Deze Oekraïense hartige Borscht (rode bietensoep) ziet er niet alleen heel gaaf uit, hij smaakt ook fantastisch! Een goed gevulde soep met kool, wortel en rode bieten. Laat een reactie achter
Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/borscht-rode-bietensoep
Tip: het lekkerste is om deze soep een dag vooraf te maken. Zo zullen de smaken nog beter ingetrokken zijn.
Verhit de grote pan op middelhoog vuur. Bak hierin (zonder olie of boter) de koteletten aan beide kanten tot ietswat bruin gekleurd. Gebruik een vleestang om het vlees in de pan om te draaien.
Haal het vlees dan uit de pan en laat afkoelen. Bereid in de tussentijd de groentes voor. Versnipper een middelgrote ui en rasp 1 grote wortel in grove stukjes.
Schil de rauwe rode bieten en rasp deze ook in grove stukjes. Schil de vastkokende aardappels met een dunschiller of schilmesje, snijd in blokjes.
Snijd of rasp een vierde van een witte kool fijn. Je kunt de stukjes witte kool eventueel nog wat fijner hakken door er met het koksmes doorheen te gaan.
Voeg de ui toe aan de pan waar je het vlees in hebt gebraden. Fruit even aan, voeg dan de geraspte wortel toe, bak de wortel 5 - 7 minuten lang. Voeg daarna de aardappeltjes toe.
Verhit in de tussentijd een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de geraspte rode biet toe samen met de inhoud van een klein blikje tomatenpuree.
Roer goed door elkaar heen en bak 5 minuten goed door, zet het vuur dan uit.
Zodra het vlees voldoende afgekoeld is, verwijder je het vlees van de botten. Snijd het vlees in kleinere stukjes en voeg toe aan de grote pan. Voeg 2.5e liter water toe en breng aan de kook.
Voeg het vlees en de witte kool toe aan de pan samen met een heel bosje krulpeterselie en de gebakken rode biet. Breng op smaak met een flinke snuf peper en zout, voeg dan het laurierblad toe.
Laat de soep met de deksel op de pan ongeveer een anderhalf uur lang zachtjes pruttelen. Versnipper een tweede bosje peterselie en voeg dit toe aan de kom waarin je de soep serveert.
Ter garnering kun je ervoor kiezen om een teentje knoflook te versnipperen en deze als laatste aan de soep toe te voegen. Een andere lekkere toevoeging is een lepel crème fraîche. Eet smakelijk!
Hoe heet deze rode bietensoep?
Borscht, borsjt, borsch of borsjtsj zijn allemaal benamingen voor deze goed gevulde rode bietensoep uit Oekraïnie.
Zitten er alleen maar rode bieten in Borscht?
Je zou denken dat het grotendeel van deze soep bestaat uit rode bieten. Echter zit er meer kool, wortelen en aardappelen in dan rode bieten. De rode bieten geven behalve de mooie rode kleur ook vooral heerlijke aardse smaken af.
Kan ik Borscht maken met gekookte rode bieten?
Dat kan, voeg dan de rode bieten in het laatste kwartiertje toe. Anders heb je kans dat de rode bieten tot een prutje gekookt worden.
Hoe voorkom ik vlekken tijdens het raspen van rode bieten?
Gebruik latex keukenhandschoenen (zonder poeder!) en dek je werkblad eventueel af met wat huishoudfolie. Rode bietensap wordt gebruikt als natuurlijke kleurstof, en vlekt dus enorm. Spoel het keukengereedschap na gebruik goed af om te voorkomen dat er blijvende vlekken ontstaan.
Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.