Ben jij ook zo'n fan van boterkoek? Maak zelf een heerlijke boterkoek met dit simpele recept. Klaar in 40 minuten, recept voor 8 personen.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Marco
Geplaatst op 01-12-2016, dit recept is voor 8 personen en duurt 40 minuten.
Marco is een echte Brabantse bourgondiër en gek op koken. Hij is verantwoordelijk voor de website en kookt graag lekker en simpele gerechten. Marco heeft een passie voor techniek, koken en volgt de laatste foodtrends. Hij wil met Ohmydish zoveel mogelijk mensen helpen om te genieten van de lekkerste gerechten, die je zelf thuis makkelijk kan maken.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Meng 200 gram boter samen met een zakje vanillesuiker (8 gram) en 200 gram gewone suiker in de kom van de keukenmachine.
Heb je geen keukenmachine? Gebruik dan simpelweg een grote kom en een garde.
Tik een eitje open en voeg toe aan het mengsel, voeg een snufje zout toe en meng goed door elkaar heen.
Voeg nu 250 gram gewone bloem toe aan het mengsel en meng nogmaals goed door.
Tik het 2e eitje open in een klein kommetje en meng de eidooier door het eiwit met behulp van een vork. Vet de springvorm van 24 cm (26 cm mag ook!) in met boter.
Verdeel dan het deeg over de bodem van de springvorm heen. Leg een vel huishoudfolie op het deeg.
Druk het deeg plat met je handen en wrijf er overheen om het glad te krijgen.
Verplaats de huishoudfolie om de rest van het deeg plat te krijgen in de vorm.
Bestrijk de bovenkant van de boterkoek met het opgeklopte ei . Gebruik hiervoor een siliconen kwast. Maak nu een leuk motief in de koek met behulp van een vork.
Verwarm de oven voor tot een temperatuur van 180 graden Celsius. Bak de boterkoek in 25 tot 30 minuten tijd goudbruin, controleer tijdens het bakken.
Haal de boterkoek na het bakken uit de oven en laat deze volledig afkoelen op een afkoelrek.
Plaats de boterkoek dan in de koelkast tot deze hard geworden is. Serveer de boterkoek in punten. Geniet van je zelfgemaakte boterkoek!
Waarvoor dienen de streepjes op de boterkoek?
Behalve dat de streepjes de boterkoek er leuker laten uitzien, heeft dit ook een functie. Het voorkomt namelijk dat de bovenkant 1 groot vel wordt.
Hoe weet je of een boterkoek goed gebakken is?
De boterkoek moet niet doorbakken zijn, maar het is wel van belang dat zowel de onderkant als bovenkant van de koek een gelijkmatige kleur heeft. Controleer dit door goed naar de boterkoek te kijken tijdens het bakken.
Wat is boterkoek?
Boterkoek is een redelijk vullende en zwarte koek gemaakt met heel veel roomboter, vandaar ook de naam.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.