Chips bakken in de airfryer is niet moeilijk, maar je moet wel even weten waar je op kunt letten voor een extra krokant resultaat. Dunne krokante naturel chips met een beetje zout, wat mij betreft de perfecte snack.
Het geheim van de lekkerste zelfgemaakte chips zit 'm in de dikte van de aardappel plakjes, het wassen van de aardappel plakjes en het gebruik van zo min mogelijk olie.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 27-03-2025, dit recept is voor 2 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 30-03-2025
Schil de aardappelen indien gewenst en snijd deze in dunne plakjes.
Hoe dunner de aardappelplakjes zijn, hoe krokanter de chips zullen zijn. Daarom kun je het beste een mandoline of snijmachine gebruiken, maar je kunt eventueel ook plakjes maken met een dunschiller.
Leg de plakjes aardappel in een kom met water en laat dit ongeveer 10 minuten staan.
Haal de plakjes uit het water en dep deze droog met een schone theedoek.
Gebruik een kwastje om een heel dun laagje olijfolie aan te brengen op de aardappelplakjes en leg ze in 1 laag in de mand van de airfryer. Zorg dat ze niet over elkaar heen liggen en bak niet teveel chips tegelijk. Houd ondertussen de resterende plakjes aardappel onder de theedoek.
Om te zorgen dat de chips niet door de airfryer gaan waaien, kun je een spatdeksel gebruiken. Zonder kan ook, dan kun je de plakjes af en toe weer van elkaar af halen en ze na enkele minuten (zodra ze niet meer aan plakken) goed schudden.
Bak de chips mooi goudbruin en krokant in 5 tot 10 minuten tijd op 190 graden Celsius. De exacte baktijd is afhankelijk van de airfryer en de dikte van de aardappelplakjes.
Bestrooi de chips met een beetje zout. Herhaal voor de resterende plakjes aardappel, geniet ervan!
Welke aardappelen om zelf chips te maken?
Voor het maken van chips kun je het beste vastkokende aardappelen gebruiken.
Hoe lang kan ik zelfgemaakte chips bewaren?
Bewaar de zelfgemaakte chips in een goed afgesloten bak, zo kun je ze enkele dagen bewaren maar ze zullen uiteindelijk minder knapperig worden.
Per 1 persoonsportie / stuk:
Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | grote | vastkokende aardappelen | 164.00 | 34.00 g | - | 0.20 g | - | 4.00 g | 5.00 g | 6.00 mg | 1.00 mg | 18.00 mg | 40.00 mg | 880.00 mg | 100.00 mg | 0.20 mg | 0.60 mg | - | - | 16.00 mg | - | - | 0.16 mg | 0.10 mg | 0.50 mg | - | 18.00 µg | - | - | - | |
1 | eetlepel | olijfolie | 97.13 | 0.02 g | - | 10.98 g | 1.60 g | - | - | 0.11 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
zout | - | - | - | - | - | - | - | 1200.00 mg | 0.01 mg | 0.30 mg | 8.70 mg | 0.15 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |||
261.13 | 34.02 g | - | 11.18 g | 1.60 g | 4.00 g | 5.00 g | 1206.11 mg | 1.01 mg | 18.30 mg | 48.70 mg | 880.15 mg | 100.00 mg | 0.20 mg | 0.60 mg | - | - | 16.00 mg | - | - | 0.16 mg | 0.10 mg | 0.50 mg | - | 18.00 µg | - | - | - |
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.