Een dadelcake met walnoten is een heerlijk smeuïge cake met een vleugje koffie. Een zuivelvrije cake die van nature gezoet is met dadels en daardoor zelfs geschikt voor het ontbijt.
Je kunt voor deze cake dadels met of zonder pit gebruiken, maar doorgaans zijn dadels die bewaard zijn met pit smaakvoller. Dadels zonder pit zijn echter makkelijker in de keuken zoals in deze dadelcake.
Een smeuïge cake die extra zacht is door het gebruik van zonnebloemolie i.p.v. roomboter. Espresso en walnoten geven deze dadelcake een extra volle smaak. Deze cake is van nature zoet door het zoete van de dadels, hierdoor is het niet nodig om geraffineerde suikers toe te voegen. Wil je meer weten over de verschillen in suiker, kun je dat hier lezen.
Je kunt de pecannoten bovenop eventueel weglaten, of vervang (een deel van) de walnoten voor pecannoten in het beslag. De noten en stukjes dadel maken deze cake juist zo lekker en ook geschikt als ontbijt doordat er alleen gebruik is gemaakt van natuurlijke suikers.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 06-02-2024, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur 20 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Ontpit de dadels en giet hier 250 ml water en 60 ml hete espresso overheen. Laat de dadels ongeveer 15 minuten staan zodat ze zacht zullen worden.
Hak ondertussen de walnoten fijner, zorg dat ze niet te fijn zullen zijn.
Gebruik een staafmixer om de dadels te pureren, het mengsel hoeft niet volledig glad te zijn en er mogen nog stukjes in zitten.
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en vet een cakevorm in met zonnebloemolie en eventueel een stuk bakpapier.
Voeg het dadel mengsel toe aan de elektrische mixer samen met 2 eieren en 150 ml zonnebloemolie.
Zeef 250 gram bloem samen met 1 zakje bakpoeder en voeg hier een snuf zout aan toe.
Klop de inhoud van de mixer een minuut lang en voeg dan geleidelijk het bloemmengsel toe.
Roer als laatste de gehakte walnoten erdoor en schep het beslag in de cakevorm.
Plaats 2 rijen hele pecannoten bovenop het beslag en bak de dadelcake gaar in ongeveer 45 minuten. Maak tijdens het bakken de ovendeur niet open, dan zal de cake inzakken.
Je kunt met een houten prikker controleren of de cake gaar is, zodra deze er schoon uit komt is de cake gaar. Geniet ervan!
Welke dadels voor een dadelcake?
Je kunt elke soort dadel gebruiken, zowel kleinere soorten als grote dadel soorten kunnen prima. Dadels zonder pit zijn makkelijker omdat je deze niet eerst hoeft te ontpitten.
Kan ik de espresso weglaten in deze dadelcake?
Je kunt de espresso eventueel weglaten, gebruik dan extra kokend water. Je kunt de espresso ook vervangen door sterke gewone koffie.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.