Driekoningentaart: galette des rois

(12)

Deze driekoningentaart hoort bij driekoningen, op 6 januari wordt deze 'galette des rois' overal in Frankrijk gegeten. Een makkelijke bladerdeegtaart met frangipane.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 05-01-2022, dit recept is voor 8 personen en duurt 40 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 06-01-2023

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Taart en cake Calorieën 456 calorieën p.p.
Driekoningentaart: galette des rois

Ingrediënten


  • 2 plakken bladerdeeg
  • 140 gram amandelmeel
  • 100 gram suiker
  • 2 eieren
  • 75 gram roomboter op kamertemperatuur 
  • 1 eidooier
  • 1 fève (gedroogde boon of klein porseleinen beeldje)
Driekoningentaart: galette des rois Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig


  • oven
  • taartvorm
  • siliconen borstel
  • vork
  • middelgrote kom
  • houten lepel of spatel
  • scherp mesje

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Taart en cake Calorieën 456 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/driekoningentaart-galette-des-rois


Voorbereiding – 15 minuten

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet een taartvorm in met boter.

Meng 140 gram amandelmeel samen met 100 gram suiker, 2 eieren en 75 gram zachte boter tot een glad mengsel.

Plaats een plak bladerdeeg op de bodem van een taartvorm en prik met een vork gaatjes in het deeg. Verdeel hier het amandelmengsel over en leg daar de tweede plak bladerdeeg op.

Optioneel: Je kunt ervoor kiezen om een gedroogde boon of een klein porseleinen beeldje ergens in de vulling te drukken. Diegene die de fève (boon) heeft, is de koning!

Waarschuw wel even dat er een harde boon in kan zitten voordat je de cake op gaat eten!

Driekoningentaart: galettes des rois patroon
Driekoningentaart: galette des rois patroon

Driekoningentaart afmaken – 25 minuten

Druk de zijkanten goed aan en gebruik een scherp mes om een patroon te maken als je dat wilt. Klop een eidooier los en besmeer met een siliconen borstel de bovenkant van de taart. 

Driekoningentaart: galettes des rois
Driekoningentaart: galette des rois

Bak de taart mooi goudbruin in ongeveer 20 minuten, de exacte baktijd is afhankelijk van de oven. Laat een beetje afkoelen, deze taart is zowel lauwwarm als koud lekker, geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 05-01-2022, dit recept is voor 8 personen en duurt 40 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 06-01-2023


Waardeer dit recept!
12 stemmen

Driekoningentaart: galette des rois: Veel gestelde vragen

Wanneer wordt een driekoningentaart gegeten?

Traditioneel wordt de ‘galette des rois’ tijdens driekoningen gegeten, op 6 januari. Steeds vaker komt het voor dat deze op de eerste zondag van januari wordt gegeten.

Ook wordt deze taart vaak al in de eerste week van januari gegeten i.p.v. enkel tijdens driekoningen.

Wat zit er in mijn ‘galette des rois’?

In een ‘galette des rois’ wordt een hard stuk verstopt, dit is meestal een klein porseleinen beeldje. Wie deze 'fève' in zijn stuk taart vindt, wordt uitgeroepen tot de koning(in) en krijgt een kroon. Volgens deze traditie moet deze een nieuwe ‘galette des rois’ kopen.

Wat is het verschil tussen galette des rois en gateau des rois?

Een 'galette des rois' is simpelweg een frangipanetaart, ofwel bladerdeeg gevuld met frangipane. 

Een 'gateau des rois' heeft iets weg van brioche deeg en is meestal gevuld met gekonfijt fruit. Een 'gateau des rois' is meestal in de vorm van een kroon en wordt daarom soms ook wel ‘couronne des rois’ genoemd.

0 reacties op Driekoningentaart: galette des rois

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.