Voorbereiding – 15 minuten

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet een taartvorm in met boter.

Meng 140 gram amandelmeel samen met 100 gram suiker, 2 eieren en 75 gram zachte boter tot een glad mengsel.

Plaats een plak bladerdeeg op de bodem van een taartvorm en prik met een vork gaatjes in het deeg. Verdeel hier het amandelmengsel over en leg daar de tweede plak bladerdeeg op.

Optioneel: Je kunt ervoor kiezen om een gedroogde boon of een klein porseleinen beeldje ergens in de vulling te drukken. Diegene die de fève (boon) heeft, is de koning!

Waarschuw wel even dat er een harde boon in kan zitten voordat je de cake op gaat eten!

Driekoningentaart: galettes des rois patroon
Driekoningentaart: galette des rois patroon

Driekoningentaart afmaken – 25 minuten

Druk de zijkanten goed aan en gebruik een scherp mes om een patroon te maken als je dat wilt. Klop een eidooier los en besmeer met een siliconen borstel de bovenkant van de taart. 

Driekoningentaart: galettes des rois
Driekoningentaart: galette des rois

Bak de taart mooi goudbruin in ongeveer 20 minuten, de exacte baktijd is afhankelijk van de oven. Laat een beetje afkoelen, deze taart is zowel lauwwarm als koud lekker, geniet ervan!

Driekoningentaart: galette des rois: veelgestelde vragen

Wanneer wordt een driekoningentaart gegeten?

Traditioneel wordt de ‘galette des rois’ tijdens driekoningen gegeten, op 6 januari. Steeds vaker komt het voor dat deze op de eerste zondag van januari wordt gegeten.

Ook wordt deze taart vaak al in de eerste week van januari gegeten i.p.v. enkel tijdens driekoningen.

Wat zit er in mijn ‘galette des rois’?

In een ‘galette des rois’ wordt een hard stuk verstopt, dit is meestal een klein porseleinen beeldje. Wie deze 'fève' in zijn stuk taart vindt, wordt uitgeroepen tot de koning(in) en krijgt een kroon. Volgens deze traditie moet deze een nieuwe ‘galette des rois’ kopen.

Wat is het verschil tussen galette des rois en gateau des rois?

Een 'galette des rois' is simpelweg een frangipanetaart, ofwel bladerdeeg gevuld met frangipane. 

Een 'gateau des rois' heeft iets weg van brioche deeg en is meestal gevuld met gekonfijt fruit. Een 'gateau des rois' is meestal in de vorm van een kroon en wordt daarom soms ook wel ‘couronne des rois’ genoemd.

Wat vind jij van dit recept?
8 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Rempejek katjang

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.