Coquilles met witte asperges en aardbeien salade

(10)

Wil je indruk maken op iemand? Maak dan deze coquilles met witte asperges en aardbeien salade. Een zeer gewaardeerde smaakcombinatie.

Kooktijd 1 uur 5 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Salades
Coquilles met witte asperges en aardbeien salade

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

 • 12 verse coquilles
 • 12 witte asperges
 • 8 verse aardbeien
 • 8 plakken serrano ham
 • 75 gram geklaarde boter
 • Verse dille
 • Zout en peper naar smaak
 • Optioneel: eetbare (Nasturtiums) bloemen ter garnering
Coquilles met witte asperges en aardbeien salade Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

 • Oven plus bakplaat met bakpapier erop
 • Dunschiller
 • Koksmes en een snijplank
 • Aspergepan of grote pan
 • Middelgrote bakpan

Bereiding


Kooktijd 1 uur 5 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Salades

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/coquilles-met-witte-asperges-en-aardbeien-salade


De meest belangrijke stap in dit recept is om te controleren of de coquilles vers zijn. Dit doe je door aan de coquilles te ruiken, verse coquilles hebben een lichtzoete geur. Kijk naar de coquilles en controleer dat ze een lichte creme kleur hebben. 

De coquilles moeten ook stevig en relatief droog aanvoelen. Gooi coquilles weg die slijmerig, rubberig of een verkeerde kleur hebben. Controleer eerst de coquilles alvorens verder te gaan met de rest van het recept.

Voorbereiding – 1 uur

Verwarm de oven voor tot een temperatuur van 50 graden Celsius. Snijd de Serrano ham zo dun mogelijk. Plaats de plakken Serrano ham op de bakplaat en droog deze in de oven voor tenminste een uur, of totdat de Serrano ham hard genoeg is geworden om makkelijk te kunnen verkruimelen. 

Als je verse coquilles hebt gekocht die nog in de schelp zitten, dan is het handig om deze open te maken met behulp van een lang en flexibel mes. Begin door via de platte kant een snede te maken tot de andere kant van de schelp. Til de platte kant van de schelp op en gebruik een lepel of je handen om de coquille uit de schelp te krijgen. Verwijder alles van de coquille behalve de witte en dikke spier. Verwijder ongewenste organen van de spier en dep de coquille droog met een schone keukendoek. 

Coquilles met witte asperges en aardbeien salade
Coquilles met witte asperges en aardbeien salade

Schil de witte asperges met de dunschiller. Voel of je niet een stukje bent vergeten, daar witte asperge schillen erg draderig zijn en daarom niet fijn zijn om te eten. Snijd ongeveer 2 cm van de onderkant af en plaats de asperges in koud water om te voorkomen dat ze bruin worden. Plaats de aspergeschillen in een grote pan en vul deze met koud water. 

Verwarm het water tot net onder het kookpunt en voeg wat boter toe samen met een eetlepel suiker en zout. Wacht een aantal minuten en haal dan de aspergeschillen uit het water. Je kunt ervoor kiezen om deze stap over te slaan en de witte asperges in water met boter en zout te koken. 

Plaats de geschilde witte asperges in de aspergepan of grote pan. Laat het water niet koken, zet het water op laag vuur en gaar de asperges 15 minuten lang in de pan. De asperges zijn gaar wanneer je deze lichtjes kunt buigen, haal de asperges uit de pan wanneer dit het geval is. 

Verhit langzaam de geklaarde boter en snijd de verse aardbeien in partjes.

De Coquilles met witte asperges en aardbeien salade afmaken – 5 minuten

Verhit boter in een grote bakpan en voeg daaraan de coquilles toe. Bak de coquilles ongeveer 2 minuten lang aan elke kant aan. Breng op smaak met peper en zout. 

Verdeel 3 gekookte witte asperges per bord, verdeel dan de aardbeienpartjes en coquilles. Garneer het bord met verse dille en eventueel eetbare bloemen. 

Verkruimel de serranoham over de coquille om het een extra `zoutje` te geven. Giet een klein beetje geklaarde boter over de asperges, eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

10 stemmen

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.