Deze Oekraïense hartige Borscht (rode bietensoep) ziet er niet alleen heel gaaf uit, hij smaakt ook fantastisch! Een goed gevulde soep met kool, wortel en rode bieten.
Tip: het lekkerste is om deze soep een dag vooraf te maken. Zo zullen de smaken nog beter ingetrokken zijn.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Marco
Geplaatst op 11-03-2022, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur 55 minuten.
Marco is een echte Brabantse bourgondiër en gek op koken. Hij is verantwoordelijk voor de website en kookt graag lekker en simpele gerechten. Marco heeft een passie voor techniek, koken en volgt de laatste foodtrends. Hij wil met Ohmydish zoveel mogelijk mensen helpen om te genieten van de lekkerste gerechten, die je zelf thuis makkelijk kan maken.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Verhit de grote pan op middelhoog vuur. Bak hierin (zonder olie of boter) de koteletten aan beide kanten tot ietswat bruin gekleurd.
Haal het vlees uit de pan en laat afkoelen. Bereid in de tussentijd de groentes voor. Pel een middelgrote ui en snijd deze fijn.
Schil de wortel en snijd deze in reepjes. Schil de rauwe rode bieten en rasp de bieten grof. Schil de vastkokende aardappels en snijd in blokjes.
Snijd of rasp een vierde van een witte kool fijn. Je kunt de stukjes witte kool eventueel nog wat fijner hakken door er met het koksmes doorheen te gaan.
Voeg de ui toe aan de pan waar je het vlees in hebt gebraden. Fruit even aan, voeg dan de geraspte wortel toe, bak de wortel 5 - 7 minuten lang. Voeg daarna de aardappelblokjes toe.
Verhit in de tussentijd een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de geraspte rode biet toe samen met de inhoud van een klein blikje tomatenpuree.
Roer goed door elkaar heen en bak 5 minuten goed door, zet het vuur dan uit.
Zodra het vlees voldoende afgekoeld is, verwijder je het vlees van de botten. Snijd het vlees in kleinere stukjes en voeg toe aan de grote pan. Voeg 2.5e liter water toe en breng aan de kook.
Voeg de witte kool toe aan de pan samen met een heel bosje krulpeterselie en de gebakken rode biet. Breng op smaak met een flinke snuf peper en zout, voeg dan het laurierblad toe.
Laat de soep met de deksel op de pan ongeveer anderhalf uur lang zachtjes pruttelen. Versnipper een tweede bosje peterselie en voeg dit toe aan de kom waarin je de soep serveert.
Ter garnering kun je ervoor kiezen om een teentje knoflook te versnipperen en deze als laatste aan de soep toe te voegen. Een andere lekkere toevoeging is een lepel crème fraîche. Eet smakelijk!
Hoe heet deze rode bietensoep?
Borscht, borsjt, borsch of borsjtsj zijn allemaal benamingen voor deze goed gevulde rode bietensoep uit Oekraïnie.
Zitten er alleen maar rode bieten in Borscht?
Je zou denken dat het grotendeel van deze soep bestaat uit rode bieten. Echter zit er meer kool, wortelen en aardappelen in dan rode bieten. De rode bieten geven behalve de mooie rode kleur ook vooral heerlijke aardse smaken af.
Kan ik Borscht maken met gekookte rode bieten?
Dat kan, voeg dan de rode bieten in het laatste kwartiertje toe. Anders heb je kans dat de rode bieten tot een prutje gekookt worden.
Hoe voorkom ik vlekken tijdens het raspen van rode bieten?
Gebruik latex keukenhandschoenen (zonder poeder!) en dek je werkblad eventueel af met wat huishoudfolie. Rode bietensap wordt gebruikt als natuurlijke kleurstof, en vlekt dus enorm. Spoel het keukengereedschap na gebruik goed af om te voorkomen dat er blijvende vlekken ontstaan.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.