Boterkoek

(9)

Ben jij ook zo'n fan van boterkoek? Maak zelf een heerlijke boterkoek met dit simpele recept. Klaar in 40 minuten, recept voor 8 personen.

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Taart en cake Calorieën 137 calorieën p.p.
Boterkoek

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 200 gram boter + extra om mee in te vetten
  • 200 gram suiker
  • 250 gram gewone bloem
  • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
  • 2 eieren
  • Snufje zout
Boterkoek Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Keukenmachine of grote kom + garde
  • Klein kommetje + vork
  • Siliconen kwast
  • Springvorm van 24 cm
  • Oven
  • Afkoelrek
  • Huishoudfolie

Bereiding


Kooktijd 40 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Taart en cake Calorieën 137 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/boterkoek


Voorbereiding – 10 minuten

Meng 200 gram boter samen met een zakje vanillesuiker (8 gram) en 200 gram gewone suiker in de kom van de keukenmachine.

Heb je geen keukenmachine? Gebruik dan simpelweg een grote kom en een garde.

Tik een eitje open en voeg toe aan het mengsel, voeg een snufje zout toe en meng goed door elkaar heen.

Voeg nu 250 gram gewone bloem toe aan het mengsel en meng nogmaals goed door.

Tik het 2e eitje open in een klein kommetje en meng de eidooier door het eiwit met behulp van een vork. Vet de springvorm van 24 cm (26 cm mag ook!) in met boter.

Verdeel dan het deeg over de bodem van de springvorm heen. Leg een vel huishoudfolie op het deeg.

Druk het deeg plat met je handen en wrijf er overheen om het glad te krijgen.

Verplaats de huishoudfolie om de rest van het deeg plat te krijgen in de vorm. 

Boterkoek deeg plat maken
Boterkoek deeg plat maken

Bestrijk de bovenkant van de boterkoek met het opgeklopte ei . Gebruik hiervoor een siliconen kwast. Maak nu een leuk motief in de koek met behulp van een vork.

De boterkoek afmaken – 30 minuten

Verwarm de oven voor tot een temperatuur van 180 graden Celsius. Bak de boterkoek in 25 tot 30 minuten tijd goudbruin, controleer tijdens het bakken. 

Boterkoek
Boterkoek

Haal de boterkoek na het bakken uit de oven en laat deze volledig afkoelen op een afkoelrek.

Plaats de boterkoek dan in de koelkast tot deze hard geworden is. Serveer de boterkoek in punten. Geniet van je zelfgemaakte boterkoek!

Boterkoek: Veel gestelde vragen

Waarvoor dienen de streepjes op de boterkoek?

Behalve dat de streepjes de boterkoek er leuker laten uitzien, heeft dit ook een functie. Het voorkomt namelijk dat de bovenkant 1 groot vel wordt.

Hoe weet je of een boterkoek goed gebakken is?

De boterkoek moet niet doorbakken zijn, maar het is wel van belang dat zowel de onderkant als bovenkant van de koek een gelijkmatige kleur heeft. Controleer dit door goed naar de boterkoek te kijken tijdens het bakken.

Wat is boterkoek?

Boterkoek is een redelijk vullende en zwarte koek gemaakt met heel veel roomboter, vandaar ook de naam.

Wat vind jij van dit recept?
9 stemmen

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Cherimoya crème brûlée
Volgend recept →
Ajam paniki

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.