Clam chowder

(10)

Deze New England style clam chowder soep is gevuld met prachtige zeevruchten, bacon, aardappels en lekkere room. Een goed vullende soep, ideaal als doordeweeks gerecht.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 23-03-2023, dit recept is voor 6 personen en duurt 55 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 30-10-2023

Kooktijd 55 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten Calorieën 56 calorieën p.p.
Clam chowder

Ingrediënten


  • 6 plakjes bacon
  • 2 middelgrote wortelen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 kleine ui
  • 4 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel boter
  • 500 ml kippenbouillon
  • 500 gram zeevruchtenmix (vriesvak)
  • 6 middelgrote vastkokende aardappelen
  • 475 ml volle melk
  • 250 ml room
  • 1 laurierblad
  • 1 ½ theelepel Worcestershiresaus
  • ½ theelepel Tabasco
  • ½ theelepel gedroogde tijm
  • 1 ½ theelepel zout
  • ½ theelepel peper
  • Croutons (optioneel)

Kookgerei nodig


  • Grote braadpan met dikke bodem en deksel (Creuset pan)
  • Houten pollepel
  • Grote kom
  • Snijplank
  • Dunschiller
  • Koksmes

Clam chowder Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 55 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten Calorieën 56 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/clam-chowder


Voorbereiding – 10 minuten

Laat de inhoud van de zak met 500 gram zeevruchtencocktail in een kom ontdooien. Voeg hiervoor een flinke scheut lauwwarm water toe en roer eventjes door.

Snijd 2 selderijstengels, 2 middelgrote wortelen en 1 kleine ui in zo klein mogelijke stukjes. Snijd 6 plakjes bacon (of ontbijtspek) in vierkante stukjes, de bacon zal als garnering gebruikt worden.

Schil en snijd 6 middelgrote aardappelen in zo klein mogelijke blokjes.

Clam chowder
Clam chowder

De clam chowder afmaken – 45 minuten

Verhit de grote braadpan met dikke bodem op middelhoog vuur en bak (zonder olie of boter) de in blokjes gesneden bacon krokant. Roer zo nu en dan met een houten pollepel.

Haal de bacon uit de pan en leg aan de kant. Voeg nu de fijngesneden bleekselderij, wortelen en ui toe aan de pan. Bak ongeveer een minuut of 5 - 7 lang mee, roer af en toe door met de houten pollepel.

Voeg ongeveer 1 eetlepel (room)boter toe aan de pan, laat smelten en voeg 4 eetlepels bloem toe aan de pan. Roer alles goed door met de pollepel.

Voeg dan 500 ml kippenbouillon toe en zet het vuur hoger. Voeg nu de zeevruchtencocktail met het vocht toe aan de pan.

Voeg 1 laurierblad, 1 ½ theelepel Worcestershiresaus, ½ theelepel Tobasco, ½ theelepel gedroogde tijm, 1 ½ theelepel zout en een ½ theelepel (zwarte) peper toe. Meng alles goed door elkaar heen.

Schenk 475 ml volle melk en 250 ml slagroom erbij en voeg ook de in kleine blokjes gesneden aardappel toe.

Verhit de clam chowder soep totdat deze zachtjes begint te koken. Plaats de deksel op de pan en laat de soep ongeveer 15 - 20 minuten zachtjes doorkoken, roer zo nu en dan even door.

Serveer de clam chowder met vers brood en garneer met stukjes bacon en eventueel een klein handje croutons. Geniet van deze heerlijke zelfgemaakte clam chowder!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 23-03-2023, dit recept is voor 6 personen en duurt 55 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 30-10-2023


Waardeer dit recept!
10 stemmen

Clam chowder: Veel gestelde vragen

Wat is clam chowder?

Een clam chowder is een soort soep met zeevruchten. Het is een dikke soep en zeer vullende soep dat vooral in de Verenigde Staten en Canada gegeten wordt. Er zijn veel verschillende soorten van clam chowder te maken, met elk hun eigen heerlijke variatie. Wat dacht je van een clam chowder opgediend in uitgehold brood?

Hoe lang is clam chowder houdbaar?

De soep kun je direct opdienen, echter is deze een dag na het bereiden veel lekkerder. De smaken zijn dan goed ingetrokken en geven een intensere beleving. De soep kun je tot maximaal 2 dagen na bereiding in de koelkast bewaren.

Kan ik de clam chowder invriezen?

Dit is mogelijk, warm de soep dan wel in een pannetje op en niet in de magnetron. Bewaar de clam chowder soep (gevacumeerd) in de vriezer tot 3 maanden na bereiding.

0 reacties op Clam chowder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.